Netanyahu yeni talepler getirdi, müzakereler açmazda! Bölgede ateşkes temasları… Blinken İsrail’de
HAMAS-İsrail arasındaki esir takası ve Gazze’de ateşkes için yürütülen müzakerelerden henüz bir sonuç çıkmadı. İsrail yeni talepler ekledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken konuyu görüşmek için İsrail’de… Bu sırada İsrail orduya Gazze’deki savaşın şiddetini artırma talimatı verdi.
Bir yandan Gazze’de sivillere yönelik katliamlar devam ediyor. Bir yandan da ateşkes süreci için diplomatik temaslar yürüyor. Bir yandan Siyonistlere silah desteği veren ABD bir yandan da ateşkes istediğini savunuyor. Bu sırada İran’ın, Heniyye suikastı nedeniyle İsrail’e vermesi beklenilen yanıt da var. Düğüm sıkışıyor.
Bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün İsrail’e gitti. Bu, 8 Ekim’den beri bölgeye 10’uncu ziyareti… ABD basını, Blinken’in Tel Aviv temaslarında ateşkes anlaşmasına varılması için diplomatik baskıyı arttırmayı amaçladığını yazdı.
‘EN İYİ BELKİ DE SON ŞANS’
Blinken İsrail’de bugün ilk görüşmeyi İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaptı. Görüşme öncesi konuşan Blinken, müzakerelere değindi.
Esir takası ve ateşkes müzakereleri için "belirleyici bir an" olduğunu söyleyen Blinken, "Büyük ihtimalle bu (mevcut müzakereler) rehinleri eve getirmek, ateşkes sağlamak ve herkesi kalıcı barış ve güvenliğine giden daha iyi bir yola koymak için muhtemelen en iyi belki de son fırsat." ifadelerini kullandı.
Blinken, İran ile İsrail arasında tansiyon nedeniyle bölgesel gerilim yaşanmaması için de çaba gösterdiklerini söyledi.
YİNE HAMAS’I SUÇLADI
Herzog ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun müzakere önerisine yeni şartlar getirmesine rağmen esir takası ve ateşkes için yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması nedeniyle HAMAS’ı suçladı.
İsrail Cumhurbaşkanı, İran ile tansiyonun artmasının ardından "bölgede güç gösterdiği" için ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkür etti.
Ardından Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Netanyahu ile Blinken arasındaki görüşme, Batı Kudüs'teki Başbakanlık Ofisinde yapıldı.
3 SAAT SÜRDÜ
İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun esir takası ve ateşkes müzakerelerini görüşmek için İsrail'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı 3 saatlik özel görüşmenin sona erdiği belirtildi.
Olumlu geçtiği ve iyi bir atmosferde gerçekleştiği bildirilen görüşmede, Netanyahu, ABD'nin son ateşkes teklifinin ülkesinin "güvenlik ihtiyaçlarını" göz önüne aldığını kaydetti.
Netanyahu, ayrıca Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin ABD teklifine bağlılığını yineledi.
Blinken'ın buradaki görüşmelerinin ardından da Mısır'a geçeceği duyuruldu.
BİDEN: ATEŞKES HALA MÜMKÜN
ABD Başkanı Joe Biden da Blinken’ın yolculuğunun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gazze'deki durumla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirten Biden, "Pes etmiyoruz. (Gazze'de ateşkes) Halen mümkün." ifadesini kullandı.
İsrail ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması amacıyla Katar'ın başkenti Doha'da 15-16 Ağustos'ta müzakereler yapılmıştı.
"İyi geçtiği" açıklanan Doha'daki müzakerelere Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü Bill Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea'nın başkanlığındaki heyetler katılmıştı.
Tarafların haftaya Mısır'ın başkenti Kahire'de ateşkes müzakerelerine devam edeceği bildirilmişti.
‘İSRAİL YENİ ŞARTLAR EKLEDİ’
Ateşkes görüşmeleriyle ilgili HAMAS kanadından açıklamalar geldi. HAMAS Sözcüsü Cihad Taha, dün El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail'in ateşkes görüşmelerine bazı şartlar eklediğini ve Netanyahu'nun bu şartları mevcut çabaları engellemek için kullandığını söyledi.
HAMAS’TAN AÇIKLAMA
HAMAS tarafından yapılan açıklamada da Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmaya varılmasını engellediği belirtildi. Netanyahu'nun "Gazze'ye yönelik kalıcı ateşkesi ve kapsamlı geri çekilmeyi reddettiği" bilgisine yer verilen açıklamada, Tel Aviv yönetiminin Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru, Refah Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devam etmesi yönünde ısrar ettiği kaydedildi.
Esir takasına ilişkin yeni maddelerin de yeni öneriye eklendiği ifade edilen açıklamada, "Netanyahu'yu arabulucuların çabalarını engellemekten, anlaşmaya varılmasını engellemekten ve Gazze Şeridi'nde hayatın tüm alanlarını etkileyen saldırılarla halkımızın sistematik olarak hedef alınmasıyla maruz kaldığı tehlikeleri yaşayan esirlerin hayatlarından tamamen sorumlu tutuyoruz." ifadelerine yer verildi.
NETANYAHU: PHİLADELPHİ KORİDORU'NDA ISRARCIYIZ
Öte yandan İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu’nun müzakerelerle ilgili açıklamasını paylaştı. Müzakerelerde "savaş sonlandırılmadan anlaşmaya razı olmayacağı" söylenen HAMAS'ın, daha sonra bu pozisyonunu değiştirdiğini savunan Netanyahu, şimdi de Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru'nda kontrolün ellerinde kalması konusunda ısrarcı olduğunu aktardı.
Netanyahu, ayrıca Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerden en fazla sayıda kişinin canlı olarak serbest bırakılmasını anlaşmaya eklemek için çalıştığını belirterek, "bunların savaşın hedeflerini gerçekleştirmesini sağlayacağını" ileri sürdü.
GAZZE’DE ŞİDDETİ ARTIRMA KARARI
Netanyahu’nun bozguncu tavrına ek olarak İsrail, Gazze’deki şiddeti de artırma kararı aldı. İsrail’deki Walla News’in haberine göre, hükümetteki politika ve güvenlik kabinesi, son dönemde İsrail’in ateşkes müzakerelerindeki konumunu güçlendirmek için orduya Gazze Şeridi’nde yürüttüğü savaşın şiddetini artırma talimatı verdi.
Buna ilişkin İsrail makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmazken, İsrail ordusunun özellikle Gazze Şeridi'nin güneyinde, geniş çaplı yıkımın yanı sıra yüzlerce Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan saldırıları artarak sürüyor.
HAMAS'ın Siyasi Büro üyesi İzzet Er-Rişk, kararı, yaptığı açıklama ile şöyle yorumladı: “Bu karar, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yönelik faşist saldırıların yeniden yoğunlaşması ve savunmasız sivilleri hedef alma konusundaki vahşiliklerinde ısrar etmelerinin göstergesidir.”
Rişk, ABD’nin İsrail’e desteğine ve dünyanın bu soykırım savaşı karşısındaki suskun sorumsuzluğuna dikkati çekerek, “Bu karar, tüm dünyayı cinayete ve teröre susamış bu cani Siyonist-Nazi rejimin (İsrail) gerçekliğiyle karşı karşıya bırakıyor.” ifadelerine yer verdi.
Netanyahu İngiltere ile görüşmedi mi?
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Londra'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı'nın hakkında yakalama kararı başvurusunda bulunmasına yönelik itirazını geri çekmesi nedeniyle İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile görüşmeyi reddettiği ileri sürüldü.
Kanal 13 televizyonunun İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Londra'nın itirazını geri çekmesine öfkelenen Netanyahu, bölgeyi ziyaret eden Lammy ile İngiltere tarafının talebine rağmen görüşmedi.
İngiliz yetkililer, Netanyahu ile Lammy arasında görüşme ayarlamak için birden fazla talepte bulunurken Başbakan, programlarının çakıştığı gerekçesiyle 16 Ağustos'ta görüşmeyi reddetti.
İNGİLİZ DIŞİŞLERİ YALANLADI
İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise iddiaları yalanladı. AA muhabirinin konuya ilişkin sorusuna bakanlıktan verilen yazılı yanıtta, "Dışişleri Bakanı, 14 Temmuz'da, göreve geldikten sonraki ilk İsrail ziyaretinde Başbakan Netanyahu'yla görüşmüştü." ifadeleri kullanıldı.
Lammy'nin 16 Ağustos'ta Fransız mevkidaşı Stephane Sejourne ile birlikte yaptığı ziyarete değinilen açıklamada, "Dışişleri Bakanı, 16 Ağustos'ta Fransız mevkidaşıyla yaptığı ziyarette İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'le bir araya gelerek acil ateşkes ve tüm esirlerin salıverilmesi çağrısını, bölgesel tansiyonun yükseldiği bir ortamda yineledi. Bu ziyarette Netanyahu'yla bir araya gelme planı yoktu." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın geçen ay Netanyahu'yla bir görüşme gerçekleştirdiği de hatırlatıldı.
İngiltere'de Starmer liderliğindeki yeni hükümet, UCM Başsavcısı'nın İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında yakalama kararı başvurusunda bulunmasına yönelik itirazını 26 Temmuz’da geri çekmişti.
İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, konuya ilişkin açıklamasında, Starmer liderliğindeki yeni hükümetin, önceki hükümetin itirazını takip etmeyeceğini, bunun nedeninin ise mahkemenin karar vermesi gereken bir konu olduğunu belirtmişti.
David Lammy, 16 Ağustos'ta Fransa Dışişleri Bakanı Sejourne ile İsrail'i ziyaret etmişti.