HDP'nin Hazine’deki payına tedbir konulsun
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, siyasi partilere Hazine yardımının kaldırılması ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını duyurdu.
Yardımın kaldırılmasına yönelik görüşünü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dahil tüm siyasilerle görüşmelerinde dile getirdiğini söyledi. Millet İttifakı partilerine de seslenen Destici, “Lüks makam araçlarına biniyor, suitlerde kalıyorlar… Hazine yardımını har vurup harman savuruyorlar.” dedi. Yerli otomobil Togg’un makam aracı olarak kullanılabileceğini belirtti.
‘TOGG HAYALDİ GERÇEK OLDU’
Destici Meclis’te düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında parlamento muhabirleriyle bir araya geldi, özetle şunları kaydetti:
“Togg, ülkemiz için hayırlı olsun. 60 yıl önce yarım kalan hayali, Türkiye gerçekleştirdi. Millet olarak hepimizin gururu. Aracı kullandık. Sessiz, konforlu, kısa bir zamanda belli bir performansa ulaşabiliyor. Çift motor ve tek motorlu çeşitleri olacağını ifade ettiler. Renkler konuşuldu. Yeşil de olacak heralde…Bence zeytin yeşili, Gemlik yeşili olması lazım. Benim tercihim siyah olur.
'BÜTÜN GENEL BAŞKANLARA SÖYLEDİM'
“Siyasi partilere Hazine yardımının kaldırılmasını bütün genel başkanlar ve grup başkanlarının olduğu toplantılarda söyledim. Bu gerçekten canımı acıtıyor. 4.5 milyar paranın veriliyor olması bana göre vicdani de hukuki de değil. Anayasanın 68’inci maddesinde yazıyor bu. BBP olarak bu kaldırılsın diyoruz. 5 siyasi partiye de diyoruz bunu. Cumhur İttifakı’nın karşısındakiler her konuyu konuşuyorlar, bu konuda tek laf etmiyorlar, işlerine geliyor. Bunlar öncülük etseler…
‘HDP’YE HAZİNE YARDIMI KESİLMELİ’
“PKK’nın siyasi şubesi kapatılma davası sürecinde. Biz zaten Hazine yardımına karşıyız ama bir de PKK’nın siyasi koluna Hazine yardımını verdiğiniz zaman bu çok çelişkili. Parti kapatılırsa ne olacak! Parayı verdiniz gitti. Kaldırılsın, HDP’nin payına düşen kısma da tedbir konulsun. Anayasa yüzde yüz uygulanırsa kesin kapanır.
‘İKİ KONUDA ADIM ATACAĞIZ’
“Gerekirse bu iki hususta adım atacağız. Siyasi partilere Hazine yardımının tamamen kaldırılması ve HDP’ye verilen yardıma tedbir konulmasıyla ilgili. Meclis yasa çıkarırsa ona da bakacağız. Seçim yasası içinde bir düzenleme içinde.
6’LI MASADA ‘CEPHELEŞME’
Destici, seçim çalışma takviminin işlemeye başladığını da duyurdu. Her bölgede mitingler yapacaklarını söyledi. 6’lı masada “cepheleşme” olduğunu da belirten Destici, önümüzdeki süreçte cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için masadan ayrı adaylar ve bloklar çıkabileceğine işaret etti.
KARARSIZ SEÇMEN
Cumhur İttifakı oylarında artış olduğunu da söyleyen Destici, “Oylar mayıs ayından sonra yükselişe geçti. 47-48 bandında şu an 50’nin üstüne çıkacak.” dedi. Destici, kararsız seçmenin de yüzde 12 bandında olduğu, ekonomik sorunların çözülmesiyle bu kitlenin de Cumhur İttifakı’na katılacağı görüşünü savundu.
‘SEÇİM MAYIS AYINDA OLABİLİR’
2023 seçimlerinin Haziran ayından önce yapılmasına ilişkin iddiaları da değerlendiren Destici, “Bu konu konuşuldu. Burada eğer erken seçimden kastınız mayıs ayı ise olabilir. Kesin alınmış bir karar yok. En erken mayıs ayına alınabilir. Gerekçeler var, yabana atılacak gerekçeler değil. Meclis karar alabilir, cumhurbaşkanı karar alabilir. Meclis aldığında 30 gün gerekiyor. Cumhurbaşkanı aldığında daha kısa sürede seçim olabiliyor. Bir mutabakat yok mayıs ayı için, konuşuldu.“ diye konuştu.
‘KİMSE AİLE YAPIMIZI AŞAĞILAYAMAZ’
Meclis’e bu hafta sunulacak aileyi koruma ve başörtüsünü anayasal güvence sağlamaya yönelik Anayasa teklifini de değerlendiren Destici, şöyle sürdürdü:
“Teklifle Anayasa'da tanımlanan hakların geri alınması gibi bir şey söz konusu değil. Gelecek teklif hayat tarzlarının korunmasına yönelik müdahale değil. Müslüman aile hayat tarzına bir müdahale var, bizim inancımızı da kültürümüz de aile yapımızı da kimse aşağılayamaz. Anayasa teklifi samimiyet testidir. Şimdi göreceğiz o masadaki arkadaşların tavrını.”