Hamilelikte oruç tutmanın zararı var mı? Hamileyken oruç tutulabilir mi? Hamilelik ve emzirme döneminde oruç
Dinimizin hamilelik ve emzirme dönemindeki Müslüman kadınlara tanımış olduğu bazı ayrıcalıklar göz önünde bulundurduğumuzda oruç tutmanın hükmünü sizlere araştırdık. Peki hamileyken oruç tutulabilir mi? Hamilelik ve emzirme döneminde orucun hükmü nedir?
Aileye yeni bir üyenin daha katılacak olmanın heyecanını yaşayan anne-baba adayları, tarif edilemez bir sevince doğru adımını atıp mutluluklarını zirvede yaşayabilir. Özellikle de ilk defa anne ve baba olacak olan çiftler, daha önce böyle bir deneyim yaşamadıklarından dolayı müjdeyi alır almaz ne yapacağını bilemeyebilir. Hem bebeklerini anne karnında sağlıklı bir şekilde büyütebilmek hem de gelişiminin olumlu etkilerini görebilmek için büyük bir hassasiyet ve dikkatle yiyip içtiklerinden tutun davranışına kadar ekstra hassasiyet gösterebilir. Hal böyle olunca hamileliği Ramazan Ayına denk gelen anne adayları oruç tutup tutmama konusunda endişe edebilir. Günümüzde kimi kadın doğum uzmanları hamileliğin belirli bir döneminde oruç tutulsa dahi bebeğin ve anne adayının bundan olumsuz etkilenmeyeceğini, dolayısıyla da orucu rahatlıkla tutabileceklerini aktarırken kimileri de bu konuda vebale girmemek için kararsız kalabiliyor. Peki dinimiz bu konuda ne diyor?
HAMİLE KADIN ORUÇ TUTABİLİR Mİ? HAMİLELİKTE ORUÇ TUTULURSA NE OLUR?
Allah (c.c), kuluna taşıyamayacağı yükü vermediğinden ve zorlu, meşakkatli işleri dahi kolaylaştırmaya yönelik bazı müsamahaların gösterildiği gerek ayet-i kerimelerde gerek de sahih hadis-i şeriflerde mevcuttur. Hamilelik döneminde oruç tutmanın hükmü de bunun gibidir. Allah (c.c) geçerli sayılabilecek bazı mazeretlerden dolayı bazı kimselerin Ramazan orucunu tutamamaları halinde bunu daha sonradan kaza etmeleri şartı ile o ay içerisinde tutmamaya izin vermiştir. İtikadı sağlam bir uzman, eğer oruç tutulursa anne ya da bebeğin zarar görebileceğinden şüphelenirse o durumda oruç ertelenebilir. Ancak, unutulmamalıdır ki; oruç hamile kadınlara da farzdır. Bundan dolayı sağlık durumu el verilince muhakkak kaza orucu tutulmalıdır.
Dini kaynaklarda elden ayaktan düşecek kadar yaşlılık, yolculuk (seferi), hastalık, zor şartlar altında ağır işlerde çalışma, hamilelik ve emzirme dönemleri gibi bazı özel durumlarda oruç sonradan tutulabileceği belirtilmektedir.
"Hâmile olan veya çocuk emziren kadınlar; gerek kendi nefislerinden, gerekse çocuklarının helâk olmasından korkarlarsa oruç tutmayabilirler veya iftar edebilirler. Bu durumdaki kadınlara keffaret gerekmez, daha sonra oruçlarını kaza ederler." denilmektedir (İbn Âbidin, I, 207).
"Oruç tuttuğu takdirde kendisinin veya çocuğunun zarar görmesi muhtemel olan gebe veya emzikli kadınlar da, sağlık durumu oruç tutmak için elverişli olmayanlar arasında değerlendirilmiştir. Bu durumda olanlar da oruç tutmayabilirler. Hatta zarar görme ihtimali kuvvetli ise tutmamaları gerekir. Durumları normale döndüğünde tutamadıkları oruçları kazâ ederler." (Sahnûn, el-Müdevvene, I, 278-279; Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 328; İbn Kudâme, el-Kâfî, I, 433-434; Kâsânî, Bedâî’, II, 97).
MEZHEPLERE GÖRE HAMİLELİKTE VE EMZİRMEDE ORUÇ TUTMA HÜKÜMLERİ:
HANEFİ MEZHEBİNE GÖRE; gebe ve emzikli kadın orucunu geciktirirse yalnızca kaza eder, fidye vermesi gerekmez.
ŞAFİİ VE HANBELİYE GÖRE; sadece kendisi ya da hem kendisi hem bebek için endişeliyse hüküm böyledir; sadece bebek için endişe duymuşsa, ayrıca fidye vermelidir.
MALİKİLERE GÖRE; her üç durumda gebe sadece kaza, emzikli kadın ise hem kaza hem fidye ile yükümlüdür. (Hattabi, Mealimü’s-Sünen, 2/739)