Hangimiz daha çok seviyor? Vekillerin İsrail'e hizmet yarışı
Suriye'deki asıl mücadele Tel Aviv'in hizmetkarları arasında yaşanıyor. HTŞ, Lübnan sınırına yanaşmaya çalışıyor. ABD, ülkedeki meşru güçleri bombalıyor, doğudaki teröristlere Hama yolunu açıyor. Moskova, Kiev'in HTŞ'ye desteğini vurguluyor. Suriye'de tam bir terör romantizmi yaşanıyor
Lübnan ordusu ateşkes anlaşması gereği ülkenin güneyine konuşlanırken kendisini önemli bir görev daha bekliyor: İsrail'in vekili Heyet Tahrir Şam (HTŞ) aracılığıyla Lübnan'ın kuzeyine müdahalesine engel olmak.
Nitekim Lübnan ordusu, terör gruplarının yarattığı karışıklıklar nedeniyle Suriye sınırında askeri tedbirleri sıkılaştırıyor. Lübnanlı bir kaynağa göre aşırılık yanlısı grupların sınıra ulaşması ya da ülke içinde uyuyan hücrelerin etkin hale gelmesi olasılıkları Beyrut'ta endişe yaratıyor.
Suudi yayını Şarkul Avsat'a konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, “Bölgeye yeni roketatarlar konuşlandırıldı ve kuzey sınırındaki birlikler her türlü acil duruma karşı hazırlıklı olacak şekilde takviye edildi.” dedi. Kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzeydoğuda, iki kara sınır alayı, iki tugay ve özel birliklerden oluşan büyük bir ordu konuşlanması var çünkü burası tehlikeye açık bir bölge ve sınırları kontrol etmek kolay bir mesele değil.”
İSTİHBARAT DA TETİKTE
Suudi gazetesi “alınan askeri önlemlere Lübnan içindeki tekfircilere sempati duyan Lübnanlı veya Suriyelilerin hareketlerinden endişe edildiği için istihbarat takibinin de eşlik ettiğini” belirtti.
Sınırdaki teyakkuzun yanı sıra kuzey bölgelerinde “önlemlerin, kontrol noktalarının ve ordu devriyelerinin yoğunlaştırıldığına” dikkat çekti.
Lübnanlı kaynak, “Sorun kuzeye gelirse tamamen tetikte ve her an müdahaleye hazır olmazsak işler çığrından çıkabilir.” diyerek sözlerini noktaladı.
HAMA'DAN LÜBNAN'A
Lübnanlı emekli General George Nader, “Mevcut verilerin Suriye ordusunun inisiyatifi yeniden ele geçirdiği ve militanları Hama kırsalından çıkardığını gösterdiğini” belirtti. General kentin önemine şu ifadelerle dikkat çekti: “Hama düşer ve gruplar ilerlemeye devam ederse bu Suriye'de hükümeti değiştirmeye yönelik bir eğilim olduğu anlamına gelir. Fakat şu anda sahada bu yönde bir gelişme görmüyoruz. Suriye'de olanların büyük bir kısmının Esad'a İran ve Irak'tan Hizbullah'a giden ikmal yolunu kesmesi için verilen bir Amerikan-İsrail mesajı olduğuna inanıyoruz.”
Lübnan her geçen gün Suriye'de yeniden hortlayan iç savaşın bir parçası olmaya doğru sürükleniyor. Özellikle Hama kentinin HTŞ'nin eline geçmesi durumunda Lübnan'ın kuzey sınırı silahlı grupların yakın tehdidi altına girecek. Son günlerde yayınladığımız haberler, gerek HTŞ'nin gerekse İsrail'in hedefinin bu yönde olduğunu gösteriyor.
İsrail ordusu, Hizbullah'a silah aktarma girişimlerini engelleme kisvesi altında her gün Suriye-Lübnan sınır bölgesine hava saldırıları düzenliyor. Lübnan'daki ateşkesten önce de Hizbullah, Devrim Muhafızları ve direniş güçlerinin Suriye'deki mevzileriyle silah depolarını bombalayarak HTŞ'ye Halep'e giden yolu açmıştı.
HİZBULLAH İLE ORDU KUZEYE
Lübnanlı General ve İsrail'le sınırların belirlenmesi komisyonunun eski başkanı Abdurrahman Shheitli birkaç gün önce silahlı grupların, savaş alanındaki durumun kendi lehlerine gelişmesi halinde Lübnan sınırına yaklaşabileceğini söylemişti.
General'e göre militanlar ve arkalarındaki güçler “Lübnan ordusunu, Suriye sınırındaki bölgelerdeki varlığını güçlendirmeye ve İsrail ile güney sınırlarında etkili bir varlık sağlamak yerine doğu sınırlarına yeniden konuşlanmaya zorlamaya çalışacak.”
Kısacası Shheitli'ye göre İsrail, HTŞ'yi Suriye-Lübnan sınırına yanaştırarak, Hizbullah savaşçıları ile ordunun Lübnan'ın güneyinden kuzeydoğuya hareket etmesini istiyor.
HTŞ de bu bağlamda İsrailli eski Askeri İstihbarat AMAN subayı Mordechai Kedar aracılığıyla Tel Aviv'e sıcak mesajlar göndermişti. Kedar, terör liderlerinin savaşta başarılı olmaları durumunda “sadece Şam'a değil, Beyrut'a da İsrail elçiliği” açmayı plandıklarını fakat bunun için her iki ülkenin de “kontrolünü ele almaları” gerektiğini söylediğini belirtmişti.
A-10'LARLA GELEN RAHATLATMA
İsrail ve vekilleri için Suriye'deki askeri faaliyetlerini artıran bir başka güç de ABD. Suriye'de DEAŞ ile mücadele kisvesi altında bulunan Amerika, ülkenin doğusunda konuşlu ve HTŞ militanları ile mücadele eden direniş güçlerini A-10 Thunderbolt II saldırı uçaklarıyla vurdu. Böylelikle Suriye iç savaşına fiilen müdahil oldu.
Pentagon'dan çarşamba günü yapılan açıklamaya göre ABD kuvvetleri 3 Aralık'ta üç kamyona monteli roketatar, havan topları, zırhlı personel taşıyıcı ve bir T-64 tankını imha etti.
Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick S. Ryder, "Bu silahları kimin kullandığını hâlâ değerlendiriyoruz ancak bölgede İran destekli milis gruplarının olduğunu biliyoruz. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren Suriye askeri kuvvetleri de var." diyerek hedefin ülkedeki meşru güçlerle direniş savaşçıları olduğunu itiraf etti. Amerika, Hama'ya desteğe gidecek teröristleri rahatlatmayı amaçlıyordu.
TERÖR ROMANTİZMİ
ABD, Suriye'nin doğusunda yaklaşık 900 asker ve üsler bulunduruyor. Burada geleneksel olarak YPG/PKK'nin hamiliğini yapıyor. Tümgeneral Ryder, ABD'nin desteklediği terör odaklarına atıfta bulunarak, "Güçlerimiz yan yana savaştı ve yan yana kan kaybetti. Ancak Suriye'deki odak noktamız DEAŞ'i yenme misyonu olmaya devam ediyor." dedi.
A-10'larla yapılan saldırıyı ülkedeki meşru güçleri vurarak terör odaklarını rahatlattığı için sevinçle karşılayan Jerusalem Post gazetesi, bu tür hava operasyonlarının “Suriye rejim birliklerini ve İran milislerini yok etmede etkili olacağını” yazdı.
Gazeteye göre Washington, “Şam ve Tahran'a Suriye'deki kaosun ortasında hiçbir yanlış fikre kapılmamaları gerektiğini göstermek için bir güç gösterisi yaptı.”
SUÇ TECRÜBESİ AKTARIMI
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye'de yaşanan son olaylarda Ukrayna’nın “izlerinin görüldüğünü” söyledi.
Zaharova çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, HTŞ militanlarının arasında eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelenler dahil yabancı uyruklu savaşçıların bulunduğuna dikkat çekerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gelen bilgilere göre Ukrayna istihbaratı, HTŞ ile etkileşim içinde. Burada, İHA’ların teslimatı ve tecrübe aktarımı söz konusu. Bu, Kiev yönetiminin suç içerikli tecrübesini kullanacağı ilk bölge olmayacak."
TÜRKİYE İLE TEMAS
Oluşan durumun yeni göç dalgasına yol açabileceğini kaydeden Rus diplomat, "Suriye yönetimi ve halkıyla dayanışma içerisindeyiz. Suriye’nin egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne bağlı kaldığımızı teyit ediyoruz. Suriye yönetiminin, teröristlere karşı koyma, anayasal düzeni sağlama yönündeki eylemlerini destekliyoruz." ifadelerini kullandı. Zaharova, Suriye meselesinin çözümüne ilişkin Astana Formatı garantör ülke İran ve Türkiye ile temas halinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Diğer vekil Kiev'in Suriye'deki faaliyetlerini aylardır yazıyoruz. Son günlerde sahadan gelen haberlerin desteğin eğitim, mühimmat ve teknoloji aktarımı ile sınırlı olmadığı, Ukrayna İstihbarat Başmüdürlüğü (GUR)'ne bağlı Beyaz Kurt biriminin bizzat Halep'teki çatışmaya katıldığı yönünde.