Harris'le çalışan bir daha çalışmıyor
ABD Başkan adayı Harris’in ekibinde sorun var. Harris ile çalışan her 10 kişiden 9’unun ayrıldığı görülüyor. Ayrılma nedenleri arasında ‘tükenmişlik’ ve ‘daha iyi fırsatların’ olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda Başkan adayının Biden ekibini de tasfiye etmesi konuşuluyor
Şeffaflık izleme kuruluşu OpenTheBooks'un pazartesi günü Senato'dan yapılan açıklamalara dayandırdığı haberine göre, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in personel devir hızı yüzde 91,5 gibi yüksek bir orana sahip.
Açıklama, Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilme kampanyasını sona erdirmesi ve Harris'i onun yerine geçmesi için desteklemesinden günler sonra geldi. Hükümet harcamalarını izleyen bir STK olan OpenTheBooks, Senato Sekreteri'nin altı aylık raporundan aldığı Başkan Yardımcısı Ofisi'ndeki personelin unvan ve isim listesini inceledi. Grup, "31 Mart 2024 itibariyle, ilk yıldaki 47 personelden sadece dördü hala başkan yardımcısı tarafından - sürekli ve kesintisiz olarak - istihdam ediliyor" dedi.
OpenTheBooks, Biden'ın personeli için devir oranının yüzde 77 olduğunu, ilk 560 Beyaz Saray çalışanından sadece 127'sinin 2021'den bu yana görevlerinde kaldığını söyledi.
BU DURUM YENİ DEĞİL
Harris'in personel tutma konusunda yaşadığı sorunlar geçmişte de rapor edilmiş. Haber sitesi The Hill, Harris'in ekibini "döner kapı" olarak tanımlamıştı. The Hill 2022 yazında, bir yıldan kısa bir süre içinde 13'ten fazla "yüksek profilli yardımcının" yardımcılığından ayrıldığını söyledi. Axios, başkan yardımcısının ofisindeki yüksek personel değişim oranının arkasındaki nedenlerden bazıları olarak "tükenmişlik, daha iyi fırsatlar ve kalıcı olarak 'Harris kişisi' olarak damgalanma endişesini" gösterdi.
‘BAKANLARIN SÜRESİNİ UZATMAYACAK’
Biden, Demokratlar ve destekçileri arasında haftalardır azalan sağlığı ve Kasım ayında Eski Başkan Donald Trump'ı yenme konusundaki algılanan yeteneği konusunda artan endişelerin ardından pazar günü yarıştan ayrıldığını açıkladı.
Wall Street Journal'ın (WSJ) aktardığı kaynaklara göre de Harris'in ABD başkanlık seçimlerini kazanması halinde mevcut ulusal güvenlik yetkililerini görevde tutması pek olası görünmüyor. Demokratların Harris'i aday olarak resmen onaylamaları gerekse de, medyada Harris'in Başkanlığına ilişkin spekülasyonlar şimdiden yaygınlaşmaya başladı.
Journal, pazartesi günü geç saatlerde ismini vermediği mevcut ve eski ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, "Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin de dahil olmak üzere Biden'ın atadığı kilit isimlerin görev sürelerinin uzatılmayacağını" iddia etti.
İLK MİTİNGİNİ YAPTI
Kamala Harris, ilk seçim kampanyası mitinginde 5 Kasım'da yapılacak seçimleri kazanma sözü verdi.
ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken Harris, Wisconsin eyaletinde düzenlediği ilk seçim mitinginde birçok başlıkta “Demokratlara umut verdi.”
Kendisine güvenip yerine aday gösterdiği için Biden'a teşekkür eden Harris, bu güveni boşa çıkarmayacağını ve Trump'ı yenerek başkanlık seçimlerini kazanacağını savundu.
Wisconsin'in başkanlık seçimlerindeki kritik eyaletlerden biri olduğunu hatırlatan Harris, önce Wisconsin'de sonra da diğer eyaletlerde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı mağlup edeceklerine inandığını belirtti.
"Bizim mücadelemiz gelecek içindir, mücadelemiz özgürlük içindir. Donald Trump ise ülkemizi geri götürmek istiyor" diye konuşan Harris, ekonomiden sosyal alanlara birçok başlıkta Demokrat ilkeleri savunmaya devam edeceklerini vurguladı.