HAK-İŞ ilk buluşmasını Kayseri’de yaptı: Maaşla geçinenler vergi mağduru
HAK-İŞ'in ilk buluşması Kayseri Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleşti. Burada konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 'Maaşla geçinmeye çalışan insanlar olarak vergi adaletsizliğinin kurbanıyız' dedi
HAK-İŞ'in çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin talepleri ifade etmek amacıyla düzenleyeceği etkinliklerin ilki önceki gün Kayseri'de yapıldı. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir alanda düzenlenen "Büyük Kayseri Buluşması" programında konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye’de adil bir vergilendirme sistemi olmadığını vurguladı. Arslan, “Maaşla geçinmeye çalışan insanlar olarak vergi adaletsizliğinin kurbanıyız.”
DEM PARTİ’NİN İŞÇİLERE ZULMÜ
31 Mart 2024'te yapılan yerel seçimlerin ardından çok sayıda işçinin işsiz kaldığını hatırlatan Arslan, şöyle devam etti:
“Bugün bu meydandan 31 Mart seçimlerinden sonra başta PKK'nın yandaşı DEM Parti tarafından işten atılan, sürgün edilen, sendikal baskıya maruz kalmış belediye emekçilerinin eylemlerini devam ettirdiği meydanlara selam gönderiyorum. Diyarbakır'da DEM Parti'nin zulmünün sonucu olarak işten çıkarılan 800 arkadaşımız belediye önünde eylemlerini 4 aydır devam ettiriyor.
"Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerinden 1000'e yakın arkadaşımız işten çıkarıldı, 500 arkadaşımız sürgün edildi, pek çok arkadaşımız sendikal baskıya maruz kaldı. Onlara da buradan selam gönderiyoruz. Türkiye'nin birçok yerinde zalimlerin zulümlerine direnen onurlu, haysiyetli bir şekilde mücadele eden herkese selam olsun.”
‘ADALETLİ VERGİ SİSTEMİ YOK’
Arslan, Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini, ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Arslan, şöyle konuştu:
“Bu ülkenin adaletli bir vergi sistemi olmadığının altını çizmek istiyorum. HAK-İŞ olarak kongremizde HAK-İŞ Akademiyi kurduk. Bu akademinin ilk çalışması vergi oldu. Refahın adil paylaşımı konusunda ciddi bir çalışma yaptık. Bu çalışmayı hem kamuoyuyla hem de Cumhurbaşkanı Yardımcı'mız Cevdet Yılmaz ile paylaştık.
"Türkiye'nin kaynakları ve potansiyeli bizim daha fazla maaş almamıza imkan veriyor ancak adaletli bir vergi sitemi olmadığı için biz gerektiğini alamıyoruz. Çalışmamız bununla alakalıydı. Biz ocak ayında zam alıyoruz. Yıl sonuna geldiğimizde zammın yarısını vergi, yarısını da enflasyon alıyor. Maaşla geçinmeye çalışan insanlar olarak vergi adaletsizliğinin kurbanıyız. Daha çok kazanan daha çok vergi versin. Az kazanan az vergi versin.”
KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE VURGUSU
Arslan, Türkiye'de işçilerin hakettiği kazanımı alabilmesi için kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'de 16 milyon sigortalı işçi bulunduğunu dile getiren Arslan, şunları kaydetti:
“İşçilerin sadece 2,5 milyonu sendikalı. Bunların da sadece 1,5 milyonu toplu iş sözleşmesi yapabiliyor. Bu Türkiye'ye yakışmıyor. Sendikal yaşamın bütün işçilere uzanmasını istiyoruz. Toplu sözleşmenin bütün emekçileri kapsamasını istiyoruz. Bunun yapabilirsek Türkiye'de özgür sendikacılıktan bahsedebiliriz””
HAK-İŞ, 5 Eylül 2024'te Kocaeli'de ve 13 Eylül 2024'te Gaziantep'te üyeleriyle bir araya gelecek.
TÜRK-İŞ YARIN ÇERKEZKÖY’DE
TÜRK-İŞ, ekonomik krize karşı “vergide adalet” talebiyle meydanlara iniyor. Bölgesel mitinglerin ilki yarın Tekirdağ Çerkezköy’de yapılacak.
İşçi konfederasyonlarının AK Parti Hükûmeti’nden 10 maddelik talepleri bugüne kadar karşılık görmedi. Eylem planı açıklayan TÜRK-İŞ, 20 Ağustos’ta 81 ilde basın açıklaması yapmıştı. Çerkezköy’deki mitingin ardından bölgesel mitinglerin ikincisi 3 Eylül'de Zonguldak'ta olacak. Genel Başkan Ergün Atalay, “Meclis açıldıktan sonra Ankara'da Türkiye'nin en büyük mitingini yapacağız.” demişti.