Güneşlenmek mutluluk veriyor
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, güneş ışınlarının mutluluk hormonunu artırdığını belirterek, mutsuzluğun kaynağının D vitamini eksikliği olabileceğini bildirdi.
Vücuttaki D vitamininin sadece yüzde 10'u gıdalarla alınabiliyor. Yumurta sarısı, dana karaciğeri ve balık yağı en iyi D vitamini kaynakları. Vücudun ihtiyacı olan D vitamininin büyük çoğunluğu ise güneş ışınlarından alınıyor. Özkarabulut, kış aylarında kanda bulunan D vitamini düzeyine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Özkarabulut, "D vitamini yetersizliği ile birçok hastalık riski artışı arasında bağlantı bulunuyor. Örneğin; kanser, kardiyovasküler hastalıklar, osteoartrit ve oto immün hastalıklar, hatta tip-2 diyabet ve depresyon D vitamini eksikliği ile bağlantılıdır. Güneş ışınlarının kişiyi depresyondan koruduğu araştırmalarla belirlenmiştir. Güneş ışınları beyin tarafından salgılanan melatonini azaltıcı, mutluluk hormonu diye bilinen seratonini artırıcı etki yapmaktadır. Mutsuzluğun sebebi D vitamini eksikliği olabilir." ifadelerini kullandı.
Yaşlılar düzenli olarak güneşe maruz kalsalar da derileri D vitaminini gençlerden yüzde 75 daha az üretiyor. Ayşe Huri Özkarabulut, “D vitamini eksikliği varsa kas, kemik ağrıları, yorgunluk, halsizlik ve depresyon görülebiliyor. Çocuklarda en bilinen belirtisi bacak eğriliği şeklinde ortaya çıkan raşitizm hastalığı. Yetişkinlerde ise kolay kemik kırılmasıyla ortaya çıkan osteomalasiadır." dedi.