Harika Çocuk Yasası yürürlüğe girecek
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, güzel sanatlarda üstün yetenekli çocukların devlet tarafından yetiştirilmesini amaçlayan 'Harika Çocuk Yasası'nın yeniden gözden geçirileceğini açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde kamuoyunda “Harika Çocuk Yasası” olarak bilinen, güzel sanatlarda üstün yetenekli çocukların devlet tarafından yetiştirilmesini amaçlayan kanunun yeniden gözden geçirileceğini açıkladı.
Bakan Ersoy’un açıklamalarının ardından kanunla ilgili yapılan çalışmada sona gelindiği öğrenildi.
Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Enver Merallı, bütün ayrıntıların çalışıldığını kaydetti. Merallı, üstün yetenekli çocukların okul öncesinden itibaren tespit edilip, sistemli bir şekilde takip edileceğini belirtti.
Desteklerin nasıl olacağına ilişkin de bilgi veren Merallı, “Sağlanacak desteklerin altını doldurmaya çalışıyoruz. Yurt dışında eğitim göreceklere, yurt içinde eğitim verilecek olanlara ne şekilde destek vereceğiz? Ailelerine kadar bütün detayları planlıyoruz.” dedi.
Yurt dışında eğitim görecek olan öğrencilerin aileleriyle beraber taşınması gibi pek çok konunun çerçevesinin belirlendiğini vurgulayan Merallı, “Aileleriyle beraber taşınması, ev kira yardımı yapılması gibi her şeyin çerçevesi belirleniyor. Onların yurt dışındaki takipleri, buradaki okuldaki takipleri, dönem içindeki sınavların sonuçları, okula devamlılıkları, provaları, etüt çalışmaları hepsi takip edilecek. Varsa eksikliklerinin giderilmesi, ailenin ilgisi gibi bütün detaylar planlanıyor” ifadelerini kullandı.
SANATÇININ YETİŞMESİ UZUN VE ZORLU BİR SÜREÇ
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Olten Filarmoni Orkestrası Sanat Koordinatörü Akgün Çavuş, sanatçının yetişme sürecinin uzun ve zorlu bir süreç olduğunu kaydetti;
“Bir sanatçının yetişmesi uzun ve zorlu bir yolculuk gerektiriyor. Küçük yaşta enstrümanını eline alarak bu yolda adım atan bir sanatçının ciddi bir disiplin içinde çalışması, mücadele etmesi ve bu mücadelenin sonucunda başarılı olması gerekiyor. Daha sonra da ülkesini uluslararası platformlarda temsil etmek, gerçekten kolay bir süreç değil. Sanatın içeriği ve derinliği, içine girdikçe kaybolduğunuz bir okyanus gibidir. Sanatçı yetiştirmek için aile ve vakıfların desteği çok önemlidir.”
YENİ İDİL BİRET’LER, SUNA KAN’LAR İÇİN YASA İŞLETİLMELİ
Harika Çocuk Yasasının yeniden yürürlüğe konması gerektiğini belirten Çavuş, “Birçok ülke, sanatçılarının yetişmesi için onlara yurtdışında eğitim imkânı tanıyor ve devlet desteği sağlıyor. Günümüzde, devletimizin bu konuda desteğinin artması ve özellikle Harika Çocuklar Yasası'nın yeniden gündeme getirilmesi büyük önem taşıyor. Umarım kısa zamanda Harika Çocuklar Yasası yeniden işletilir ve ülkemizin yetenekli çocukları Avrupa'nın prestijli yerlerinde eğitimlerine devam ederler.” değerlendirmesini yaptı. Çavuş, “Yeni İdil Biretler, Suna Kanlar, Gülsin Onaylar, Fazıl Saylar ancak bu şekilde yetişebilir. Bu mücadelenin en önemli parçalarından biri budur” ifadelerini kullandı.
ÜSTÜN YETENEKLER CUMHURİYETLE ORTAYA ÇIKTI
İnönü Vakfı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre 1946 yılında genç piyanist ve eğitimci Mithat Fenmen, Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası başkemancısı Orhan Borar’la beraber Cebeci’deki Ankara Devlet Konservatuarı salonunda verdiği bir konserin bitiminde Fenmen “Şimdi size bir sürprizimiz var” diyerek 4 yaşındaki İdil Biret’i sahneye çıkardı. Piyano sandalyesinin alçak kalması nedeniyle sandalyeye nota kağıtları kondu. Üç parça çalan Biret, kendisini herkese hayran bıraktı.
Üstün yetenekli isimlerden bir diğeri ise Suna Kan’dı. 11 Haziran 2023 tarihinde hayatını kaybeden Suna Kan, Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrasında keman çalan Nuri Kan’ın kızıydı.
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Nuri Kan’ın kızı Suna Kan’ın yeteneğini öğrenmiş ve onu tanımak istemişti. Konser arasında Suna’yı İnönü ile tanıştırmışlardı. 1946 yılı haziran ayında gerçekleşen Suna Kan’ın ilk konserine İnönü gelememişti ama eşi Mevhibe İnönü dinleyiciler arasındaydı.
Üstün yeteneklerin keşfedilmesinin ardından harika çocukların yurtdışında eğitim görmesi için yasal düzenleme yapılması gündeme geldi.
Harika Çocuk Yasası ilk defa 7 Temmuz 1948’de “İdil Biret ve Suna Kan'ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” adıyla çıkarıldı. Ancak daha sonra yasa düzenlenerek “Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun” şeklinde 15 Şubat 1956 tarihinde TBMM’de kabul edildi.
Bugüne kadar bu yasa kapsamında İdil Biret, Suna Kan, Hasan Kaptan, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Fazıl Say, Burçin Büke, Tuluyhan Uğurlu gibi isimler yurtdışında eğitim gördü.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.