Gülen öldü FETÖ bölündü
Fetullah Gülen’in 20 Ekim’deki ölümünün ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ikiye bölündü. Örgütün Mustafa Özcan liderliğindeki ABD yapılanması ile Abdullah Aymaz önderliğindeki Avrupa kanadı kavgaya tutuştu
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 20 Ekim 2024’te öldü. New Jersey eyaletindeki Skylands Stadium’da cenaze töreni düzenlendi. FETÖ mensuplarının taktıkları şapka, gözlük ve maskelerle yüzlerini gizlemeye çalışması oldukça çarpıcıydı.
Gülen’in ölümü sonrasında örgüt de ikiye bölündü. Örgütün Mustafa Özcan liderliğindeki ABD yapılanması ile Abdullah Aymaz önderliğindeki Avrupa kanadı arasındaki kavga gün yüzüne çıktı. ABD kanadının örgütün maliyesini yönettiği bilinirken Aymaz kanadının ise örgüt yapılanmaları üzerinde etkili olduğu kaydediliyor.
Diğer yandan Türkiye’deki mahrem yapılanmasına her gün ayrı ayrı operasyon yapılan FETÖ, yurt dışında varlığını sürdürmeye çalışıyor. Ayrıca yabancı devletler ve uluslararası örgütler de FETÖ’ye destek vermeye devam ediyor.
AİHM’DE 3 BİNDEN FAZLA AKLAMA
Türkiye’de terör örgütü üyeliği ve yöneticiliğinden mahkum edilen FETÖ’cüler için uluslararası hukuk yoluyla kurtarma girişimleri de sürüyor. 26 Eylül 2023’teki Yüksel Yalçınkaya kararının ardından bugüne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) 3 bin 182 kişi hakkında ihlal kararı verildi.
Uluslararası mahkeme, ByLock, Bank Asya, F tipi 1 dolar, örgüt için faaliyet, sohbetlere katılma, örgüt kurumlarına üye olma gibi delillerin terör örgütü üyeliği için yeterli olmadığını iddia etti. Türkiye bu davalarda toplamda 13,9 milyon avro tazminat ödemeye mahkûm edildi.
Öte yandan Türkiye’ye bugüne kadar 4 bin FETÖ’cünün daha başvurusu iletilerek, Hükûmet’ten savunma istendi. Ayrıca AİHM’nin 4 bin FETÖ hükümlüsünün daha başvurusunu Türkiye’ye iletmeye hazırlandığı bildirildi.
ENVER ALTAYLI KARARI
AİHM’nin 17 Aralık’ta hakkında ihlal kararı verdiği 450 FETÖ hükümlüsü arasında Enver Altaylı da yer aldı. CIA bağlantılı istihbaratçı Enver Altaylı’ya “FETÖ üyeliği” ve “siyasi ve askeri casusluk” suçlarından 23 yıl 4 ay hapis cezası verilmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, cezayı şubat 2024’te onamıştı. Yargıtay kararında, resmi istihbarat görevi olmayan Altaylı’nın gizli istihbari bilgi ve belgelere ulaşma imkanının bulunduğu ifade edilmişti.
CİNAYETTE CEVAPSIZ KALAN SORU
FETÖ’nün Türkiye’de yürüttüğü faaliyetleri deşifre etmeye çalışırken örgütün hedefi haline gelen Necip Hablemitoğlu cinayetine yönelik açılan dava, suikast üzerindeki sır perdesini aralayamadı. Davada en çok merak edilen, “Tetikçi kim?” sorusu yanıtsız kaldı.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun suikasta uğramasının üzerinden 22 yıl geçti. Yaptığı çalışmaların ardından FETÖ’nün hedefi haline gelen Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002’de evinin önünde öldürüldü. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen faili meçhul kalan Hablemitoğlu dosyası, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden kısa bir süre önce yeniden raftan indirildi.
Suikasta ilişkin detaylar yeniden incelendi, ulaşılan bilgiler, cinayetin FETÖ tarafından işlenmiş olabileceği şüphesini beraberinde getirdi. 20 yıl sonra açılan dava kapsamında hazırlanan iddianamede, suikastın FETÖ tarafından işlendiğine yönelik önemli tespitler yer alırken, cinayetin tetikçisiyle ilgili soru işaretleri devam etti.
Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada son olarak 14 Aralık 2002 tarihinde Eskişehir’deki konferans ile cinayet günü Hablemitoğlu’nun uğradığı markete ait kamera görüntülerinin karşılaştırıldığı bilirkişi raporu dosyaya girmişti. Raporda, Hablemitoğlu’nu 3 kişinin takip etmiş olabileceği belirtilirken bu 3 kişinin, dosyanın sanıkları olmadığı aktarılmıştı. Hablemitoğlu suikastına ilişkin açılan davanın sonraki duruşması 2 Ocak’ta görülecek.