Her Cuma "Piyano Odası"ndayız: Piyano öğrenmenin faydaları
HAZIRLAYAN: SELİN RAHVANCI
PİYANO ÖĞRENMENİN FAYDALARI: SORU-CEVAP
- Çok daha küçük, her yere taşınabilecek enstrümanlar varken çocuğum neden piyano ile başlasın müziğe?
Çok haklı bir soru. Piyanomuz bir akordör tarafından akort edildikten sonra net ve temiz sesler vermeye başlar. Erken yaşta çocuğunuzun sesleri temiz bir entonasyonla duymasının kulak gelişimine katkısı büyüktür. Ayrıca müzikte tüm dünyada yaygın olarak kullanılan tampere sistemin, kolayca öğrenilmesini ve kulağa yerleşmesini sağlar.
- Peki müziğe piyano ile başlamanın tek nedeni kulak gelişimi midir?
Hayır. Diğer enstrümanların birçoğunda temiz ve düzgün bir ses elde edebilmek bile bazen aylar sürebilirken, tuşlarına ufak bir dokunuşla kolaylıkla temiz ses elde edilebilen piyanoda daha ilk birkaç derste bile ufak melodiler çalınabilmesi mümkündür. Bu da çocuğun daha kolay motive olmasını sağlar.
- Ya çocuğumun yeteneği yoksa? Yine de piyano çalmayı öğrenebilir mi?
20 senelik öğretmenlik hayatımda “müzik kulağı olan” veya “yetenekli” diyebileceğim çok sayıda öğrenci ile karşılaştım. Bir gün başka bir öğretmen arkadaşımın “Bu çocuk piyano çalamaz” diyerek ders vermeyi bıraktığı bir öğrenciyi, ben devralmayı kabul ettim ve bu konuda ne kadar doğru bir karar vermiş olduğumu sonradan anladım. Çocuğun küçük parmağı hem eğri hem de diğer parmaklarına göre kısaydı. Üstelik diğer öğretmenlerden pek de “yetenekli” bir öğrenci olmadığını, çalınan melodiyi sesiyle tekrar edemediğini duymuştum.
Birlikte çalışmaya başladıktan sonra çocuğun ne kadar gelişmiş bir görsel hafızası olduğunu fark ettim ve bunun biraz üstüne gittim. İstikrarlı bir şekilde piyano eğitimine senelerce devam eden bu öğrencim, lise sınavında çok iyi bir okul kazanarak eski okulundan ayrıldı ancak piyano derslerini hiç bırakmadı. Ailesinin de desteği ile öyle çok çalıştı ve geliştirdi ki kendini, şimdi bir öğretmene ihtiyaç duymadan istediği herhangi bir parçayı kendi kendine öğrenip çalabiliyor. Hatta piyano çaldığı videoları koyduğu bir müzik sayfası bile var.
BİLİNMESİ GEREKENLER: ÖĞRETMEN SEÇİMİ
Piyano eğitimi hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri öğretmen seçimidir. Piyano eğitimi almak isteyen öğrenci, bu eğitimi verecek öğretmenin ana çalgısının piyano olmasına dikkat etmelidir. Konservatuvarların bütün enstrüman eğitimlerinde, ana enstrumanın yanında mecburi olarak piyano dersleri de verildiğinden, bütün konservatuar mezunları belli bir düzeyde piyano çalabilmektedirler. Bu da piyanoya çok talep olduğundan mesela asıl enstrümanı keman, flüt veya gitar olan bir konservatuar mezununun da piyano dersleri verebilmesi sonucunu doğurmaktadır. Ancak ana enstrümanı piyano olmayan bir öğretmenin yeni başlayan bir öğrenciye ellerinin duruşu, oturuş ve duruş şekli ile ilgili temel ayrıntıları gereken titizlikle verebilmesi ya da piyanistlere has belli bazı teknikleri öğretebilmesi her zaman mümkün olamamaktadır.
TARİHÇE
Tarihteki ilk piyano 1700’lü yıllarda Bartolomeo Cristofori tarafından yapılmıştır. Cristofori, hayatını kaybettiği 1732 yılına dek 20 civarında piyano üretmiştir. Fakat Cristofori ile beraber piyanonun son haline gelişinde Fransız Marius, Alman Johann Samuel Schröter ve Gottfried Silbermann gibi isimlerin de etkilerinin olduğu bilinmektedir.
FESTİVALLER: ANTALYA PİYANO FESTİVALİ
2021 yılının 11-24 Aralık günlerinde 21.’si düzenlenen Antalya Piyano Festivali’e Richard Clayderman, Duo Blanc&Noir ve The Queenz Of Piano katıldı. Festivalde Artun Hoinic şefliğindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Özgür Ünaldı, Laura De Los Angeles, Can Çakmur ve Anjelika Akbar yer aldı. 2000 yılından bu yana Antalya'nın uluslararası "Sanat Şehri" kimliğine katkıda bulunan, Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin 22.’si, bu yıl 10-23 Aralık günlerinde yapılması planlandı. Önceki yıl pandemi nedeniyle yapılamayan festivalin yine yıldızlar geçidine sahne olması ve dünyaca ünlü sanatçıları müzikseverlerle buluşturması bekleniyor.
HAFTANIN BULMACASI
SOLDAN SAĞA
2. Sıcak ile soğuk arası.
3. Belli seslerden oluşan, bir müzik yapıtını seslendirmek üzere bir araya gelmiş insan topluluğu.
5. Rayların üzerinde giden bir ulaşım aracı.
7. Bir malı diğer benzerlerinden ayırmaya yarayan, malın simgesi olan işaret veya harfler.
10. Belli bir müziğe uyularak yapılan, estetik değer taşıyan vücut hareketleri.
YUKARIDAN AŞAĞIYA
1. Marvel karakterlerinden Demir Adam; “…….. Man”.
4. Birlikte müzik yapmak üzere bir araya gelmiş çalgı topluluğu.
6. Kendine özel çizim tarzı ve gelenekleriyle Japon çizgi romanlarına verilen ad; aynı zamanda bir müzik topluluğu.
8. Bir kıta.
9. Yaylı bir enstruman.