HDP'li Gergerlioğlu iç tüzüğü 'unuttu'
TBMM Başkanlığı, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun yazılı soru önergesinin, içerisinde işkence ibaresinin geçmesi veya işkence iddialarını konu edinmesi sebebiyle değil TBMM İçtüzüğü'nün 67. maddesine aykırılık taşıdığı için iade edildiğini bildirdi.
TBMM Başkanlığı, Gergerlioğlu'nun, bir haber ajansına yaptığı, "Meclis Başkanlığının işkenceyi örtbas etmek için ne yapacağını bilemediği, milletvekilliği süresince işkenceye dair hangi önergeyi sunmuşsa önergenin reddedildiği, TBMM Başkanı'nın kamu görevlilerinin suçlarını örtbas ederek anayasal suç işlediği" açıklamasına yanıt verdi. TBMM Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gergerlioğlu'nun, 27. Yasama Dönemi içerisinde işkence ibaresi, işkence veya kötü muamele iddialarının yer aldığı 100'den fazla yazılı soru önergesi verdiği, bu önergelerin işleme alındığı, aynı dönemde başka milletvekillerince de bu iddialara ilişkin yaklaşık 300 soru önergesinin işleme alınarak ilgili bakanlıklara gönderildiği vurgulandı. Açıklamada, işleme alınan yazılı soru önergelerinin, söz konusu açıklamaların gerçeklikle ilgisinin bulunmadığını ortaya koyması açısından yeterli olduğu bildirildi.
'DÜZELTME YAPILMASI İÇİN GERİ VERİLİR'
TBMM İçtüzüğü'nün 67, 96 ve 97. maddelerinde, yazılı soru önergelerinin şekil ve içerik yönünden taşıması gereken bazı kurallara yer verildiği, bu kurallara uygun olmayan önergelerin TBMM Başkanlığınca işleme alınmayacağının öngörüldüğü hatırlatıldı. TBMM İçtüzüğü'nün 67. maddesinde, "Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için o yazı veya önergeyi sahibine geri verir" hükmüne işaret edildi.