‘İlk dört madde’ye DEM Parti sessizliği
Meclis Başkanı Kurtulmuş, TBMM Başkanlık Divanı üyelerine anayasanın ilk dört maddesine ilişkin görüşlerini sorduğunu söyledi. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi temsilcilerinin ‘değişiklik istemediklerini’ kaydetti. Görüşmede olan DEM Parti’nin yanıtına ilişkin ise bilgi paylaşmadı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa sürecinin seneye ekim ayında tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi. İlk dört maddeye ilişkin AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin tartışılması talebi olmadığını söyleyen Kurtulmuş, halkın gündeminin anayasa olmadığını da kaydetti. Amerika’nın güç kaybettiğini belirterek, “Burada Türkiye'nin önüne çok büyük imkanlar çıkıyor.” değerlendirmesini yaptı.
Kurtulmuş, Habertürk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Arap Birliği ve İslam ülkelerinin Filistin konusunda sessiz kalmasını eleştiren Kurtulmuş, "Bu sessizliğin sebebinin Hamas olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna Kurtulmuş, "Hayır, düşünmüyorum. Bu da tam bir yanılgıdır, Siyonist lobinin, propagandanın göz boyaması, göz korkutmasıdır." yanıtını verdi.
YENİ YASAMA DÖNEMİNDE ÖNLEM ALINACAK
TBMM Başkanı Kurtulmuş, TİP’li Can Atalay’a ilişkin olağanüstü toplantıda yaşanan yumruklu kavgaya ilişkin, "Birisinin kalkıp, durduk yerde, dile alınmayacak ağır hakaretlerle Meclis'in büyük çoğunluğunu oluşturan bir partinin mensuplarına hakaret etmesi asla kabul edilemez. Ondan sonraki kavga görüntüleri de kabul edilemez. Bu, Türkiye'ye, TBMM'ye yakışmadı. Hele hele bir gün evvelki o ortak duruşa hiç yakışmadı." şeklinde konuştu.
Kurtulmuş, Meclis'in yeni yasama dönemi başlamadan önce bütün Meclis Başkanvekillerini hatta Başkanlık Divanı’ndaki arkadaşlarımızı toplayarak önümüzdeki dönemde bir daha TBMM'nin bu görüntülerin içerisinde olmaması için ortak bir hareket zeminini oluşturacaklarını söyledi.
İÇTÜZÜK İHTİYACI VAR
Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması ve TBMM İçtüzüğü'nü değiştirmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:
"İçtüzük meselesi bir senedir çok yoğun çalıştığım konulardan birisi. Bir içtüzük ihtiyacı var. Meclis'in yasama kalitesinin artırılması lazım."
Kurtulmuş, meclis başkanvekillerinin kendilerine göre yorumlayarak uygulamayacağı bir içtüzük yapılması gerektiğini aktardı.
HALKIN GÜNDEMİ DEĞİL
Kurtulmuş, şu anda Meclis'te bulunan partilerin tamamının ya yeni anayasa ya çok köklü bir anayasa değişiklik teklifini ya seçim beyannamelerinde ya da parti programlarında ifade ettiğini dile getirdi:
“Kalkıp halka sorsanız gündemde anayasa ilk sırada yer almayacaktır. Ama siyaset bunu sahiplenirse halkın gündemi olacak. Halkın ihtiyaçları ortaya çıkacak. Mecliste bu kadar farklı partinin olmasının herhangi bir ittifakı sağlamak için daha kolay olacağı görüşündeyim.”
5 PARTİ İLE YEMEKTE BULUŞTU
Kurtulmuş; AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi temsilcileriyle gayri resmi bir yemekte bir araya geldiklerini ve bu yemekte her partinin temsilcisine, "Anayasanın ilk 4 maddesinin değişmesini istiyor musunuz?" diye sorduğunu aktardı. Hepsinden "Hayır" cevabını aldığını söyledi:
"İlk dört madde tartışması yapmanın ben zaman kaybı olduğuna, Türkiye'de lüzumsuz tartışmaların kapısını açacağına, bu anayasa tartışmalarını da başından zehirleyeceğine inanıyorum." diye konuştu.
‘AMERİKA’DA KİM GÖREVE GELİRSE ONUNLA ÇALIŞIRIZ
ABD'deki başkanlık seçimlerine ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, Türkiye-ABD ilişkilerinin hiçbir zaman düz bir çizgide seyretmediğini söyledi. Çok iyi zamanların da "ilişkiler koptu" denilen zamanların da olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"Biden'ın çekilme süreci gösterdi ki Amerika'yı isimlerden ziyade lobiler yönetiyor. İç içe geçmiş, matruşka gibi 7-8 katmanda olan çıkar çevrelerinin yönettiği bir şey. Amerika ve Türkiye arasında ilişkiler zaman zaman çok gerilmesine rağmen hiçbir zaman kopmadı. Amerikan halkı kimi göreve getirirse Türkiye onunla çalışır."
AMERİKAN RÜYASI HAFIZALARDAN SİLİNDİ
ABD'nin İsrail'e verdiği kayıtsız şartsız desteğin Amerikan rüyasının tamamen hafızalardan silinmesinin yolunu açtığını söyleyen Kurtulmuş, "Güç kaybediyorlar ve İsrail insanlık suçu işledikçe ve bunun yanında durdukça önce kendi vatandaşlarının sonra da dünyada demokrasi, demokratik değerler inancı içerisinde olan büyük kitlerin itimadını kaybediyorlar. Amerika'nın dünya hakimiyetini kaybetmesinin arkasındaki temel şey dünya halklarının gözündeki itimadını kaybetmiş olmasıdır. Burada Türkiye'nin önüne çok büyük imkanlar çıkıyor." ifadelerini kullandı.
SURİYE’DE SADECE İSRAİL KAZANDI
Suriye savaşında bölgede son 13 yılda kazananın kim olduğunun sorulması üzerine Kurtulmuş, bölgede tek kazananın İsrail olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Bir numaralı çıktı, İsrail bu bölgede kendisine meydan okuyabilecek hiçbir güç bırakmadı." dedi. İsrail'in saldırılarıyla başlayan sürecin bölgeye yayılması endişesi taşıyıp taşımadığı sorulan Kurtulmuş, bu endişeyi taşıdığını belirtti.
Ayrıca Kurtulmuş, CHP'nin, Can Atalay kararına ilişkin TBMM Genel Kurulunu 10 Eylül'de yeniden olağanüstü toplantıya çağıracağına yönelik açıklamalarla ilgili de, şu ana kadar kendisine gelen bir olağanüstü toplantı çağrısı başvurusu olmadığını bildirdi.
ABD BİTMESİNİ İSTEMİYOR
Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin rolüne dikkat çeken Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:
“Bazı ülkeler savaşın bitmesini istemedi. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'daki savaş üzerinden Avrupa kıtasını konsolide etmeye çalışıyor, Rusya'yı ciddi bir sıkıntı ile meşgul etmek istiyor hem de bölgesel bir türbülansın olmasını orada güç dengeleri bakımından önemli görüyor. Öncelikle Ukrayna ve Rusya'nın, bu savaşın bir an evvel bitirilmesi için kendi siyasi niyetlerini çok net ortaya koymaları lazım."
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.