Güney Afrika Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı: Türk savunma sanayisi ile işbirliğine açığız
Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı, iki ülke arasında savunma işbirliğine zemin hazırladı. 'Türk sanayisinin kabiliyetlerinin farkındayız.' diyen Güney Afrika Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Rudzani Maphwanya, savunma ihtiyaçlarının karşılanması için ortaklıklar kurulabileceğini söyledi
Afrika'nın askeri açıdan en güçlü ülkelerinden Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rudzani Maphwanya, Türkiye ile savunma sanayisi alanında potansiyel ortaklık ve iş birliğine açık olduklarını söyledi.
Donanım ve kabiliyet bakımından Afrika'nın ikinci en büyük askeri gücü kabul edilen Güney Afrika ordusu, Sahra Altı bölgesinde "en güçlü ordu" olarak kabul ediliyor.
Yüksek yerli silah ve mühimmat kullanım oranıyla öne çıkan Güney Afrika savunma sanayisi, komplike sistemleri de içeren geniş bir ürün yelpazesine sahip. Ülke bu ürünleri, aralarında Avrupa ve Körfez ülkelerinin de bulunduğu 70 kadar ülkeye ihraç ediyor.
Güney Afrika özellikle kara ordularının donanımında yüksek yerlilik oranına sahip. G-6 Obüsü, Rooikat, Mbombe, Mamba, Ratel, Casspir gibi farklı türden zırhlı askeri araçlar, R5 piyade tüfeği, Vektör SS-77 makineli tüfeği, Bateleur çok namlulu roketatar platformu, Güney Afrika savunma sanayisinin ürettiği ürünlerden bazıları.
Ülkenin savunma sanayisi ayrıca karadan havaya füze, insansız hava aracı, radar sistemleri ve elektronik harp sistemleri gibi daha karmaşık ve ileri teknoloji içeren platformları da üretebiliyor.
Ulusal Konvansiyonel Silahlar Kontrol Komitesi (NCACC) raporuna göre, Güney Afrika 2021 yılında 67 ülkeye 3,3 milyar rand (yaklaşık 3,3 milyar Türk lirası), bu yılın ilk 6 ayında da 70 ülkeye 1,4 milyar rand (yaklaşık 1,4 milyar Türk lirası) değerinde savunma sanayisi ürünü ihraç etti.
SAVUNMA FUARI FIRSAT OLDU
Geçen hafta ülkenin başkenti Pretorya yakınlarındaki Waterkloof Hava Üssü'nde düzenlenen Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı'nda (AAD 2022), Türkiye ile Güney Afrika savunma sanayileri birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buldu.
Türkiye, Afrika'nın en büyük, dünyanın ise önde gelen savunma fuarlarından olan AAD 2022'ye, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in başkanlığında heyet düzeyinde ve 25 firmayla yoğun katılım göstermişti. Güney Afrika Savunma Bakanı Thandi Modise, fuarın ilk gününde Başkan Demir'le görüştü ve Türk firmalarının stantlarını gezip, ürün ve teknolojileri hakkında bilgi aldı.
Modise, AA muhabirine verdiği demeçte, Türkiye'nin bu denli geniş katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Türkiye'yi kazanmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
Güney Afrika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rudzani Maphwanya da iki ülke arasında savunma sanayisi alanındaki işbirliği ve ortaklık fırsatını AA muhabirine değerlendirdi.
Maphwanya, savunma sanayisindeki yeniliklerle ilgilenen Güney Afrika'nın özellikle mobilite ve zırh konusundaki yeniliklere odaklandığını ve bu alanda işbirliğine açık olduklarını söyledi.
TÜRK ÜRÜNLERİ İHTİYAÇLARIMIZLA ÖRTÜŞÜYOR
Türk savunma sanayisinin ürün ve teknolojilerinin ülkesinin ihtiyaçlarıyla örtüştüğüne işaret eden Maphwanya, “Türk sanayisinin kabiliyetlerinin farkındayız. Türk savunma sanayisi sadece mobiliteye odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda en iyi kalite platformlara da sahip.” dedi.
Maphwanya, Güney Afrikalıların halihazırda Türk sanayisiyle işbirliği yaptığını belirterek "Güney Afrika'da kısa ve orta vadede sahip olabileceğimiz ihtiyaçların karşılanmasında Türk savunma sanayisiyle ortaklıklar kurarak ilerleyebileceğimizi görüyoruz.” diye konuştu.
Maphwanya, iki ülkenin denizcilik endüstrisinde iş birliği geliştirmesinin önemine işaret ederek "Benzer teknolojilere sahibiz, birlikte çalışabilir ve şu anda yapmakta olduğumuz şeyin ötesine geçebiliriz." dedi.
'DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ'
Bu iş birliğinin her iki tarafa da yarar sağlayacağını ifade eden Maphwanya, Türkiye ve Güney Afrika'nın ileri teknoloji sahibi ülkeler arasında yer almasının, dünyada yaşanan sorunlara çözümler üretmek açısından önemli olduğunu söyledi.
Maphwanya, "Ülkelerimizi ve askeri ilişkilerimizi birlikte nasıl geliştireceğimiz konusunda mutabık olduğumuz çerçevede teknoloji paylaşımı ve eğitim yoluyla da ilerleyecek iş birliğimizi dört gözle bekliyoruz." dedi.
SOMALİ'YE SİHA DESTEĞİ
Türkiye'nin Somali'ye SİHA desteği verdiği belirtildi. Somali İçişleri Bakanı Ahmed Fiqi, radikal İslamcı Eş Şebab örgütüne karşı yürütülen geniş çaplı saldırılarda Türkiye'den askeri destek alındığı belirterek, Türkiye'nin Somali'ye Bayraktar TB2 tipi silahlı insansız hava araçları gönderdiğini ifade etti. DW’de yer alan habere göre; Somali'de bir televizyon kanalına verdiği röportajda Bakan Fiqi, Türkiye'nin de Somali'deki Eş Şebab'a karşı savaşan güçlere destek verdiğini belirtti. Bu desteklerden biri de askerlere verilen eğitimler.