Halk ozanı Selahattin Akarsu köyünde muhtar adayı oldu: ‘Köylünün derdine koşacağım’
Türküleriyle halkın sorunlarını dile getiren Akarsu, köyünün sorunlarını çözmeye aday oldu. Akarsu, ‘Gençlerin köylere teşvik edilmesi lazım ama bunun alt yapısı oluşturulmalı. Eksiğimiz çok. Ben çalışmak için adayım. Yan gelip yatmayacağım. Köyüm için istemeyi bileceğim, sorunları çözeceğim.’ dedi.
Halk ozanı Selahattin Akarsu, köyü Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Minarekaya’dan muhtar adayı oldu. Akarsu, Madımak’ta 30 yıl önce katledilen aydınlardan olan büyük halk ozanı Muhlis Akarsu’nun da yeğeni. 30 yıldır ozanlık geleneğini, bağlamasıyla sürdüren ve yazdığı türkü sözlerinde halkın sorunlarını sık sık dile getiren Selahattin Akarsu, ‘Muhtar halkın adamı olur’ dedi ve kolları sıvadı.
Akarsu, ‘muhtar nedir?’ diye kendi sordu, cevabını da kendi sıraladı:
“Muhtar çalışan adam olur. Maaşını alıp oturan adam muhtar değildir. Emekli olayım diye muhtar adayı olanlar var bu kurum emeklilik kapısı değil. Muhtar dediğin halkın sorunlarıyla birebir ilgilenecek, hep çalışacak. Devrimci olacak, halkçı olacak, köyün sorununu kendi sorunu bilecek, çözmek için çaba harcayacak. Köylünün, mahallenin derdine koşacak.”
Köyde feodal ilişkilere dikkat çeken Akarsu, ”Akraba ilişkileriyle seçimlerde oy veriyorlar ama bu yanlış, kim çalışmaya talipse o muhtar olmalı. Muhtar olmak için aileler birbirine giriyor. Kavgayla dövüşle değil, dostlukla kardeşlikle adaylar belirlenmeli.” mesajı verdi.
Akarsu, yaz aylarında gittiği köyüne artık tamamen yerleşmeye karar verdi. Doğup büyüdüğü ata toprakları, her zaman gözünde tütmüş. İş için gittiği İstanbul’dan fırsat buldukça kaçıp nefes aldığı yer olmuş Minarekaya…
‘KÖYLÜ MAZOT GÜBRE BULAMIYOR’
Minarekaya, yoksul bir köy, 25 hanesi var. Çoğu yaşlı, emekli. Gençler gurbetçi, iş için İstanbul’a göç etmiş.
Akarsu, köyde yapılması gerekenleri şöyle anlattı:
“Köylerimizde imkân yok, koşullar zor. Gençler köyde kalsa geçinemez. Gençler için iş alanı yok. Gençlerin köylere teşvik edilmesi lazım ama bunun alt yapısı oluşturulmalı.
“Köyümüz dağlık, arazi az, hayvan az. Köylü buğday ekecek mazot bulamıyor, gübre bulamıyor. Bu sorunlarla ilgilenmek lazım. Gerekli yerlere tarımda yaşanan sıkıntılar iletilmeli.
‘ÇALIŞMAK İÇİN ADAYIM’
“Köy yakınından çaylar, dereler geçiyor. Su var ama zaman zaman sıkıntı yaşanabiliyor. Su deposu mutlaka tamir edilmeli. Yağmur suyu eskiden köy içinden geçerdi, ağaçlar, çayırlar sulanırdı. Hark yani su kanalı yok. Kuraklık oluyor ağaçlar kuruyor, özel idarenin baraj yapması lazım. Su köyün dışından akıyor, kulanım için köy içine verilmeli. Su kanalı şart. Bu sorun için girişimlerde bulunacağım. Yollar da ayrı bir dert, arazi yolları bozuk, ulaşım zor. Okulumuz var, harabe. Öğrenci sayısı az olduğundan kullanılmıyor. Onarılıp, halkevi yapılabilir, köy odası yapılabilir. Eksiğimiz çok. Ben çalışmak için adayım. Yan gelip yatmayacağım. Köyüm için istemeyi bileceğim, sorunları çözeceğim.”
‘SANATIM ENGEL OLMAYACAK’
Köylülerin her konuda birlik olması gerektiğini de vurgulayan Akarsu, “Ülkemizle ilgili yaşanan hiçbir soruna sessiz kalmamalıyız. Bozuk düzene karşı tavır da alacağız. Kültürel etkinlikler, paneller, sanatsal etkinlikler yapacağız.” dedi.
Selahattin Akarsu, muhtarlık seçimlerini kazanırsa bağlamasını da bırakmayacak. “Biz bağımsız ozanlarız, sazımızla her yere gideriz. Muhtarlık sanatıma, sanatım muhtarlığa engel olmayacak…”