Gökbilim meraklıları Uludağ’da buluştu
Bilim insanları, astronomlar, astronotlar ile gökbilim meraklılarının buluştuğu etkinlikte konuşan Bakan Kacır, Türkiye'nin insanlı ilk Uzay Bilim Misyonunun ardından bilime ilginin arttığını, TÜBİTAK bilim dergilerinin abone sayısının bir önceki yılın 5 misli düzeyine ulaştığını söyledi
Bu yıl 26’ncısı gerçekleştirilen TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’ın eteklerindeki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. Astronomi meraklıları, ilk günden perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı. Törene, Türkiye’nin ilk astronotları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever de katıldı.
Burada gençlere seslenen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Tam Bağımsız Türkiye yolunda birlikte olacağız, beraber yol yürüyeceğiz. Gözlerinin içi bilim aşkıyla parıldayan ve keşfetme heyecanıyla ışıldayan gençlerimizin azmi ve enerjisiyle nice başarılara imza atacağız.” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da 1998'de başlayan gökyüzü gözlem etkinliklerinin toplumda bir gök bilim farkındalığı oluşturduğunu, asıl amaçlarının da bu olduğunu söyledi.
Bilim insanları, astronomlar, astronotlar ile gökbilim meraklılarının buluştuğu etkinlikte konuşan Bakan Kacır, gözlem etkinliklerinin artık çok daha geniş bir katılımla düzenlendiğine dikkat çekti. Bu yıl sadece bir hafta çağrıda bulunmalarına rağmen yaklaşık 15 bin ile rekor sayıda başvuru aldıklarını belirten Kacır, “Bin 47 şanslı gökbilim meraklısı bizlerle birlikte bu heyecanı paylaşıyor” dedi.
Kacır, Türkiye'nin insanlı ilk Uzay Bilim Misyonunun ardından bilime ilginin arttığını, TÜBİTAK bilim dergilerinin abone sayısının bir önceki yılın 5 misli düzeyine ulaştığını söyledi. Kacır, şöyle sürdürdü:
PERSEİD METOR YAĞMURU
“Perseid meteor yağmurunun en yoğun gerçekleşeceği günlerde düzenlediğimiz gözlem etkinliğimiz boyunca gün içinde özel filtreli teleskoplarla güneş gözlemleri yapacağız, gece saatlerinde de galaksileri, yıldız kümelerini ve gökcisimlerini gözlemleyeceğiz. 39 teleskop eşliğinde bu laboratuvarda yer alan yıldızları, gök adaları, nebulaları keşfedeceğiz.
"Satürn, Jüpiter, Mars, Uranüs gezegenleri ile uydumuz Ay’ı gözlemlerken Uluslararası Uzay İstasyonu’nu birlikte izleyeceğiz. Tüm bunlarla beraber bilim insanlarımız; öte gezegenler, uydu teknolojileri, asteroitler, yıldız örtülmeleri gibi konularda sunumlar yaparak katılımcılarımızı bilgilendirecek.”
TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIĞIMIZI TESİS EDECEĞİZ
“Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda insanlığın ve ülkemizin geleceği için uzayın sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde istifade ederek, ülkemizin teknolojik bağımsızlığını tesis etmeyi, uzaydaki hak ve menfaatlerimizi en üst düzeyde korumayı tarihi sorumluluk olarak görüyoruz. Bu anlayışla, geride bıraktığımız 22 yılda uzay bilimi ve teknolojilerinde insan kaynağı, tasarım ve mühendislik yetkinliği açısından güçlü bir altyapı kurduk. Artık bilim ve teknoloji atılımlarını uzaya taşıyan bir Türkiye var.
“Türkiye Yüzyılı’nda da hayata geçirdiğimiz milletimizin istiklali ve istikbali için kritik öneme sahip projelerle daha gür bir sesle ‘uzayda biz de varız’ diyoruz. Metre altı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydumuz İMECE’yi millî imkânlarımızla geliştirdik ve ürettik. Geçtiğimiz yıl nisan ayında yörüngesine yerleşerek uzayda yerini almasını sağladık.
"Türk mühendislerin eseri millî gururumuz İMECE, coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya’nın dört bir yanından yüksek çözünürlüklü görüntü elde ediyor. İMECE uydusunda elde ettiğimiz yetkinliği bir adım daha ileriye taşıyarak yerli ve millî haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı yine kendi insan kaynağımızın alın ve akıl teriyle geliştirdik. Kendi haberleşme uydusunu üretebilen, test edebilen ve geliştiren 11 ülkeden birisi olarak uydu üretiminde artık A takımında yer alan bir Türkiye var.”
‘UZAY LİMANI KURACAĞIZ’
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda on üç bilimsel deneyi başarıyla gerçekleştirdiğini, Tuva Cihangir Atasever’in de yedi bilimsel deneyi icra ettiği yörünge altı araştırma uçuşunu başarıyla tamamladığını anımsatan Bakan Kacır, “Ülkemiz uzay bilim tarihi açısından imza niteliğindeki bu projeler, Milli Uzay Programımız doğrultusunda güçlü ve bağımsız bir Türkiye’nin yerini uzayda da tahkim etmek için kararlılığımızın bir göstergesidir.” dedi.
Kacır, ‘Ay Programı’ ve sıradaki diğer projeleri de şu sözlerle özetledi:
TELESKOP HEDEFİ
“Mühendislerimiz ve bilim insanlarımız tarafından tasarlanan ve üretilen uzay aracıyla Ay’a erişeceğiz. Uluslararası iş birlikleriyle kuracağımız uzay limanıyla ülkemizin uzaya bağımsız erişimini temin edeceğiz. İleri seviyede uzay gözlemleri için yürüttüğümüz Doğu Anadolu Gözlemevi projesini tamamlayarak, bölgemizin en gelişmiş teleskopuna sahip olacağız. “Bursa’ya kazandırdığımız GUHEM gibi yurdumuzun dört bir yanında açacağımız yeni bilim merkezleriyle gençlerimizi uzay bilim ve teknolojileriyle buluşturacağız.”
TEKNOFEST’leri, gökyüzü gözlem etkinliklerini, eğitim ve girişimci destek programlarını sürdüreceklerini ifade eden Bakan Kacır gençlere şöyle seslendi:
“Tam Bağımsız Türkiye’ yolunda birlikte olacağız, beraber yol yürüyeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sizlere olan kesintisiz desteğimizi sürdüreceğiz.”