16 Eylül 2024 Pazartesi
İstanbul 20°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Gübre fiyatları acil düşürülsün

Artan gübre fiyatları nedeniyle çiftçilerin gübre tüketiminin azalması bekleniyor. Bu durum üretimi olumsuz etkileyecek. TZOB gübre fiyatlarının acilen düşürülmesi çağrısında bulundu

Gübre fiyatları acil düşürülsün
A+ A-
AYDINLIK / ANKARA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar artan gübre fiyatlarının acilen düşürülmesini istedi. Bayraktar pandeminin tarımda en çok patates ve soğanı vurduğunu bildirdi. Şemsi Bayraktar tarım sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili yaptığı açıklamada gübre fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Yüksek gübre fiyatlarını çiftçilerin gübre tüketimini azaltacağını, bunun da üretimi olumsuz etkileyeceğini kaydeden Bayraktar, “Bu nedenle acilen gübre fiyatları düşürülmelidir.Aksi takdirde, üretici üretime küsmekte, milli servet israf edilmekte, gıda fiyatları da artmaktadır” dedi.

Gübre fiyatları acil düşürülsün - Resim: 1

PATATES SOĞAN

Bayraktar, kuru soğan ve patateste yaşanan sorunların giderek büyüdüğünü belirterek, “Geçtiğimiz hafta yüksek seyreden hava sıcaklıklarının ürünlerin depo ömrünü azalttığı gibi fire oranlarını da artırdığını belirtti. Üreticilerimizin bekleyecek gücü de zamanı da kalmadığını vurgulayan Bayraktar, “Artan fireler de üreticinin cebinden çıkmaktadır. Önümüzdeki günlerde artacak olan hava sıcaklıkları ile birlikte soğan ve patateste yeni mahsul ürünün hasat tarihlerinin öne gelebileceği de dikkate alındığında, eldeki patates ve soğanın acilen pazarlanması gerekmektedir” diye konuştu.

Bu ürünlerle ilgili üreticilerimizin yaşadığı pazarlama sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ilgili bakanlara, vali, belediye başkanları ve illerin milletvekillerine aktardıklarını kaydeden Bayraktar; “Üreticilerimizin karşılaştıkları pazarlama sorununun çözümlenmesi için belediyelerin alıma başlaması memnuniyet vericidir. Ancak beklentimiz, daha fazla belediyenin alım yapmasıdır. Belediyelerin soğan alımına da girmesini bekliyoruz. Belediyelerin alımlara girmesi, Milli Savunma Bakanlığı, ceza evleri, huzur evleri, hastanelerin yemek menülerinde bu ürünlere daha fazla yer vermeleri, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Türkşeker gibi kuruluşların alım yapmaları üreticilerimizi rahatlatacağı gibi, gıda israfının da önüne geçilmiş olunacaktır” görüşünü savundu.

ÇÜRÜMESİ İSRAFTIR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı gıda kaybı ve israfı konularını kamuoyunun farkındalığını arttırmak ve gıda tedarik zincirindeki tüm aktörleri harekete geçirmek için “Gıdanı Koru” ulusal kampanyasını başlattığını kaydeden Bayraktar şunları söyledi:

Bu noktadan hareketle üreticilerimizin bin bir emekle gecesini gündüzüne katarak ürettiği ürünlerin zayi olması da bir israftır. Bu ürünlerimizin değerlendirilmesi bu bakımdan da son derece önem arz etmektedir. Pandemi nedeniyle, karantina tedbirleri kapsamında otel ve lokantaların tam kapasite çalışmaması, okulların uzaktan eğitim yapması, esnek çalışma saatleri ve hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle patates ve kuru soğanda talepte daralma yaşandı. Bu nedenle,pandemi en çok patates ve soğanı vurdu. Bu duruma rekoltenin geçen yıla göre patateste yüzde 4,4, kuru soğanda yüzde 3,6 artması da eklenince üreticilerimiz ciddi pazarlama sorunları ile karşı karşıya kaldı. Nitekim bugün yaklaşık 1 milyon 700 bin ton patates, 220 bin ton kuru soğan depoda beklemektedir. Üreticimiz oluşan fire nedeniyle kilogramı 1 liranın üzerine çıkan ürününü maliyetin altında bir fiyatla kilogramı 60 kuruşa satmaktadır.

İHRACATIN ÖNÜ AÇILMALI

Ürünlerin ihracat imkanlarının artırılmasının da pazarlama sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını belirten Bayraktar, “Özellikle Azerbaycan gibi bazı ülkelerin kendi üreticilerini korumak ve kendi üretimlerini artırmak üzere başta yüksek gümrük vergileri olmak üzere aldıkları tedbirler ihracatı zorlaştırmaktadır. İkili görüşmelerle üreticilerimiz adına kazanımlar elde edilmesi ve ihracat teşviklerinin verilmesi ürünün zayi olmadan değerlendirilmesini sağlayacaktır. Pandemi nedeniyle yaşanan süreç, gıdanın ve gıdaya erişimin ne denli önemli olduğunu bir kez daha göz önüne sermiştir” ifadelerini kullandı.

ihracat Gıda Soğan Patates Tarım Üretici GÜBRE