Google, hava durumu tahminlerinde devrim yaratacak yeni modelini tanıttı
Amerikan teknoloji şirketi, hava tahminlerini %99,7 olasılıkla doğru tahmin eden bir model geliştirdi. Dün tanıtılan sistem, mevcut tahmin yöntemlerinden daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenilir. Google yetkilileri, bir 'devrimle' karşı karşıya olduğumuzu söylüyor.
Arama motoru Google'ın yapay zeka odaklı laboratuvarı Google DeepMind, 10 günlük hava tahminlerini bir dakikadan kısa sürede "benzeri görülmemiş bir doğrulukla" sağladığı söylenen, oyunun kurallarını değiştiren bir hava durumu tahmin modelini tanıttı.
SADECE İKİ BASİT BİLGİ YETERLİ
GraphCast'ın hava durumu tahmininde bulunabilmek için iki bilgiye ihtiyaç duyduğu bildirildi. Havanın şimdiki ve altı saat önceki durumu. Yeni sistemin, bu iki bilgi üzerinden altı saat sonraki ve 10 gün sonraki hava durumunu tahmin edebildiği ileri sürüldü.
Science dergisinde konuya ilişkin yayımlanan makalede, "Bu gelişmenin hava tahmininde bir dönüm noktası olduğuna inanıyoruz. Bu da tahminlerin daha ucuz, daha doğru ve daha erişilebilir hâle geleceği anlamına gelir. Bireyler ve şirketler tarafından hava durumuna bağlı karar alma süreçlerinin kapsamını güçlendirmek için yeni yollar açmaya yardımcı olacak." denildi.
BAŞARI ORANI: %99,7
Sistem, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi'nin Yüksek RESolution tahmini (HRES) adı verilen altın standartına göre test edildi: GraphCast'in bazı durumlarda %99,7 gibi dikkat çekici başarıya ulaştığı görüldü.
OLASI FELAKETLERİ ÖNCEDEN BİLDİRECEK
Sistemin aynı zamanda fırtına, kasırga gibi hava olaylarını ortaya çıkmadan önce tespit etme konusunda çığır açacağı da Google tarafından ifade edildi.
Yetkililer sistemin, “denemeler sırasında siklon hareketini HRES'ten daha doğru bir şekilde tahmin edebildiğini” de ekledi. Bilim insanları bu konuya ilişkin bir de örnek verdi: “Eylül ayında Lee Kasırgası'nın daha karaya varmadan dokuz gün önce Nova Scotia'ya ulaşacağı öngörmeyi başarmıştı.”
Google, geleneksel modellerin aynı tahmini yapabilmek fazladan üç gün süreye ihtiyaç duyduğunu belirtti.
'DERİN ÖĞRENMEYE' BAŞVURUYOR
Bu yeni sistemi geleneksel yaklaşımlardan farklı kılan bir başka mühim konu ise süper bilgisayarların yaptığı gibi algoritma ve mega denklemlerden faydalanmak zorunda olmaması. Sistem bunun yerine “derin öğrenme”den yararlanılıyor.
GraphCast ekibinden Remi Lam: "Derin öğrenme farklı bir yaklaşım sunuyor: Hava tahmini sistemi oluşturmak için fiziksel denklemler yerine verileri kullanıyor" dedi.
Lam sözlerini şöyle sürdürdü: "GraphCast, Dünya'nın hava durumunun günümüzden geleceğe nasıl evrildiğini belirleyen neden-sonuç ilişkilerine ilişkin bir model öğrenmek için onlarca yıllık geçmiş hava durumu verileriyle eğitildi."
İNSANLIĞA FAYDASI
Amaçlarının yalnızca hava tahmininde bulunmak olmadığını da söyleyen Lam, geliştirilen yeni sistem sayesinde iklim değişiklikleri nedeniyle oluşan çevresel felaketlerle mücadele etmede insanlığa büyük faydalar sağlayacaklarını ifade etti.