Hava kirliliği anne karnındaki bebekleri zehirliyor
İskoçya ve Belçika’da yapılan ortak bir araştırmaya göre, anne karnındaki bebeklerin akciğer, karaciğer ve beyinlerinde hava kirliliği kaynaklı zehirli parçacıklar bulundu
İskoçya ve Belçika’da nispeten düşük hava kirliliğine sahip yerlerde sigara içmeyen annelerle yapılan çalışmada her bir milimetrelik dokuda, annenin hamilelik sırasında soluduğu ve daha sonra kan dolaşımı ve plasenta yoluyla fetüse geçen binlerce siyah karbon parçacığına rastlandı.
Kirli havanın artan düşükler, erken doğumlar, düşük doğum ve bozulmuş beyin gelişimi ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu biliniyordu. Ancak yeni çalışma, bu zararın nasıl ortaya çıkabileceğine dair doğrudan kanıt sağlıyor. Bilim insanları, kirliliğin yaşam boyu sağlık sorunlarına neden olabileceğini söylüyor.
FETÜSÜN ORGANLARINDA İLK KEZ GÖRÜLDÜ
İskoçya’da 36 fetüs, Belçika'da 60 kordon kanı örneği incelendi. İncelenen her akciğer, karaciğer ve beyin dokusu örneğinde; kordon kanı ve plasentada hava kirliliği parçacıkları bulundu.
İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nden Prof. Paul Fowler, “Karbon nano parçacıklarının yalnızca birinci ve ikinci trimester plasentasına girmediğini, aynı zamanda gelişmekte olan fetüsün organlarına da girdiğini ilk kez gösterdik” dedi.
Asıl endişe verici olanın bu parçacıkların gelişmekte olan insan beynine de girmesi olduğunu söyleyen Fowler, nano partiküllerin insan organları ve hücreleri içindeki kontrol sistemleriyle doğrudan etkileşime girdiğini belirtiyor.
Çalışmaya ortaklaşa liderlik eden Belçika’daki Hasselt Üniversitesi’nden Prof. Tim Nawrot, insan gelişiminin en hassas aşaması olan gebelik sırasında hava kalitesinin özellikle dikkate alınması gerektiğini, hükümetlerin hava kirliliğini azaltmaktan sorumlu olduğunu, ancak insanların mümkün olduğunca hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerden kaçınması gerektiğini söyledi.