Gürcistan’da yıkıcı muhalefet Batı fonuyla destekleniyor
Gürcistan ABD ve Avrupa’ya meydan okudu, Yabancı ajan yasası kabul edildi. Gürcü siyaset bilimci Şota Apkhaidze, Batı kaynaklı fonlarla yıkıcı muhalefetin desteklendiğini belirtti. Apkhaidze’nin önümüzdeki döneme ilişkin önemli bir uyarısı var: ABD Gürcistan’da darbe girişiminde bulunacak
Gürcistan Batı’dan gelen tehditler rağmen ‘yabancı ajanlar’ yasasını kabul etti. “Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı” yasasının önümüzdeki ay yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasa, yurt dışından fon alan sivil toplum ve medya kuruluşlarının yabancı ajan olarak hükümete kayıt yaptırmalarını ya da para cezasına çarptırılmalarını öngörüyor. Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği ve yıkıcı muhalefetin protesto ettiği yasa Meclis'te ezici çoğunlukla kabul etti. 140 üyeli parlamentoda Genel Kurulda yapılan oylamada, 4 "hayır" oyuna karşılık 84 "evet" oyu verildi. Batı yanlısı muhalefet milletvekilleri Meclisten ayrılarak dışarıda AB bayrakları salladı.
'İKİNCİ UKRAYNA OLMAYACAĞIZ'
Bu süreçte Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakidze ülkesini tehdit eden Washington’a ‘İkinci Ukrayna olmayacağız.’ sözleriyle sert yanıt verdi. Batı’dan gelen tehditlere karşı çıktı.
Gürcü siyaset bilimci ve Rusya Federasyonu'ndaki Finans Üniversitesi'nde uzman olan Şota Apkhaidze yaşanan gelişmeleri Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi. Apkhaidze, “Yabancı örgütlerin muhalefeti finanse edememesi ve güvenliğimiz için bu yasaya ihtiyacımız var.” dedi. “ABD şimdi, Anglosaksonlarla birlikte, ‘var olan tüm ilişkilerimizin tamamen bozulacağını’ söyleyerek bizi tehdit ediyor.” diyen Apkhaidze “Önümüzdeki dönemde Gürcistan’da bir 'devrim' ya da bir darbe örgütleme girişimleri olacaktır ve ABD bunu destekleyecektir. Biz esas olana, Gürcistan'ın çıkarlarına göre hareket etmeliyiz.” uyarısında bulundu.
'ABD’NİN GÜRCİSTAN’DA DARBE GİRİŞİ OLABİLİR'
Gürcistan hükümetinin genel olarak ABD'ye yakın olduğu biliniyor. “Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı” yasası bu açıdan şaşırtıcı bir hamle mi?
ABD, resmi olarak Gürcistan'ın stratejik ortağı olduğunu ilan ediyor ama aslında ülkemizi kullanıyor. ABD’nin istediği ve uyguladığı aslında tek taraflı, tek bir tarafın isteklerine göre şekillenen bir ortaklık. Bu “ortaklık” adı altında olan şey, aslında Gürcistan’ın bir vasala dönüştürülmesi.
Gürcistan yönetimi, “Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı” yasasının vatandaşlarının çıkarına ve devletimizin güvenliğine uygun olduğunu düşünüyor. Amerikalılar meseleyi çok şaşırtıcı bir şekilde formüle ediyorlar: Eğer bizimle ve ortaklarımızla birlikte olmak istiyorsanız, size söylediğimiz her şeyi yapmak zorundasınız. Fakat eğer ABD böyle bir yasayı kabul etmemizi engellemeye çalışıyorsa, o zaman böyle bir ortağa Gürcistan’ın kesinlikle ihtiyacı yok demektir.
Gürcistan yönetiminin ülkemizin egemenliğini çok güçlü bir şekilde savunması ve ABD'nin çıkarlarına aykırı olarak bu yasayı kabul etmesi elbette Amerikan-Gürcü ilişkilerini etkileyecektir. ABD şimdi, Anglosaksonlarla birlikte, “var olan tüm ilişkilerimizin tamamen bozulacağını” söyleyerek bizi tehdit ediyor.
Önümüzdeki dönemde Gürcistan’da bir “devrim” ya da bir darbe örgütleme girişimleri olacaktır ve ABD bunu destekleyecektir. Biz esas olana, Gürcistan'ın çıkarlarına göre hareket etmeliyiz.
GÜVENLİĞİMİZ İÇİN BU YASAYA İHTİYACIMIZ VAR
Yasaya, siyaset ve toplumdan gelen tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gürcistan'ın normal, makul siyasetçilerinin çoğunluğu bu yasayı destekliyor. Yabancı örgütlerin muhalefeti finanse edememesi ve güvenliğimiz için bu yasaya ihtiyacımız var. LGBT örgütlerinin ülkemizi mahvedebilecek aşırıcılıkçı hareketleri finanse edip etmediği konusunda şüpheler var.
Gürcü toplumu uzun zamandır Gürcistan yönetiminden böyle bir yasa talep ediyordu. Gürcüler 1990'lardan bu yana, çoğunlukla sivil toplum örgütlerine giden anlaşılmaz ve çoğunlukla Batı kaynaklı fonlardan uzun zamandır bıkmış durumdalar. Bu fon akışının gelecekte tüm toplum ve devlet için ciddi sorunlar yaratması muhtemeldir.
Batı, bu fonları sadece “sivil toplumun gelişmesi için” aktarıyormuş gibi konuşuyor, ancak aslında bu fonlar yıkıcı muhalefeti desteklemeyi, Gürcistan'ın iç işlerine karışmayı ve devletimizin güvenliğini baltalayan aşırılık yanlısı faaliyetleri desteklemeyi amaçlamaktadır.
YASA BATI'NIN ÜLKEMİZDEKİ ETKİSİNİ AZALTACAK
Gürcistan'da yasadan etkilenmesi beklenen kurumların sayısı, niteliği ve etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bu yasanın sivil toplumun gelişimi üzerinde çok olumlu bir etkisi olacaktır. Bir ülkenin iç siyaseti başka bir devletin müdahalesi olmadan belirlenmelidir.
Gürcistan muhafazakar bir ülkedir. Atalarımızın geleneklerine saygı duyuyoruz, kiliseye gidiyoruz. LGBT yaşam tarzı bizim için kabul edilebilir bir şey değil. Batı, kültürümüz ve dinimizle uyumlu olmayan her şeyi finanse ediyor. Dolayısıyla bu yasa Batı tarafından dayatılan her şeyi sınırlayacak ve Batı'nın ülkemizdeki etkisini azaltacak.
AVRUPA VE ABD GÜRCİSTAN’I CEZALANDIRMAK İSTİYOR
Estonya, Hollanda, İsveç ve Çek Cumhuriyeti Gürcistan'a yönelik yaptırımlar konusunun gündeme alınmasını istiyor. Gürcistan'a yönelik bazı yaptırımların mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?
Evet, Avrupa ve ABD'nin Gürcistan'a yaptırım uygulamasının mümkün olduğunu düşünüyorum. Gürcistan'ı bağımsız duruşu nedeniyle cezalandırmak istiyorlar. Aslında hoşlanmadıkları bazı Gürcü siyasetçilere yaptırım uygulamaya başladılar bile. Ancak daha önce de söylediğim gibi, devletimizin çıkarları Batı'nın çıkarlarından daha önemlidir ve yaptırımlar bizi durdurmayacaktır.
ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL ETTİLER
Estonya, İzlanda, Letonya ve Litvanya Dışişleri Bakanları Gürcistan'a yaptıkları resmi ziyaret sırasında Gürcistan protesto gösterisine katıldılar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Saydığınız ülkeler, hükümete ve diyebiliriz ki Gürcistan devletine karşı yapılan bu gösterilerin organizatörü olarak hareket ettiler. Bunun uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu düşünüyorum. Gürcistan'a girmelerine izin verilmemesi için “istenmeyen kişi” (persona non grata) ilan edilmeleri gerekir.
Hükümet yasalar konusunda kararlı mı, yoksa herhangi bir geri adım olur mu?
Bence Gürcistan yönetimi ile Batı arasındaki çatışma öyle bir seviyeye ulaştı ki bir orta noktada buluşmak imkansız görünüyor. Gürcü yönetimi ülkesinin çıkarlarını savunuyor ve geri adım atmayacak.