Gürcistan’da darbe çağrısı
Gürcistan Cumhurbaşkanı, cumartesi günü yapılan ulusal parlamento seçimlerinin sonuçlarını tanımadığını açıkladı. Cumhurbaşkanı, halkı seçimlere karşı protestolara katılmaya çağırdı. Gürcistan’daki AB/ABD karşıtı iktidar partisi, seçimlerden önce de renkli darbe tehditleri almıştı
Gürcistan’da cumartesi günü yapılan seçimlerde, resmi sonuçlara göre, iktidardaki “Gürcü Rüyası” partisi oyların yaklaşık yüzde 54'ünü aldı. Çeşitli muhalefet güçleri yüzde 11 ile yüzde 3 arasında oy alabildi.
Daha önce Cumhurbaşkanı Salome Zourabişvili, “seçimlere hile karıştırma girişimleri” iddialarına rağmen, oylamayı “Avrupalı Gürcistan” olarak adlandırdığı ülkenin kazandığını iddia etmişti. P
azar günü ise Cumhurbaşkanı çeşitli muhalefet partileriyle bir dizi toplantı yaptı.
Aralarında Birlik-Ulusal Hareketi (UNM) ve Değişim Koalisyonu'nun da bulunduğu bazı Batı yanlısı muhalefet güçleri, aynı gün oylama sonuçlarını tanımadıkları için yeni parlamentoya katılmayacaklarını açıkladı.
Parti liderleri, Gürcü Rüyası'nı ülkenin “Avrupa geleceğini çalmakla” ve hatta sözde bir “anayasal darbe” yapmakla suçladı.
ONLARA GÖRE ‘SAHTEKARLIK’
UNM başkanı Tina Bokuçava da seçim sonuçlarını tersine çevirmek için “daha önce hiç olmadığı kadar mücadele etme” sözü verdi ve Zourabişvili ile yapılan toplantıyı çok önemli olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanının kendisi de "acil durum brifingi" olarak nitelendirilen toplantıda oylama sonuçlarını tanımama kararını açıkladı. Zourabişvili oylamayı "tam bir sahtekarlık" olarak nitelendirdi ve "Rus seçimleri" olarak damgaladı.
Cumhurbaşkanına şu ifadeleri kullandı:
“Halkımıza, ülkemize karşı yürütülen yeni bir hibrid savaş biçimi olan Rus özel operasyonunun kurbanı oldu.” Cumhurbaşkanı ayrıca kendisini Gürcistan’da kalan tek bağımsız kurum olarak ilan etti. Ardından Gürcüleri seçimleri tanımadığını dünyaya göstermek için protestolara katılmaya çağırdı.
FRANSIZ VATANDAŞIYDI
"Ben bu ülkeye bunun için gelmedim" diyen Zourabichvili, "Gürcistan'ın Rusya'ya boyun eğmesi" olarak nitelendirdiği seçim sonuçlarına atıfta bulundu. Cumhurbaşkanı, "Ben tek bir kişi değilim, halkı temsil eden bir kurumum ve onlara ... birlikte durmamız ve bu seçimleri tanımadığımızı ilan etmemiz gerektiğini söylemek istiyorum" dedi.
Paris'te doğan ve Fransa'nın Gürcistan Büyükelçiliği de dahil olmak üzere uzun yıllar Fransa Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan Zourabişvili, 2004 yılında ülke vatandaşlığına geçti ve kısa sürede ülkenin en üst düzey diplomatı konumuna terfi ederek yaklaşık bir yıl bu görevde kaldı.
‘YENİ HÜKÜMETLE İLİŞKİ KURMAYIN’
Zourabişvili daha önce de Gürcistan'da yabancı ajanlar ve "Rus tarzı" olarak nitelendirdiği LGBT karşıtı yasalara karşı yapılan protestoları desteklemişti. Cumhurbaşkanı brifing sırasında yabancı ülkelere çağrıda bulunarak yeni hükümetle herhangi bir ilişki kurmayarak Gürcistan'ı ve bu bölgedeki jeopolitik dengeyi korumalarını istedi.
‘CUMHURBAŞKANI DEĞİL AJAN’
Gürcistan yasalarına göre bir sonraki başbakanı ve kabineyi seçmek için 76 kişilik bir çoğunluk gerekiyor. Gürcü Rüyası Başkanı Mamuka Mdinaradze'ye göre, partisi oylama sonrasında ulusal meclisteki 150 sandalyenin 90'ını elde edebilir. Ayrıca, Zourabişvili'nin açıklamalarını yorumlayan Mdinaradze “Gürcistan'ın artık bir cumhurbaşkanı yok. Gürcistan'ın bir ajanı, radikal muhalefetin bir lideri var.” dedi.
AB’DEN MESAJ: KARARLILIK GÖSTERİLMELİ
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, iktidar partisinin cumartesi günü kazandığı seçim zaferinin ardından, Gürcistan'ın hala AB'ye katılmak istediğini kanıtlaması gerektiğini söyledi.
Michel pazar günü X'te yaptığı bir paylaşımda Gürcistan yönetiminin "ülkenin AB yolundaki kararlılığını göstermesi gerektiğini" söyledi.
Avrupa Konseyi'nin seçim sırasında "iddia edilen usulsüzlükleri" gözden geçireceğini de sözlerine ekleyen Michel, uluslararası gözlemcilerin bir raporuna atıfta bulundu.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından Gürcistan'a gönderilen gözlemciler, seçmenlere "genel olarak özgürce kampanya yapabilen" geniş bir aday seçeneği sunulduğunu teyit etti, ancak seçimin toplumda "yerleşik kutuplaşmanın ortasında" yapıldığını kaydetti.
Raporda, "Kampanya mesajlarına jeopolitik konular hakim oldu ve iktidar partisi kendisi ile muhalefet arasındaki seçimi barış ve savaş arasında bir seçim olarak çerçeveledi" denildi.
Muhalefet partileri ise seçimleri Gürcistan'ın jeopolitik yönelimi konusunda bir referandum olarak sundu."