Hamsinin fiyatı düştü
Tezgahlardaki balık çeşitliliği arttı ve hamsinin fiyatı düştü. Hamsi, fiyatının düşmesi ile beraber boyu da uzattı; hamsinin boyu 15 santime ulaşıyor.
Karadeniz'de havaların soğuması, balık tezgahlarında hareketliliği artırdı. Rize'de av sezonunun başlarında bol miktarda avlanan palamut, yerini hamsi ve diğer balık çeşitlerine bıraktı. Şu anda tezgahlarda kilosu 100 liradan satışa sunulan hamsi, yaklaşık 15 santimetre uzunluğuyla dikkat çekiyor. Balıkçıların ifadesine göre, havaların serinlemesiyle hamsinin hem boyunda hem de lezzetinde artış yaşandı. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan hamsi, vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor.
HAMSİ FİYATI DÜŞTÜ
Denizlerde 15 Nisan'da başlayan dip trol ve gırgır ağlarıyla avcılık için genel av yasağı, 1 Eylül'de sona erdi. Karadeniz'de yeni sezon için hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, 'Vira bismillah' diyerek denize açıldı. Geçen hafta yüksek kesimlerde kar yağışının etkili olduğu bölgede denizlere ulaşan kar suyu, balık tezgahlarındaki çeşitliliği ve bolluğu artırdı. Havaların soğumasıyla balıkçıların ağlarına bolca takılan hamsi 100 liradan tezgahlarda satışa sunulurken, sezonun ilk haftalarından itibaren bereketli geçen palamut sezonunun yerini, başta hamsi olmak üzere; istavrit, mezgit, çinekop ve sargana bıraktı. Boyu yaklaşık 15 santimetreye ulaşan hamsinin kilosu 100 liradan satılırken, palamut 150, sargan ise 200 liradan tezgahlarda yerini aldı.
Balıkçı Sönmez Birinci, “Bu hafta hamsi bol. Bütün balık türleri bol. Hamsi bizim denizimizden çıkıyor. Hamsi çok lezzetli. Müşteri tezgaha geldi mi hamsiyi arıyor. Bana hamsi ver diyor. Fiyatlar çok uygun. Hamsinin kilosu 100 lira, doyuyorsun. Havaların soğuması balıkları bollaştırdı. İstavrit karaya vurdu diyebiliriz. Palamut bitti ama çingene palamudu başladı. Bu mevsimde bütün balıklar var” dedi.
Balık almak için tezgaha gelen Adem Polat, “Balığın bol zamanı. Bundan herkes faydalanacak. Her bütçeye göre balık var. Havaların soğumasının da ayrı bir lezzeti var. Balık çeşidine göre tercih yapıyoruz. Her balığı yerim. İlla bu balık olacak diye bir şey yok” diye konuştu.