'Hayat pahalılığı dayanılmaz noktada'
Türk-İş'in araştırmasına göre, mutfak maliyeti aylık yüzde 2.53, yıllık yüzde 20.44 arttı. Açlık sınırı 2 bin 719, yoksulluk sınırı 8 bin 856 TL'ye çıktı. Ücretli çalışanlar ve emeklilerin elde ettikleri gelirle zorunlu harcamalarını karşılamakta yetersiz kaldığı bildirildi
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), çalışanların ‘geçim şartlarını’ ortaya koymak amacıyla yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının şubat sonuçlarını açıkladı. Fiyatların doğrudan piyasadan toplandığı araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde, “Gıda fiyatlarında artış bu ay da devam etti. Dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamasında ağırlıklı yer kaplayan gıda harcamasının genel fiyat artışının üzerinde olması ‘yaşanan enflasyonu’ daha da katlanmaz duruma getirdi. Ücretli çalışanlar ile emeklilerinin temel sorunu, elde ettikleri gelirin zorunlu harcamalarını karşılamakta yetersiz kalmasıdır. Özellikle gıda maddeleri fiyatlarında ve genel olarak enflasyonda önlenemeyen artış, hayat pahalılığını dayanılmaz bir noktaya getirdi” denildi.
BEKAR ÇALIŞANIN MALİYETİ 3 BİN 296 TL
Mutfak enflasyonu bir ayda yüzde 2.53 artarken, yıllık mutfak enflasyonu yüzde 20.44 oldu. Araştırmaya göre 2021 Şubat ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 718,89 TL olarak belirlenirken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8 bin 856,31 TL oldu. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 296,62 TL’ye yükseldi.
BİR YIL ÖNCESİNE GÖRE ARTIŞ BİN 503 TL
Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasında (mutfak masrafı) bir ayda 67 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcamalarda (aile bütçesi) ise 218 TL ek harcama gereği ortaya çıktı. Yılın ilk iki ayı itibariyle sadece mutfağa gelen ek maliyet 129 TL oldu. Bir yıl öncesine göre aylık gıda harcamasındaki artış 462 TL ve yapılması gereken toplam harcama bin 503 TL arttı.
ASGARİ ÜCRET MUTFAĞA GİDİYOR
Araştırmada ayrıca şu değerlendirmeye de yer verildi: “Milyonlarca ücretli çalışanın bir aylık çalışması karşılığında elde edebildiği ve -işveren ve hükümet tarafından oy çokluğuyla belirlenmiş olan- asgari ücret net 2.825,90 TL’dir. Asgari ücret ile en düşük tutarda olan işsizlik sigortası ödemesi, kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işçi ve esnaf emekli aylığı vb. emek gelirleri bir arada değerlendirildiğinde ‘insan onuruna yaraşır’ geçim şartlarını sağlamanın güçlüğü ortaya çıkmaktadır. Kayıt dışı istihdam edilenler ile işsizlerin durumu ise izahtan varestedir”.