Hafızayı güçlendiren 3 besin hangisi: Alzheimerdan koruyor
Yediğimiz besinler hafıza ve zekayı doğrudan etkileyebiliyor. Beslenme şeklinizdeki yapacağınız ufak değişiklikler ile yaşlandıkça zihninizi ve zekanızı aktif tutabilirsiniz.


Günümüzde gerek sürekli bilgi akışı gerek yaşam şartların hafızayı ve bilişsel zekayı olumsuz anlamda etkileyebiliyor.
Beynimizin keskin kalması, bilgileri hızla işlemesi ve yaşlandıkça bilişsel gerilemeyi önlemesi için doğru besinlere ihtiyacı vardır. Bazı gıdalar, beyin fonksiyonlarını destekleyerek hafızayı güçlendirir ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. İşte hafızayı ve zekayı güçlendiren o gıdalar.
OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ
Omega-3 yağ asitleri, özellikle beyin dokusunun temel bileşenlerinden biri olan DHA (dokosaheksaenoik asit), beyin fonksiyonları için hayati öneme sahiptir. Bu sağlıklı yağlar, beyin hücrelerinin yenilenmesini destekler, nöronlar arası iletişimi güçlendirir ve bilişsel gerileme ile hafıza kaybına yol açan iltihabı azaltır. Yüksek Omega 3 yağı içeren besinler ise, balık, ceviz, chia tohumları ve keten tohumları
B VİTAMİNLERİ
B6, B9 ve B12 beyin fonksiyonları açısında son derece önemli. Bu vitamin guru ruh hali, hafıza ve zekayı olumlu yönden etkiliyor. 2012'de yapılan bir araştırmaya göre düşük B12 vitaminleri bilgi işlemeyi yavaşlatıyor ve hafıza fonksiyonlarını etkiliyor.
2012'de yapılan bir araştırmaya göre, düşük B-12 vitamini seviyeleri hem yavaş bilgi işleme hem de zayıf hafıza fonksiyonu ile ilişkilendirilmiştir. B6 vitamini kümes hayvanlarında, muzda ve patateste bulunuyor. B9, ıspanak, mercimek ve portakalda, B12 ise yumurta, süt ürünleri ve tahıllarda bulunuyor.
ANTİOKSİDANLAR
Antioksidanlar, yani C, E vitaminileri de beyin hücerelerinde yaşlanmayı geciktiriyor. Hafıza kaybı yaratan etkenleri ortadan kaldırıyor. Antioksidan içeren yiyecekler ise, Yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler. Portakal ve greyfurt gibi turunçgiller. Ayrıca kuruyemişler ve çekirdekler, özellikle badem ve ayçiçeği çekirdeğinde de antioksidan bulunuyor.