Hassa desteklerin sürmesini bekliyor
Depremde ağır yıkım yaşayan Hassa'nın esnafı, konteyner dükkanlarında kepenk açtı. Esnaf yanlarındaki derede taşmalara karşı önlem alınmasını ve elektrikte yaşadıkları sorunların çözülmesini istiyor
Hatay’ın Hassa ilçesi esnafı ağır hasar alan ilçelerinin tekrar ayağa kalkması ve sorunların aşılması için devleti daha çok yanlarında görmek istediklerini belirttiler. Suriye’ye sınır olan Hassa’da en önemli üretim üzüm ve zeytin. Depremde ağır hasar alan 7 ilçeden biri. Binaların büyük bir kısmı ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Esnaf aradan geçen 7 ay içinde yaraların sarılması, yaşamın normale dönmesi için elinden geleni yapıyor. Yozgat Valiliğinin desteği ile yapılan Yozgat-Giresun Çarşısında dükkanlar esnafa teslim edildi. 56 dükkâna daha ihtiyaç olduğu bildirildi. Bunların da yakında tamamlanarak vatandaşlara dağıtılacağı belirtiliyor. Çarşının yanından geçen çaya köprü yapılması ve taşkınları önleyecek tedbirlerin de alınması isteniyor. Merkezdeki çarşı esnafının önemli bir isteği de Hassa Belediyesi tarafından çıkarılacak olan imar planında yıkılan işyerlerinin bulunduğu bölgenin yeniden işyeri olarak gösterilmesi…
DEREYE ISLAH ÇARŞIYA ÇATI
Hassa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Adnan Uzun, 130’a yakın dükkanın yıkıldığını belirterek “Kısa sürede Yozgat-Giresun Çarşısı yapıldı ve teslim edildi. Bu vesileyle Giresun ve Yozgat valilerine teşekkür ediyorum.” dedi. 50’ye yakın esnafın açıkta kaldığını ifade eden Adnan Uzun “Onlar için de gerekli çalışmalar yapılıyor. Acil olarak yanı başımızda akan Teyik Deresine köprü yapılmasını istiyoruz. Çarşıdaki dükkanların üzerine de çatı istiyoruz. Yaz kış sıkıntı yaratmasın. Devletimiz bizim yanımızda oldu, bundan sonra da olacağına inanıyorum.” diye konuştu.
'ÇİFTÇİYE ÖZEL DEPREM YARDIMI İSTİYORUZ'
Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner de şu ifadeleri kullandı:
“Biz üreticiyiz, üretmeye devam edeceğiz. Çiftçiliği bırakmayacağız. İlçemizde bağcılık birinci sırada yer almaktadır. Şu anda üzüm hasadı devam etmektedir. Üzüm verimi biraz düşük ama kalitesi güzel oldu. Ağustos ayındaki sıcaklar çiftçilerimize büyük darbe vurdu. Sulama imkânı olmayan bağlarımızda büyük hasarlar oluştu. Üzümler yandı, kurudu. Ben de üzümleri söktüm yerine kayısı diktim. Bu işi yapmak zorundayız. Devleti her zaman yanımızda görmek istiyoruz. “Çiftçilerimize özel bir deprem yardımı yapılmadı. Deprem bölgesine tohum, gübre, mazot gibi çiftçinin önemli girdilerini karşılama noktasında yardım ederse, deprem bölgesindeki çiftçi biraz daha rahat eder.”
‘YARDIM ELİ DEVAM ETSİN’
Mehmet Kurt (Çarşı Esnafı): “Biz esnaf olarak zor bir süreçten geçiyoruz ama iyi olacağına inanıyoruz. Kaymakamımız, valimiz bize yardımcı oluyorlar. Bizim yanımızda olmaları sorunlarımızın çözümünde kolaylık sağlıyor. Sıkıntılarımızı aşmış değiliz; başta devletimiz ve halkımızdan yardım ellerini uzatmalarını ve yaralarımızın sarılmasında katkılarını esirgememelerini istiyoruz.”
'ELEKTRİK KESİNTİSİ SORUN'
Hamit Bulan (Çarşı Esnafı): “Burada şu an için en büyük sıkıntımız sık sık yaşanan elektrik kesintisidir. Bana kaçak elektrik kullandın diyerek ceza kestiler. Hassa TEDAŞ aynı zamanda elektrik bağlatırken sürekli bize 'projeniz çizilmedi, evrak eksik' diyerek elektrik bağlanmasını geciktirmektedir. Üç esnafımıza kaçak elektrik kullanmaktan cezalar yazdılar. Şayet onlar elektriği zamanında bağlasalar bu sorunları esnafımız yaşamaz. Bu konuda devlet kurumları yardımcı olursa esnaf bir sorunu daha sırtından atmış olur.”
HATSU GENEL MÜDÜRÜ İKBAL POLAT: YERİN ALTI DA YIKILDI
HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, Hatay’da deprem öncesi altyapı ve şehir şebeke suyu hatlarının durumu, deprem sonrası ortaya çıkan sorunlar ve yapılan çalışmalarla ilgili önemli bilgiler verdi. Polat “Kurak günlerden geçiyoruz. Yağışlar yarı yarıya düştü. Buna rağmen halkımıza sağlıklı su vermek için gayret içindeyiz.” dedi. Depremin çok büyük olduğunu hatırlatan Polat, yerin üstünde yaşanılan yıkımın, yerin altında da yaşandığını, hasarın ve yıkımın da çok büyük olduğunu vurguladı. Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ana isale hatlarımızda çok ciddi kopmalar meydana geldi. Şebekelerimizde ve arıtma tesislerimizde hasar oluştu. Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre ana isale hatlarında ve su şebeke sisteminde yaklaşık 4,3 milyar liralık bir zarar oluştu. Arıtma tesislerinde oluşan hasardan dolayı kanalizasyon hatlarındaki hasar tespiti henüz tamamlanmadı.
'SU KAYNAKLARI YER DEĞİŞTİRDİ'
“İskenderun ilçesi Değirmendere, Payas ilçesi Karacaören mevkisinde bulunan 11 ve 37 kilometrelik ana isale hatlarımız büyük zarar gördü. Bazı noktalarda su kaynaklarımız yer değiştirdi, bazıları ise kayboldu. İçme suyu kuyularımızın debileri düştü veya tamamen yok oldu.”
YAĞIŞLARDA DÜŞÜŞ VAR
Önlerinde zorlu bir süreç olduğunun altını çizen Polat, Hatay’ın olağanüstü kurak bölgede bulunduğunu, geçen yıla oranla yağışlarda yüzde 50 düşüş yaşandığını söyledi. Kuraklığın etkilerinin hem barajların doluluk oranlarına hem de yeraltı su kaynaklarına yansıdığını kaydeden Polat, enerji fiyatlarındaki artışlardan dolayı tarımsal sulamada çiftçilerin sulama suyunda şebeke suyunu tercih ettiğini, kaçak kullanım da göz önüne alındığında Hatay’da su sorunlarının kökten çözümü konusunda bir takvim veremeyeceklerini belirtti.
İSTE'DE KONTENJAN DOLDU
Hatay’da, İskenderun Teknik Üniversitesi yeni eğitim dönemine yüzde 100 doluluk oranıyla giriyor. Konuya ilişkin İSTE tarafından yapılan açıklamada şunlara değinildi:
“İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), 2023- 2024 Eğitim Öğretim Yılı itibariyle kuruluşundan bu yana 15 bin 322 öğrencisiyle en yüksek öğrenci sayısına ulaştı. Daha önce yapmış olduğumuz yerleştirme sonuçlarında üniversitemizin doluluk oranlarına ilişkin paylaşımlarımızda doluluk oranının yüzde 100’e yaklaştığı ifade etmiştik. İSTE’de aktif olarak eğitime devam eden yedi fakülte, beş meslek yüksekokulu ve bir devlet konservatuarına yerleşme oranlarını ayrıntılı olarak ele aldığımızda ülkemizdeki birçok üniversitede olduğu gibi beş bölüm hariç tüm programlarda doluluk oranı yüzde 100 ve toplam doluluk oranı ise yüzde 96,56’dır. Her bölümün doluluk oranını etkileyen pek çok etken olduğu, öğrencilerin bu etkenleri göz önünde bulundurarak tercih yaptığı kamuoyunun malumudur. Her yıl 2 bin 700 olan kontenjanımız bu yıl 3 bin 500’e çıkmış olmasına rağmen bu doluluk oranına ulaşılmıştır. Üniversitemizin de içinde olduğu bölgeyi derinden sarsan deprem felaketine rağmen elde edilen başarının mutluluğunu yaşıyoruz. Bizi tercih eden tüm öğrencilerimize ve velilerimize teşekkür ederiz.”
TESLİM KASIM-ARALIKTA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Söz verdik, sözümüzü tutuyoruz. Deprem bölgesinde yapımına başladığımız konutlarımız hızla yükseliyor. Sağlam ve güvenli yuvalarımızın teslimine inşallah kasım-aralık aylarında başlıyoruz." ifadesini kullandı. Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yapımına başlanan yeni, sağlam ve güvenli konutların inşaatının hızla yükseldiğini belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, deprem bölgesinde inşaatına başlanan 200 bini aşkın konut ve köy evinin yapımı aralıksız devam ediyor. Deprem bölgesinde toplamda 680 bin konut ve köy evi ile 170 bin iş yeri, ahır ve depo olmak üzere 850 bin bağımsız birim inşa edilecek.