Günde 3 bardaktan fazla çay içenler dikkat! Bu hastalıklar sizi bulabilir…
Öğün sonrası vakitlerin vazgeçilmezi çay, özellikle ülkemizde en sık tüketilen içeceklerin başında yer alıyor. Her ne kadar pek çoğumuzun severek tükettiği bir içecek olsa da fazla tüketiminin olumsuz etkileri olduğunu ve ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini de unutmamak gerekiyor.
Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan çay günün her öğününde keyifle içilen, sohbetlerimize eşlik eden bir içecek. Hatta öyle seviliyor ki dünyada en fazla çay tüketilen ülkeler araştırmasında Türkiye birinci sırada yer alıyor. Ancak çay tiryakilerini üzecek bir gerçek var; fazla çay tüketiminin sağlık açısından pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. İşte, fazla çay tüketmenin zararları...
FAZLA ÇAY TÜKETMENİN ZARARLARI
Kaygı ve stres
Kahvede olduğu kadar olmasa da çayın içinde de belli bir miktar kafein yer alır. Kafein tüketiminin fazla olduğu durumlarda stres, anksiyete ve huzursuzluk gibi duyguların şiddetlenmesi kaçınılmaz olabilir. Gün içinde kendinizi daha stresli ve gergin hissettiğinizde günlük çay tüketiminizi sınırlamanızda fayda var.
Uyku bozuklukları
Kafein odaklanmayı artıran bir uyarıcı olduğu için yoğun iş ve okul günlerinde sıklıkla tercih edilse de uykuya dalmanızı zorlaştırır. Günlük çay tüketiminizin fazla olduğu zamanlarda ciddi uyku bozuklukları baş gösterebilir. Uyku döngünüzün zarar görmemesi, dikkatsizlik ve yorgunluk gibi yetersiz uykunun yol açtığı problemleri yaşamamak için özellikle yatmadan önce çay tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
Diş problemleri
Fazla çay tüketimi dişlerde leke, çürük ve plak oluşumuna ortam hazırlayabilir. Aynı zamanda çayın dişlere temasıyla zamanla dişlerde renk değişimi ve sararma görülebilir. Bu sebeple çay tüketimini sınırlamanız, ağız ve diş sağlığınıza önem göstermeniz büyük önem taşır.
Demir emiliminin zorlaşması
Fazla çay tüketmenin en zararlı yan etkilerinden biri demir emilimini azaltması. Demir eksikliği kansızlık gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabilir. Özellikle demir eksikliği yaşayan kişilerin çay tüketiminde dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması büyük önem taşır.
Mide bulantısı
Çayın içinde yer alan tanen adlı kimyasal bileşik birçok kişide bulantı ve kusmaya sebep olabiliyor. Özellikle sabah uyandığınızda aç karnına çay içmek mide bulantısına yol açabilir. Bu sebeple hassas bir mideye sahip olan kişilerin bulantıdan kaçınmak için çay içmeden önce yemek yemesi ya da daha az tanen içermesi açısından az demli şekilde çay içmesi tavsiye ediliyor.
Hamilelik komplikasyonları
Hamilelik süresinde fazla çay tüketimi hem anne hem bebek için zararlı olabilir. Çay içerdiği kafein sebebiyle düşük yapma riskinizi artıran içecekler arasında yer alıyor. Bu süreçte fazla çay tüketiminden kaçınmanız, kafeinsiz içecekler tüketmeniz tavsiye ediliyor.
Baş ağrıları ve baş dönmesi
Fazla kafein tüketimi baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikâyetlere sebep olabilir. Kronik baş ağrınız varsa ya da fazla çay tükettikten sonra sık sık baş dönmesi yaşıyorsanız çay tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz.