22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

HAPPY MOON’S Grup Başkanı Aymutlu sektördeki son durumu anlattı: Çalışan açığı azaldı maliyeti sineye çekti

HAPPY MOON’S Grup Başkanı Aymutlu sektördeki son durumu anlattı: Çalışan açığı azaldı maliyeti sineye çekti
A+ A-
RECEP ERÇİN

Happy Moon’s Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu, yaz başında yüzde 30-35'lerde olan personel açığının şu günlerde yüzde 5-10'a kadar düştüğünü söyledi. Kapanma olmayacağını anlayan sektör çalışanlarının köylerinden geri döndüğünü, kurye olanların da ayrılıp mesleklerine geri geldiğini anlatan Aymutlu, özellikle aşçı çırağı, komi, bulaşıkçı gibi alanlarda personel açığının sürdüğünü ifade etti. İnsanların yarışma programlarını izleyerek aşçı olmak için mutfak atölyelerine para verdiklerine dikkat çeken Aymutlu, restoranlardaki aşçı çıraklığı açığına işaret ederek, “Buraya gelene hem aşçılık öğretiyoruz hem de üstüne para veriyoruz” dedi. Galataport'ta açıktıkları İkon restoranında gazetelerke bir sohbet toplantısı düzenleyen Hüseyin Aymutlu, sektörde maaşların asgari ücretten başlayıp 8 bin TL'ye kadar çıktığı bilgisini de verdi.

ZIPLAMA OLMAZSA ŞİMDİLİK ZAM YOK

Yükselen enflasyon nedeniyle menülere yapılan zamma ilişkin de bilgi veren Aymutlu, “2021’de yüzde 12 civarında bir zam yaptık. Maliyetler yüzde 12’den daha fazla. Pazardaki müşteri sayısını kaybetmemek için zammı biraz daha tutuyoruz. Maliyetleri karşılamak için önce müşterinizin içeri girmesi gerekiyor. Kârdan gidiyor ama onu bir şekilde tolere edebiliyorsunuz. Zam yapmakla porsiyon azaltmak aynı şey. Biz de genelde uzun vadede sabit mal alımı ve anlaşması olduğu için o bizi biraz koruyor.” diye konuştu. Yemek ve içeceğin toplam ay sonundaki maliyetinin restoranlar için yüzde 35 civarında olduğunu anlatan Aymutlu, genel giderlerdeki artışa da değinerek, eylülde menülere zam yaptıklarını, ciddi bir zıplama olmazsa yeni zam için mayısa kadar bekleyeceklerini bildirdi. Şu anda mal tedariğinde bir sıkıntı olmadığını dile getiren Aymutlu, kiralar konusunda ise AVM'lerdeki sabit kiralarda bir düşüş olduğunu çünkü ciro üzerinden ödenen tutarın yükselmesi nedeniyle, mülk sahiplerinin böyle bir avantaj sunduğunu aktardı.

LONDRA'DAKİ RESTORAN İŞİNİ BÜYÜTÜYOR

Galataport'taki İkon restoranı için 7 milyon TL civarında yatırım yaptıklarını açıklayan Aymutlu, “Yüzde 20 civarlarında turist, yüzde 80 de beyaz yaka ve üzeri, tüketim kabiliyeti yüksek bir profil görülüyor. Burada masa ortalamamızın da normal İkon’lara göre daha yüksek olmasını bekliyoruz. Masa ortalaması 300 TL civarında şu an” dedi. Aymutlu, yeni yatırımlar konusunda şunları söyledi: “Happy Moon’s Grup olarak pandemiden önce 33 şubeydik. Şu an açılanlarla ve yıl sonuna açılacaklarla beraber 47 şube oluyoruz. Şu an toplamda 2 bin 300 civarında bir çalışanımız var. 2021’i 50 adet şubeyle kapatacağız. Bakıldığında iki sene içinde ortalama 80 milyon lira gibi bir yatırım yapmış olduk. Ayın 10’unda Londra’daydık. Birçok yabancı restoran işini bırakıyor orada. İlginç bir şekilde Londra’da Türkler restoran işine daha çok giriyor. Bu bir fırsat. Londra’da kapalıyken tüm restoran giderleri, maaşları ödenmiş. O halde bile yabancıların restoran açma hevesleri düşmüş. Türkler'in artmış. Bu kışı bekleyip kapanma olup olmamasıyla ilgili hemfikir olursak bahara doğru orada restoran açmış oluruz veya bir yerle anlaşmış oluruz. Geçen ay da Moskova’daydık. Orada da mal sahipleriyle görüştük. Ortaklık yapacağımız markalarla da görüştük. Orada bir yerel markayla ortaklık yapmak istiyoruz.”

Son Dakika Haberleri happy moon's aymutlu sektör