Hatay’da gastronomi akademisi açıldı: Hatay yemekleriyle yeni şefler yetişecek
1 Nisan’da dünyaya kapılarını açan EXPO 2021 kapsamında Antakya-Defne bölgesinde ‘Gastronomi Akademisi’ açıldı.
‘Türkiye’nin Lezzet Köşesi’ patentini alan UNESCO’nun gastronomide ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’nda olan Hatay’ın yemek kültürünün gelişimine ve tanıtımına katkı sağlayacak olan akademide, birçok ‘workshop’ ve eğitimler ile yeni şeflerin yetiştirilmesi hedefleniyor.
UZMANLAR HATAY’A GELİYOR
Gazetecilere, proje ile ilgili bilgi veren Gastronomi Akademisi baş danışmanı Dr. Esat Özata, “Gastronomi akademisi, çeşitli workshopların yapılacağı bir akademi. En önemli özelliği gastronominin tüm öğelerini, disiplinlerle entegre bir şekilde sunmak olacak. Gastronomi akademisinde tarımı, yemek tarihini, yemek antropolojisini, iletişimi ve ekonomiyi de konuşacağız. Burada Türkiye’nin çeşitli illerinden gelecek olan değerli isimleri ve gastronomi camiasından uzmanları ağırlayacağız” dedi.
Sıcak ve soğuk mutfak atölyelerinde eğitimlerin verileceğini belirten Özata, “Suşiden Hatay mutfağına, davet menülerinden et pişirme yöntemlerine ve dünya mutfaklarına kadar da workshoplar yapacağız. Ekmek, pasta ve çikolata üzerine de dersler vereceğiz ve aylık kurslarımız olacak. Diğer şehirler ile etkileşim halinde olacağız ve entegre çalışmalar yapacağız. Sektörümüze kaliteli ve donanımlı şefler yetiştirmek en büyük misyonlarımızdan biri” diye konuştu.
600’ÜN ÜZERİNDE YEMEK ÇEŞİDİMİZ VAR
Hatay’ın demografik olarak çok önemli bir coğrafyada yer aldığını ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da şöyle konuştu: “Hatay yüzyıllardır tarımın merkezi olmuş bir şehir. Bu coğrafya, tarımın yapıldığı, buğdayın ve zeytinin ilk yetiştirildiği bir yer. Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslardan itibaren Anadolu’nun tam birleşkesinde çok önemli bir ticaret merkeziyiz. Yüzyıllarca birçok kavim, kültür ve medeniyet kendi yemek kültürünü Hatay’a getirmiş. 600’ün üzerinde bir yemek çeşidine sahibiz. Yemeklerimizi yaparak hem aşçılar hem de garsonlar yetiştirmemiz gerekiyor. Gastronomi, ekonomi ve tarım iç içe girmiş birleşkeler. Biz hem tarımı kalkındırmak istiyoruz hem de Hatay’ın yemeklerini tanıtırken insanlarımıza hijyen konusunda eğitim vermek istiyoruz.”