Hamas, Şam’a gidecek
Suriye'de savaşın patlak verdiği ilk dönemlerde Şam yönetimi ile arası açılan Hamas, şimdilerde Suriye Hükümeti ile ilişkilerini yeniden canlandırıyor.

Gazze'nin yönetimini elinde bulunduran Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) yetkililerinden oluşan bir heyetin, gelecek hafta Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret edeceği öğrenildi.
Daha önce de Hamas'tan üst düzey bir heyet Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı ziyaret etmiş, daha sonra Hamas'tan yapılan açıklamada “Şam ile yeniden gelişen ilişkiler Filistin ulusunun çıkarınadır.” denilmişti.
ŞAM İLE NORMALLEŞME
Bir süredir Hizbullah'ın Hamas ile Suriye Hükümeti arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi için aracılık yaptığı ifade ediliyordu. Hamas'ın, özellikle askeri kapasitesini artırmak için Suriye topraklarının kullanımına önem verdiği, bu paralelde Şam Hükümeti ile ilişkilerin tesis edilmesine taraftar olduğu değerlendiriliyor.
Son görüşmelerde de bu kapsamda temaslarda bulunulmuş olabileceği ifade ediliyor.
Geçen günlerde Hamas'ın Suriye Hükümeti ile normalleşmek için adımlar attığı kaydediliyordu.
Hamas'ın üst düzey isimlerinden Mahmud Zahar, 2019 yılı Temmuz ayında verdiği bir röportajda Beşar Esad ile ilişkileri kesmenin hata olduğunu söylemişti.
HAMAS-ŞAM İLİŞKİLERİ
İki taraf arasındaki ilişkiler tarihten bugüne çalkantılı bir süreç izledi. 1990'lı yıllarda Hafız Esad ile temas kuran Hamas, başkent Şam'da bir büro açma izni ise alamadı.
1998 yılındaki üst düzey diplomatik temaslarla Hamas, Hafız Esad'dan Suriye'de faaliyet gösterme izni aldı. İlerleyen süreçte Hamas Şam'da bir ofis açtı ve askeri destek gördü.
2011 yılında Suriye'de patlak veren savaşla, ayrıca bölgede İslamcı ve İhvancı yapıların yükselişiyle Hamas da pozisyonunu değiştirdi. 2 Nisan 2011 tarihli bir bildiride Hamas, Suriye halkı ve liderliği konusundaki duruşunu vurgulayarak, “İç işlerde neler olup bittiği Suriye'deki kardeşlerimizle ilgilidir. Bununla birlikte, Arap ve İslam halklarının iradesine ve arzularına saygı duyan ilkelerimize dayanarak, Suriye halkının özlemini ve umutlarını elde etmek, Suriye'nin istikrarını ve iç bütünlüğünü korumak ve çatışma ve direniş çizgisindeki rolünü güçlendirmek için mevcut koşulların üstesinden gelmelerini umuyoruz.” şeklinde bir açıklama yaptı. Zamanla Hamas-Şam ilişkisi gerilimli bir hal aldı. Suriye resmi televizyonu, 2012 yılının Ekim ayında Hamas'ı açıkça hedef aldı, özellikle hareketin o dönemki lideri Halid Meşal'i “güç için hareketi satmak” ile suçladı. 2012 Kasım ayında Şam'daki Hamas büroları basıldı ve mühürlendi. Evraklara el konuldu.
Aralık 2012'de Halid Meşal ve diğer Hamas yetkilileri Suriye'de muhalifleri açıkça destekledi ve Esad karşıtı bir tavır aldı.
Zaman içerisinde yerelde muhalifler, genelde ise İhvancı yapılar güç kaybetmeye başlarken, Hamas da Suriye Hükümeti'ne ve İran'a karşı aldığı pozisyonu sorgulamaya başladı.
2017 yılının Mayıs ayında Meşal yerini Heniye'ye bırakırken, Hamas içerisinde de bölgeyle uyum söylemi arttı. İran'la yapılan karşılıklı ziyaretlerle Hamas önceki pozisyonunu tamamen değiştirdi. İran'ın bu tarihten itibaren Şam ile Hamas arasına ara buluculuk yaptığı belirtildi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.