Hayvancılığa verilen destekler artırılmalı
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, 'Sürü büyütme ve yenileme, soy kütüğü, halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı ülkesel projesi, çoban istihdamı gibi farklı kalemlerde desteklerin verilmesi şüphesiz hayvan varlığımızın artmasındaki en belirleyici etken' dedi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkede küçükbaş hayvan sayısının artmaya devam ettiğini belirterek, "Sürü büyütme ve yenileme, soy kütüğü, halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı ülkesel projesi, çoban istihdamı gibi farklı kalemlerde desteklerin verilmesi şüphesiz hayvan varlığımızın artmasındaki en belirleyici etken" dedi.
Çelik, küçükbaş hayvancılık verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Küçükbaş hayvancılığın 2006 yılında destekleme kapsamına alınmasının sektöre olumlu yansımasıyla hayvan varlığında sürekli artış kaydedildiğini dile getiren Çelik, bu desteklerin daha da artırılarak sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI ARTTI
Çelik, küçükbaş hayvan sayısının 2021 yılı itibarıyla toplam hayvan varlığı içindeki oranının yüzde 75.9'a yükseldiği bilgisini vererek şöyle konuştu:
"Büyükbaş hayvan sayısında geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0.7'lik bir düşüş olmasına karşın küçükbaş hayvan sayımız yüzde 6.3 artışla 57 milyon 519 bin 204'e ulaştı. Koyun sayımız bu dönemde yüzde 7.2 artarak 45 milyon 177 bin 690, keçi sayımız da yüzde 3 artışla 12 milyon 341 bin 514 oldu. Sektör olarak bu tablodan elbette mutluyuz ancak bu rakamları yeterli görmüyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın sektörümüz için belirlediği 'nüfus başına bir küçükbaş hayvan' hedefi var. Açıklanan istatistiki verilere göre bu hedefe emin adımlarla yürüdüğümüzü belirtmek istiyorum. Bundan sonraki süreçte hedefe ulaşmak için Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."
EN FAZLA VAN’DA
Küçükbaş hayvan varlığındaki artışta başrolü oynayan desteklerin çeşitlendirilerek devam etmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Küçükbaş hayvancılığın destekleme kapsamına alındığı yıllarda sadece anaç koyun keçi desteği veriliyordu. Bugün destekleme kalemleri artırılarak, sürü büyütme ve yenileme, soy kütüğü, halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı ülkesel projesi, çoban istihdamı gibi farklı kalemlerde desteklerin verilmesi şüphesiz hayvan varlığımızın artmasındaki en belirleyici etken olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.
ÇİFTÇİ GÜBRE KULLANMAYACAK
Akşehir Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingöl, çiftçilerle görüşmeler yaptığını ve çiftçinin umutsuz olduğunu belirtti. Bingöl, çiftçinin bu yıl fiyatların artması yüzünden daha ucuz gübre atacağını ya da hiç atamayacağı bilgisini verdi. Askıya çıkan mazot ve gübre destek icmallerinin ise çiftçiyi memnun etmediğini ifade eden Bingöl şöyle konuştu: “Girdi fiyatlarının ya aşağı çekilmesini ya da daha fazla sübvanse edilmesini istemekteyiz. Çiftçilerimiz, üretimden elde ettiği hasadın taban fiyatı belli olmadığından zarar etmekten endişelenmektedir. Eğer çiftçi üretmezse Türkiye aç kalır. Hükümetimiz bu girdilere ivedilikle çözüm bulmalı, çiftçiyi topraktan koparmamalıdır.”
ANKARA – AA
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.