Hasan Fehmi Güneş’in ardından
- Birinci gündem ekonomi. Ama önce Hasan Fehmi Güneş’i analım. İz bırakan isimlerden birisiydi. Birlikte çalıştınız mı?
Hasan Fehmi Güneş, Uğur Mumcu’nun devresinden. O tarihlerde yani 60’larda bir gelenek vardı. Münazara yapılırdı. Şimdi yapılıyor mu?
- Yapılıyor
Toplum önünde güzel konuşma, hızlı düşünme, konulara çok boyutlu bakma öğretilirdi. Her üniversitenin münazara ekibi vardı. Önce sınıflar arası yapılır. Sonra okulun münazara ekibi olur sonra üniversiteler arası yapılır. İşte o dönemde Ankara Hukuk Fakültesi Türkiye Münazara şampiyonu seçildi. En iyi konuşmacı Uğur Mumcu olmuştu. Hasan Fehmi Güneş de o münazara ekibinin bir elemanıydı. Çok iyi bir hatipti. Bizim tanışmamız öyle başladı. Bakanlık döneminde ilginç olaylar oldu. Mesela Mısır Elçiliğine Filistinliler girdi. İşgal ettiler. Mısır elçisini rehin aldılar. O gitti onlarla görüştü. Onlar teslim olunca sarıldı anlaşma yapıldı diye. Vay teröristi kucaklayan Bakan diye saldırıya uğradı. Sonra başka bir tuzağa düşürüldü o bir bayanla ilgili münasebeti sonucunda. Örgütçü bir insandı. Doğu Perinçek de yakından tanırdı.
- Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mi arkadaşı mıydı?
Evet öyle tahmin ediyorum. Münazara konularıyla Doğu Perinçek de ilgiliydi. Onu tanır. Yalnız benimle arasında bir itilaf çıktı. Hasan Fehmi Güneş bu ısrarla Uğur Mumcu’yu İranlılar öldürdü diyordu.
- Neye dayandırıyordu bunu?
İsmail Dost vefatından önce bu işle ilgili açıklama yapmıştı. İran’da Humeyni gelince Amerikalılara bağlı fakat çok militan gözüken bir örgüt kuruldu. Halkın Mücahitleri Örgütü. Talimatları Amerika’dan alıyorlardı. Cinayet işliyorlar. Muhaliflerini kaçırıyor, öldürüyor. Türkiye’de de bir sürü suç işlediler. İran’ın Gladyo’su diyebiliriz. Hasan Fehmi Güneş, Uğur’u bu örgüte dayanarak İranlılar öldürdü diyordu. Ben de Amerikalılar diyordum. Bu yüzden aramız açıldı bir dönem. Aslında ikimiz de aynı noktayı işaret ediyorduk. Erken kaybettik Güneş’i. Sevenlerine başsağlığı dilerim.
- Hasan Fehmi Güneş Gladyo’nun üzerine de büyüteç tuttu.
Evet tuttu. Ama çizgiyi MHP’yle sınırlı çiziyordu. Gladyo birçok örgüte sızan ve iktidarlar belirlemeye çalışan bir siyasal örgüttür.
- Bir de Talat Turan’la yakınlığı anlatılıyor.
Talat Turan Gladyo’yla o dönem en iyi mücadele eden kişiydi. Belgeler bulurdu. Dobra bir adamdı Sanık yaptılar onu da. Ergenekon gibi. Bir uydurma suç attılar üzerine. Harika bir savunma yaptı. Hayattayken değeri iyi bilinmedi. Bir gün bir toplantı yapıyorlar. Milli Savunma Bakanlığı’nda. O dönem Milli Savunma Bakanının yaveri Talat Turan mesela odaya girince generaller Cevdet Sunay dahil ayağa kalkıp selam veriyor. Talat Turan ordu içinde çok sevilen sayılan bir insandı.
- Öğretmenler gününü kutladık birkaç gün önce. İlkokul öğretmeninizi anlatmanızı isteriz.
Benim ilkokul öğretmenim Hasan Ali Yücel’in kız kardeşiydi. Şefika Yücel. Ulus Devrim İlkokulu’nda. Onun yeğeni Günseli Başar’dı. Bizim partiye girdi sonradan. Günseli Başar Avrupa güzeli olunca çok tanındı. Bize Atatürk’ü çok sevdirdiler ama biraz ağıtçı Atatürkçülük yapıyordu. Yerli malı kullanmanın önemini çok iyi öğretirlerdi. Özgüvenli kuşaklar yetiştirdi öğretmenlerimiz. Test sistemi de bizim dönemde getirildi. Pek sevmedik bu sistemi.
- Ne zararı var?
Bir örnek vereyim. Siyasal Bilgilerin giriş sınavında Kuvayı Seyyare’yi sordular. Kompozisyon yazmamızı istediler. Orada gramere bile dikkat ediyorsun. Kaynak yazıyorsun. Test sisteminde bunlar oluyor mu? ABCDE… Dördünden birini seç. Ezbercilik. Atatürk’ün öğretmenlere verdiği değerin de altını çizelim. Ziyaret ettiği illerde öğretmen lokali varsa valiler artı puan alırdı.
- Sohbetin başında ekonomi konuşalım diye başladık ama nerelere geldik. Haftaya kaldı.
Haftaya, bugün yaşadığımız ekonomik sıkıntıların Kemal Derviş’le bağını konuşalım.