Harvard uyardı: Tereyağını bol bol tüketenler dikkat! Ömrünüz kısalıyor...
Otuz yıl boyunca 200 binden fazla bireyin beslenme alışkanlıklarının izlendiği bir araştırmaya göre, tereyağı bakımından zengin beslenenlerin, bitkisel yağ tüketenlere kıyasla ölüm oranı çok daha yüksek.


ABD'li araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, tereyağı yerine bitki bazlı yağların kullanılmasının, erken ölüm riskinin azaltılması da dâhil olmak üzere sağlık açısından önemli faydalar sağlayabileceğini öne sürüyor. Araştırmaya göre, tereyağı tüketenler bitkisel yağ tüketenlere göre daha az yaşıyor.
200 BİN KİŞİDEN VERİLER DEĞERLENDİRİLDİ
Mass General Brigham, Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu ve MIT ve Harvard Broad Enstitüsü'nden araştırmacılar, 30 yılı aşkın bir süre boyunca 200.000 kişiden elde edilen beslenme ve sağlık verilerini analiz ederek, daha yüksek bitki bazlı yağ tüketiminin (özellikle soya fasulyesi, kanola ve zeytinyağı) daha az ölüm oranının yanı sıra, kanser ve kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölümlerde azalma sağladığını ortaya çıkardı.
TEREYAĞI TÜKETMEYENLERİN ÖLÜM ORANI DÜŞÜKTÜ
Tereyağının sağlığa zararlarını ortaya çıkaran çalışmanın baş yazarı Yu Zhang, yaptığı açıklamada "Bizi şaşırtan bulduğumuz ilişkinin büyüklüğüydü. Günlük beslenmede tereyağını bitki bazlı yağlarla değiştirmeyi modellediğimizde ölüm riskinin %17 daha düşük olduğunu gördük. Bu sağlık üzerinde oldukça büyük bir etki." ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar ayrıca ölen katılımcıları ve ölüm nedenlerini de tespit etti. Farklı beslenme düzeylerindeki ölüm oranlarını karşılaştırmak için istatistikleri kullanan araştırmacılar, en çok tereyağı yiyen katılımcıların ölüm riskinin en az yiyenlere göre %15 daha yüksek olduğunu tespit etti. Buna karşılık, en çok bitkisel yağ tüketenlerin ölüm riski, en az tüketenlere göre %16 daha düşüktü.
Bulgular JAMA Internal Medicine'de yayımlandı ve Amerikan Kalp Derneği'nin EPI/Lifestyle Bilimsel Oturumlarında da sunuldu.