Hakan Fidan: 'İttifak üyesi ülkelerin birbirlerine yaptırım uygulaması müttefiklik ruhuyla bağdaştırmıyor'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İş birliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantının ardından basın toplantısında konuşan Fidan, NATO üyelerinden terörle mücadelede işbirliği istedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Polonya’nın başkenti Varşova’da Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İş birliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Polonya-Romanya Üçlü İş birliği Süreci Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında, "Yaptırımlar müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor. Vilnius Zirvesi'nde alınan kararların uygulanmasını görüştük. Terörizm konusunu da ele aldık. NATO'nun daha fazla adım atmasını bekliyoruz" dedi.
Toplantıda, gelecek ay ABD'nin başkenti Washington'da yapılacak NATO Zirvesi'yle ilgili hazırlıkları ele aldıklarını aktaran Fidan, "NATO'ya mücavir bölgedeki güvenlik sınamaları karşısında ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmemiz gerektiği aşikardır." ifadesini kullandı.
Fidan, mevkidaşlarıyla Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son durumu ele aldıklarını anlatarak, "Türkiye olarak biz, tüm çatışmalarda, tüm savaşlarda, diplomasi ve müzakere seçeneğine öncelik verilmesinden yanayız. Bu yaklaşımımızı, Ukrayna konusunda da sürdürmekteyiz. Diplomasi seçeneği, Ukrayna'da devam eden savaşta bir kenara itilmemelidir." diye konuştu.
MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ'NİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin bölgedeki gerilimin artmasını engellemekte önemli bir rol oynadığına işaret eden Fidan, "istikrarı koruyan" bu sözleşmeyi, lafzı ve ruhuyla tarafsız biçimde ve titizlikle uygulamayı sürdürdüklerini dile getirdi.
Fidan, "Avrupa'nın savunma ve güvenliğinin etkin şekilde sağlanması konusunda, NATO en önemli aktördür." diyerek, NATO'nun öncü ve asli rolünü zayıflatabilecek girişimlerden uzak durulması gerektiğini belirtti.
Bu yöndeki bazı teşebbüslerin Türkiye'yi rahatsız ettiğini meslektaşlarına aktardığını söyleyen Fidan, Avrupa'daki diğer uluslararası örgütlerin çatısı altında vücut bulabilecek girişimlerin, transatlantik güvenliğine zarar vereceğine dikkati çektiğini kaydetti.
'GAZZE'Yİ UMURSAMAYAN ANLAYIŞLA İLERLEME KAYDETMEK İMKANSIZDIR'
Fidan, Gazze'de halen devam eden insani felaketi de görüştüklerinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:
"Aylardır süren katliam, küresel güvenlik açısından artık ciddi bir tehdittir ve bu tehdidin varlığı bütün ilgili aktörler tarafından da paylaşılmaktadır. Gazze'deki katliam, her an için bölgesel bir savaşı tetikleme potansiyeline sahiptir. Bu vahşete seyirci kalan bir anlayışla, Filistinlilerin güvenliğini zerre kadar umursamayan bir anlayışla, ilerleme kaydetmek imkansızdır.
Gazze'deki bu insanlık dramının son bulması için bir an önce kalıcı ateşkesin sağlanması, tarafların masaya oturmaları gerekiyor. İsrailli esirlerin ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması gerekiyor."
Yerlerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine dönmelerinin sağlanması gerektiğini belirten Fidan, İsrail'in, işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi ve Gazze'nin yeniden imarı için kolların sıvanması gerektiğini vurguladı.
Fidan, Gazze'deki krizin, kalıcı barış için bir fırsata çevrilmesinin mümkün olabileceğine inandıklarını belirterek, "İsrail'i uluslararası kamuoyunun çağrılarına kulak vererek, sürece olumlu yaklaşmaya davet ediyoruz." dedi.
FİDAN'DAN ROMANYA VE POLONYA İLE İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Fidan, toplantı vesilesiyle mevkidaşlarıyla ikili ilişkileri de ele alma şansları olduğunu vurgulayarak, Polonyalı mevkidaşıyla görüşmesinde, iki ülke ilişkilerini daha da güçlendirmek için atılabilecek adımları ele aldıklarını aktardı.
Türkiye-Polonya arasındaki ticaret hacminin geçen yıl belirlenen hedefi aşarak 13 milyar dolara ulaştığını belirten Fidan, "NATO müttefikleri olarak savunma sanayi alanındaki işbirliğimizi, somut projelerle daha da güçlendirme konusunda kararlıyız." ifadesini kullandı.
Fidan, Polonya'nın 2025'in ilk yarısında Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, bu dönemde Türkiye'nin AB sürecinin canlanmasında ve ilerletilmesinde önemli adımlar atılmasının ümit edildiğinin altını çizdi.
Romanya ile ilişkilerin "stratejik ortaklık seviyesinde" olduğunu kaydeden Fidan, "Geçen ay, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda ilişkileri daha da güçlendirme kararlılığımızı teyit ettik. Son 2 yılda üst üste 10 milyar dolar seviyesini aşan ticaret hacmimizi, önümüzdeki yıl 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
NATO'NUN YENİ GENEL SEKRETERİNE BAŞARILAR DİLEDİ
Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye-Romanya ilişkilerinde savunma ve askeri alandaki işbirliğinin önemine dikkati çekerek, Karadeniz'e sürüklenen mayınların iki ülke için büyük tehdit oluşturduğunu aktardı.
Bakan Fidan, bu duruma karşı, NATO Vilnius Zirvesi'ndeki taahhütler doğrultusunda, Türkiye'nin öncülüğünde, Romanya ve Bulgaristan'ın katılımıyla "Karadeniz’de Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu" oluşturulduğunu hatırlattı.
Türkiye, Polonya ve Romanya'nın "bugün olduğu gibi gelecekte de" bölgenin istikrarına ve küresel barışa katkı sağlamaya devam edeceğine işaret eden Fidan, NATO'nun yeni Genel Sekreteri'nin ilanından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Mark Rutte'ye görevinde başarılar dileyen Fidan, NATO'da müttefiklik ruhunun daha da güçlenmesini dileyerek konuşmasını bitirdi.