Harika gölleri ile Muş gezilecek yerler! Oteller, restaurantlar, yenilecek şeyler dahil...
Sizler için derledik; harika gölleri ve tarihi yapıları ile Muş'ta gezilecek yerler listesi Aydınlık'ta... Muş otelleri , Muş restaurantları, Muş'ta yenilecek şeyler ve daha fazlası...
Harika gölleri ve tarihi dokusu ile Muş gezilecek yerler listesi.
1. Hamurpet Gölü - Akdoğan Gölü
2. Hacı Şeref Camii
3. Muş Arak Kilisesi
4. Esenlik Camii
5. Malazgirt Kalesi
6. Haçlı Gölü - Bulanık Gölü
7. Kaz Gölü
8. Tarihi Murat Köprüsü
9. Muş Ulu Cami
10. Kayalıdere Antik Kenti
11. Haspet Kalesi
1. Hamurpet Gölü - Akdoğan Gölü
Büyük Hamurpet Gölü, Varto İlçesi'nin kuzeybatısında Hamurpet Dağları'nın batısında yer alır. 2149 Rakımda ve 21 metre derinliğindedir. Gölün her tarafı dik kayalarla çevrilidir. Derinliği küçük göle nazaran daha az olduğundan yeşil renktedir. Kaynak ve kar suları ile beslenir.
2. Hacı Şeref Cami
Bir Selçuklu yapısı olan çok yıkık durumda Aslanlı Han’ın içindedir. Mimari özelliklerinden XVII yüzyıl ile tarihleşmektedir. Ana mekanı kare planlıdır. Ana mekan ortada büyük yanlarda basık kubbelerle örtülmüştür. Sade mihrabı yuvarlak kemerli ve niş biçimindedir. Sonradan eklenen son cemaat yeri ahşaptandır. Sivri kemeri niş biçiminde taç kapı kesme taştandır. 1902’de yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu yapıyı Abdülhamit Han Efendi tarafından yaptırılmıştır. 1318 senesinde yapıldı ve tarihe devretti.
3. Muş Arak Kilisesi
Muş Arak Kilisesi Karaçavuş Dağları'nın doğu doğrultusunda yayla olarak kullanılan zirvenin üzerinde kuruludur. Kiliseye ismini veren Arak (Kepenek) Köyü ise zirvenin eteklerindedir. Arak Farsça’da şarap anlamına gelmektedir. Köyün eskiden üzüm ambarının olduğu ve üzüm şırası çıkarılan bir yer olduğu bilinmektedir. Kilise dağ üzerinde geniş bir düzlük üzerine kuruludur. 200 – 250 metre ilerisinde büyük bir Çan Kulesi mevcuttur.
4. Esenlik Camii
Bulanık İlçesi'nin Esenlik Köyü'ndedir. Bir Selçuklu eseridir. Şeyh Abdülmelik tarafından 1194’te yaptırılmıştır. Ahlat taşındandır. Tek kubbeli, dört pencereli, iki kapılı bir yapıdır. Kubbesinde ayrıca dört küçük pencere yer almaktadır. Taç kapı üzerindeki kitabeden caminin 725/1325 yılında Artuklular tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Cami en son 1985 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilmiştir. Dıştan dikdörtgen planlı cami mihraba paralel iki sahanlı ve üzeri dört kubbeyle örtülüdür. Caminin asıl planının ise mihraba paralel iki sahanlı ve mihrab önü kubeli olması gerekmektedir. Kıble duvarının ortasındaki mihrap yarım daire ile yuvarlak kemerlidir.
5. Malazgirt Kalesi
Malazgirt Kalesi, Muş ilinin Malazgirt ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Muş il Merkezine 136 km uzaklıktadır. Kale ilçenin en gösterişli yapısıdır. Kale, Geçmişten günümüze kadar birçok savaşa sahne olmuştur.
6. Haçlı Gölü - Bulanık Gölü
Haçlı Gölü, Kazan gölü ya da Bulanık Gölü, Muş'un Bulanık ilçesinin güneyinde bulunan volkanik set gölüdür. Göl "Haçlı" ismini güneyindeki Haçlı köyünden; "Bulanık" ismini ise suyunun bulanık olmasından dolayı almıştır. Göl kuzeyindeki Kızkopan volkanının yükselmesi ile oluşmuştur.
7. Kaz Gölü
Kaz (Gaz) Gölü: Malazgirt ilçesinin Aktuzla beldesinin, kuzeydoğu kesiminde yer alan bu küçük göl oluşum itibari ile karstik bir göldür.
8. Tarihi Murat Köprüsü
Bir Selçuklu yapısı olan Tarihi Murat Köprüsü kesin olarak tarihlenememektedir. 1871 tarihli mermerden kitabesinin onarımlarla ilgili olduğu düşünülmektedir. 143 metre uzunluğunda, 4.77 metre genişliğinde yüksekliği ise 16–18 metre olup 12 gözlüdür. Günümüzde halen kullanılmaktadır.
9. Muş Ulu Cami
Muş Ulu Camii, Türkiye'nin Muş ilinde, Alaeddin Bey ve Hacı Şeref camilerinin batısında yer almaktadır. Kitabesi bulunmamaktadır. İlk olarak Şeyh Muhammed-i Mağribi tarafından 979 yılında yaptırıldığı düşünülüyor.
10. Kayalıdere Antik Kenti
Muş’un Varto ilçesine 20 km, kent merkezine ise 40 km uzaklıkta yer alan Kayalıdere Antik Kenti, daha çok Urartu Kaya Mezarı ile bilinir ve Urartu yerleşim birimidir. II. Sarduri döneminde yapıldığı tahmin edilen kent, o dönemde askeri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Muş’taki en sağlam kalmış yapılara burada rastlanmaktadır. Bugün yerli ve yabancı pek çok turist çeken Kayalıdere Antik Kenti’inde yapılan kazılar sonucu bulunan bazı objeler, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yer almaktadır. Kazılarda özellikle tunç aslan heykeli, aslan tasvirli kemerler ve ok başları en dikkat çeken buluntulardır. Kayalıdere Köyü’de yer alan antik kent, tarih meraklıları için cennet niteliğindedir
11. Haspet Kalesi
Haspet Kalesi Muş'un güneyindeki Kızıl ziyaret dağının doğu uzantısının bir yamacındadır. Kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. 10 yıl öncesine kadar burçları dimdik ayakta durmakta iken, define arayıcıları tarafından zaman zaman tahribe uğramıştır.
Muş neyi ile meşhur? Muş'ta ne yenir?
Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Tarihte, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan, Malazgirt Zaferi'nin kazanıldığı ve Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Muş'un lalesi, üzümü, Velikanı peyniri ve kilimi meşhurdur.
Muş restaurantları
Divan Restaurant
Elit Restaurant
İnci Restoran
Şark Kebap
Oba Et
Sultan Sofrası
Doya Et Lokantası
Muş otelleri
Muş Grand Otel
Olcay Suites Hotel
Mir Saray Hotel
Hotel Diyar Paris
Global Otel Muş
Dap Hotel
Muş otel fiyatları ortalama 750 Tl'dir.