İftar sofralarının sultanı! Başka tarif aramayın: Tam malzemeli Güllaç tarifi...
Ramazan sofralarının sultanı olarak da bilinen Güllaç tarifi araştırılmaya başlandı. Peki Güllaç nasıl yapılır? Güllacın ana malzemesi nedir? Güllaç tatlısının içine ne konur?
Türk mutfağına 1400'lü yıllarda giren Güllaç, Osmanlı Sarayı'ndan köy mutfaklarına kadar kısa sürede yayıldı. İftar sofralarının olmazsa olmazı haline gelen Güllaç, oruç sonrası severek tüketilen bir tatlı haline geldi. Güllaç tatlısının nasıl yapıldığı çok merak ediliyordu. Güllaç tarifini sizin için derledik. Güllaç nasıl yapılır? Güllacın ana malzemesi nedir? İşte Ramazan sofralarının sultanı Güllaç tarifi...
İFTARIN SULTANI GÜLLAÇ TARİFİ
MALZEMELER
3 litre süt
12 adet güllaç yaprağı
3 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin
2 su bardağı ceviz içi
Üzeri için:
8 adet çilek
8 adet taze nane yaprakları
4 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
4 yemek kaşığı ceviz içi (ince çekilmiş)
HAZIRLANIŞI
Sütü derin bir tencereye alın ve toz şekeri üzerine ilave edin.
1 paket vanilini de sütün içerisine ilave ettikten sonra orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Süt, elinizi hafif yakacak sıcaklığa geldiğinde ocaktan alın.
2 su bardağı cevizi irili ufaklı, dişe gelir kıvamda olacak şekilde bıçakla doğrayın.
Güllacı hazırlayacağınız kabın içerisine bir kepçe ılık sütten ekleyin.
Üzerine, kullanacağınız kabın boyutuna göre böldüğünüz güllaç yapraklarından ekleyin.
Tüm güllaç yapraklarının parlak kısmının üste baktığına ve hepsinin iyice ıslandığına emin olduktan sonra paketteki yaprakların yarısını kabınıza güzelce yerleştirin.
Güllaç yapraklarının, 5 dakika sütü çekmeleri için bekledikten sonra doğradığınız cevizleri bol bol dökün ve kalan güllaç yapraklarını da ıslatarak üzerine ekleyin.
Buzdolabında en az 2 saat bekledikten sonra güllacınızı keserek porsiyonlayın.
Taze nane yaprakları, çilek, dövülmüş ceviz ve toz fıstık ile süsleyin.
Güllaç hazır. Afiyet olsun!