'Hedefimiz cari açığı gündemden çıkarmak'
Temmuzda rekor kıran dış ticaret açığı gözleri enerji faturası ve cari açığa çevirdi. HİB çalıştayına katılan Ticaret Bakanı, hizmet gelirleri ile cari açığı kalıcı olacak gündemden çıkaracaklarını söyledi.
Hizmet ihracatçıları ve ilgili bakanlar Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 27-28 Ağustos tarihlerinde düzenlenen “Hizmet İhracatı Sinerji ve İş Birliği Çalıştayı’na” buluştu. Çalıştaya; Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Dr. Emre Orhan Öztelli ve çok sayıda temsilci katıldı.
UMUDUMUZ HİZMET İHRACATI
Geçen yıl 57.5 milyar dolarlık ihracatla ülke ekonomisine 26.5 milyar dolarlık net katkı sağlayan hizmet sektörünün bu yıl 90 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu belirten Ahmet Bolat, “2025'e kadar 110 milyar dolar ihracat hedeflemiştik ama şu anda görünen o ki 2023 yılında 130 milyar dolar seviyelerine ulaşacağız.” dedi. Bakan Mehmet Muş, “2022 Ocak-Haziran dönemi hizmet ihracatımız ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, yaklaşık yüzde 70 oranında artarak, 33 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaretimize yönelik nihai hedefimiz; bu oranı yükselterek, cari açık konusunu ekonomimizin gündeminden kalıcı olarak çıkmasını sağlamaktır. Hizmet sektörümüz, ülkemiz hizmet ihracatını rekor rakamlara ulaştırarak, cari açığın kapanmasında kilit bir rol üstlenecektir.” mesajı verdi.
TIKANIKLIĞI AŞACAĞIZ
Bakan Karaismailoğlu önümüzdeki 30 yıllık planı yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Demir yolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarıyoruz. Havalimanı altyapımız tamamlandı aslında, devam eden 3 havalimanı inşaatımız var, onları da tamamlayacağız. Liman sayımızı da 235'e çıkaracağız. Elektrikli araçlar için uygun altyapıları tamamlayacağız. Yüksek hızlı tren ve hızlı trene ulaşmış il sayımızı 8'den 52'ye çıkaracağız. Hava yolundaki yıllık yolcu sayımızı 210 milyondan 344 milyona yükselteceğiz. Yıllık demir yolu yük taşımasını 38 milyon tondan 448 milyon tona çıkaracağız. Siz üreteceksiniz, ihracat yapacaksınız, biz de sizin önünüzdeki bütün tıkanıklığı ortadan kaldıracağız."
Bakan Mehmet Nuri Ersoy ise, “Ülkemiz, petrol, doğalgaz gibi zenginlikleri çok olan ülke değil ancak onlar gibi önem arz eden ve bizi öne çıkaran iyi eğitilmiş insan kaynağımız var. Ülkemiz, bu yılın ilk 7 ayında 26 milyon 195 bin 747 ziyaretçi sayısına ulaştı ve bu önemli başarıda hizmet sektörünün payı oldukça büyük.” diye konuştu. TİM Başkanı Gültepe de, Türkiye ekonomisinde 2022 ilk çeyreği itibarıyla hizmet sektörünün payının yüzde 60 düzeyinde olduğunu ifade etti.