HDP'nin kapatma davasını uzatma çabası sürüyor
Anayasa Mahkemesi (AYM), terör partisi HDP'ye kapatılması istemiyle açılan davada, partiye esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için 60 günlük ek süre verdi.

HDP'nin kapatılması talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan dava süreci devam ederken HDP’nin zaman kazanma çabaları da devam ediyor. 29 Kasım 2021'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanarak Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen esas hakkındaki görüş, savunmanın hazırlanması için HDP'ye gönderilmiş ve partiye, savunmasını hazırlamak için 30 günlük süre verilmişti. Süre azalırken HDP, esas hakkındaki savunmasını hazırlamak için 4 aylık daha süre istedi. Anayasa Mahkemesi, partiye 60 günlük daha ek süre verilmesine karar verdi.
'HDP YILLAR ÖNCE KAPATILMALIYDI'
Aydınlık’a açıklamalarda bulunan Vatan Partisi MYK üyesi avukat Mehmet Cengiz, "HDP, PKK terör örgütünü temsilen Meclis’te. HDP, yıllar önce kapatılması gereken bir partiydi. Buna rağmen hala kapatılmamış olması ulusal çıkarlarla bağdaşmaz. Bir an önce karar verilmelidir" ifadelerini kullandı.
'DEMOKRASİ TERÖRLE YAN YANA OLMAZ'
Türkiye Barolar Birliği önceki başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da şunları söyledi:
"Davanın içeriğine ilişkin yorum yapmayacağım. Ancak demokrasi şiddetle, dolayısıyla demokrasi terörle yan yana olmaz. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurları olarak tanımlanmıştır Anayasa'da. Bir siyasi partinin terörle arasına mutlak mesafesini koyması gerekir. Böyle bir mesafenin konulması, terör örgütü PKK'nın kurucusunun ve tüm militanlarının lanetlenmesi, bölücü örgütün tamamen kopmasını da sağlar. Terörle mücadelede en etkili yol budur. Terör örgütünü tabandan kesin olarak koparmak. HDP bunu yapmadığı sürece tarih önünde sorumludur. Hukuk önünde sorumlu olup olmadığına Anayasa Mahkemesi karar verir. HDP’nin terör örgütüyle arasına mutlak bir mesafe koymasını diğer siyasi partiler de tutumlarıyla sağlamak zorundadır. İkircikli davranarak bu iş olmaz. Gölgelerde el ele tutuşarak, kamuoyundan ilişkiyi gizleyerek yürütülen yollar herkesin malumudur. Dolayısıyla bir siyasi parti eğer HDP ile birlikte bir projeyi yürütüyor ise o siyasi partilerin HDP'ye dönüp, 'Ben seninle yol yürürüm fakat PKK'yı lanetlemeni ön şart olarak koşuyorum' demesi zorunludur. Aksi takdirde PKK'nın dolayısıyla HDP'nin sırtındaki tüm sorumluluk o siyasi partilerin de üzerinde kalır."
BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın belirlediği günde üyeler bir araya gelerek kapatma istemini görüşmeye başlayacak. Kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.