Günümüzdeki gelecek: Bisiklet
Çin’in paylaşımcı bisiklet uygulaması Mobike en büyük ve iyi "nesnelerin interneti" ağlarının başında geliyor.
2017’de Mobike sadece Çin’de, Uber’in tüm dünyadaki seferlerinden dört kez fazla kullanıldı. Gelecek toplumun paylaşımcı teknolojisine en hızlı uyum sağlayan, bisiklet oldu. Kai-Fu Lee, Yapay Zekâ ve Yeni Dünya Düzeni Çin Silikon Vadisi adlı kitabında "paylaşımlı bisiklet devrimi" ifadesini kullanır. Bisiklet bu başarısını, hayatın içine en fazla girebilen spor dallarından biri olmasına borçlu... Çift kale maç yaparak değil ama bisiklet sürerek işe gidebilirsiniz.
PAYLAŞIMCI SPOR
Herkes kendi pedalını çeviriyor ama bisiklet bireysel değil sosyal bir spor. Amatör bisiklet sporu bisiklet grupları tarafından örgütleniyor. Sistemin öne çıkarttığı topla oynanan sporlar insanın insanla mücadelesine, bisiklet ise insanın kendisiyle ve doğayla mücadelesine dayanır. Bu yönü, grup dayanışmasının da temelini oluşturuyor. Grup sürüşüne katıldığınızda, birlikte spor yaptıklarınıza şut, feyk, gol, çalım atmanız gerekmez. Sürüş başarısı, tüm katılımcıların hedefe ulaşmasına ve başarının paylaşılmasına bağlıdır.
Bisikletin başta Çin olmak üzere Asya kentleriyle özdeşleşmiş olması, bir rastlantı değil; biraz da paylaşımcı karakterinden kaynaklanır. Amerikan kapitalizmi (otomobil sanayi orada üstlendiği için Detroit kapitalizmi olarak da adlandırılır) otomobille, Çin Devrimi ise bisikletle özdeşleşmiştir.
BİSİKLET BİZİ GELECEĞE GÖTÜRÜR
Kent kültürünün geliştiği yerlerde, merkezine özel motorlu araçların giremediği kentler artık yetkili kurullarda tartışılıyor. Bisiklet, bu kentlerin en görünür yönlerinden biri olacak.
Geleceği anlamaya çalışanlar, bugünlerde en fazla, "bütün işleri makineler yaparsa, insanlar ne yapacak" sorusunu tartışıyorlar. Pedal çevirmek, insanların zorunlu çalışmadan kurtulduğunda yapacakları işlerden biri olabilir.
Türkiye’nin geleceğe bugünden atacağı adımlar, biraz da sürücülerin yolları bisikletle paylaşmayı öğrenmesine bağlı.
BİSİKLETLİLER MECLİSİ: 'BİZİ FARK EDİN'
Bisikletliler Meclisinin 08 Eylül Pazar günü yaklaşık 1000 bisikletli ve "Bizi Fark Edin!" sloganıyla gerçekleştirildiği sürüşün katılımcısı bisiklet gruplarının görüşleri:
Ayyıldız bisiklet grubu sözcüsü Cahit Uğurata: Bireysel bir spor olan bisikletin grup çalışmasıyla hem geliştirmeye hem yaygınlaştırmaya hem de farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Grup sürüşlerinde grubun bir öncüsü bir artçısı vardır ve kimse geride bırakılmaz.
Hedef Doğa Sporları sözcüsü İlkin Esergün: Atatürk ilkelerine bağlı grubumuzun amacı Lüleburgaz ve çevresinde bisikletin ve sporun farkındalığını yaratmak. Bütün faaliyetlerimizde temel hedefimiz sağlıklı bir nesil ve bilinçli bir toplum yaratmaktır.
Dolunay Bisiklet Kulübü başkanı Erdinç Öztürk: "Bizi Fark Edin" turumuz, otomobillilerin bizleri fark etmemesinden ve bize önem vermemelerinden kaynaklanan trafik kazalarını engellemek amaçlı düzenlendi. Bisikletliler Meclisini kurarak geniş kitlelere ulaşıp bizleri fark etmelerini sağlamaya çalışıyoruz.