Habletmitoğlu şüphelisinin ev hapsi de kaldırıldı
Necip Hablemitoğlu suikastının şüphelilerinden Ukrayna’daki Nuri Gökhan Bozkır’ın ev hapsi cezası kaldırıldı. Ukrayna’daki mahkemenin verdiği kararı değerlendiren Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, “Ev hapsinin kaldırılması, Ukrayna devletinin planının bir parçası” dedi.
Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından olduğu değerlendirilen Nuri Gökhan Bozkır’ın 10 Temmuz 2019’da Ukrayna’da yakalandığı ortaya çıkmıştı. Ukrayna’da tutuklanan Bozkır hakkında daha sonra ev hapsi kararı verilmiş ancak şüphelinin yeniden tutuklanması için dava açılmıştı. Bozkır'ın Ukrayna'dan Türkiye'ye iadesi yönünde bugüne kadar herhangi bir karar çıkmazken, zanlı hakkındaki ev hapsi kararı da kaldırıldı. Kiev Mahkemesi, önceki gün yapılan duruşmada Bozkır'ın ev hapsinin kaldırılmasına karar verdi. Ukrayna yasalarına göre ev hapsinin toplam süresi en fazla 6 ay olabiliyor. Mahkeme şüphelinin, ev hapsinin sona ereceği 12 Nisan 2020 tarihinden sonra Kiev'i terk etmeme ve imza atma şeklinde adli kontrole tabi tutulmasına hükmetti.
‘İLTİCA TALEBİNİN KARARA BAĞLANMASI GEREKİRDİ’
Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, Ukrayna mahkemesinin verdiği kararı Aydınlık’a değerlendirdi: “Ukrayna mahkemesinin, Hablemitoğlu suikastı nedeniyle hakkında çıkarılan kırmızı bülten nedeniyle yakalanan N. Gökhan Bozkır hakkında ev hapsinin kaldırılmasına dair kararının ‘özel muamele’ olmamasını umarız. Şöyle ki; kişinin Türkiye'ye iadesi için, öncelikle yakalandıktan sonra talep ettiği siyasi iltica talebinin karara bağlanması gerekiyor. Ukrayna devletinin bu talebe dair karar verme sürecini uzattığı açık. Bu anlamda, iç yasalarının kişiye tanıdığı yasal olanakların kapısını da açtığı ortada. Ev hapsinin kaldırılması da Ukrayna devletinin bu atalet ya da planının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Zira, kişiye verilen ev hapsi süresinin 6 ayı geçemeyeceği belli olmasına rağmen, bu sürenin sonuna kadar kişinin sığınma talebine ilişkin bir karar vermemesi, durumun bir bürokratik atalet olmayabileceğine ilişkin kuşku duymamıza neden oluyor.”
‘İADE BEKLİYORUZ’
Ukrayna'nın iade süreci açısından bir an evvel sığınma talebini karara bağlamasını beklediklerini kaydeden Barkın, şöyle sürdürdü: “Kişinin işlediği suçların niteliği, iltica talebinin gerek Ukrayna iç hukuku gerekse uluslararası hukuk bakımından kabul edilmemesi gereğini ortaya koyuyor. Bu anlamda, Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyareti sırasında açıkça talep konusu ettiği ve Adalet Bakanı ile beraberindeki Bakanlık bürokratlarına taahhüt edildiği biçimde, iade sürecinin bir an evvel gerçekleşmesini bekliyoruz.”