Ham karpuz timleri tarlada denetimde
Türkiye'de karpuz üretiminin yüzde 20'sinin yapıldığı Adana'da mayıs ayı başında başlaması gerekirken bu yıl soğuk hava nedeniyle iki hafta geç başlayan karpuz hasadı, örtü altı üretim yerlerinde sürüyor.
Karpuz hasadında en büyük sorun olan ve üretici, tüketici ile karpuz ticareti yapanlar dahil tüm kesimleri mağdur eden ham karpuz hasadının önüne geçilmesi için Adana Tarım ve Orman Müdürlüğünce 5 yıl önce oluşturulan "ham karpuz timleri", bu yıl da tarlalarda denetime başladı.
Üçer personelden oluşan 20 ayrı "ham karpuz timi", üreticilerin hasat yapma talebine göre her gün ortalama 40 tarlada denetim gerçekleştiriyor. Denetimlerde karpuzun olgunlaşma durumunu kontrol eden ekipler, seçtikleri karpuzları kesip, tadı ve rengini kontrol ederek hasada izin veriyor. Denetimlerde ham karpuz hasadına izin vermeyen ekipler, ham olarak toplanmış karpuzlara rastladıklarında da ürünün imha edilmesine karar veriyor.
Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, kentte bu yıl 95 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını belirtti. Karpuzda en önemli konulardan biri olan erken hasadın, dolayısıyla ham karpuzun piyasaya sürülmesinin önlenmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Tekin, şöyle konuştu: "Ham karpuz hasadının önlenmesi aslında temelde üreticiyi koruyor. Karpuz fiyatları belli bir dengede tutuluyor, ham karpuz piyasaya girdiğinde fiyat hızla düştüğü için işini doğru yapan üretici mağdur oluyor. Adana karpuzunun marka değeri de zarar görüyor. Bunların önüne geçmek için bu uygulamayı ısrarla sürdürüyoruz ve uygulamada da başarılıyız." diye konuştu.