Her şey narenciye üretimini artırmak için
Ege Bölgesi’nde Akdeniz meyve sineği ile mücadele tam gaz devam ediyor. Narenciye sezonunun başlamasına sayılı günler kala Ege İhracatçılar Birliği mücadelede üreticilerle birlikte kolları sıvadı
Aydın’ın Kuşadası ilçesinin Davutlar Mahallesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Akdeniz Meyve Sineği Kitle Yakalama Tuzakları Dağıtım Töreni düzenlendi. Törende konuşma yapan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak, Aydın’da narenciye veriminin geçmiş yıllara göre daha yüksek olduğunu belirterek Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknolojik mücadelenin önemini vurguladı.
TURUNÇGİLİ KORUMAK ÖNCELİK
Akdeniz meyvesini korumak için biyoteknolojik ve kültürel mücadelenin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem şöyle konuştu:
“İlimizde toplam 45 bin dekar kadar turunçgil ekimimiz mevcut. Geçen yıl rekoltemiz pek iyi düzeyde değildi. Hem soğuk hava şartlarından dolayı hem de diğer şartlardan dolayı istediğimiz rekolteyi elde edemedik. Ama bu yıl rekoltemiz güzel. Bu ürünü de korumamız gerekiyor. İlimizin portakalda 81 bin ton rekoltesi var. Mandalinada toplam 61 bin ton rekoltemiz var. Dolayısıyla bu ürünlerin başına bir iş gelmeden kaliteli bir şekilde pazarlara ulaştırmamız gerekiyor. Akdeniz meyvesi biyoteknolojik ve kültürel mücadele bizler için çok önemli. Tabii eğer ki çok fazla düzeyde bir zarar meydana geldiği zaman mutlaka kimyasal mücadeleye geçiyoruz. Ancak şu anda görmüş olduğunuz biyoteknolojik mücadele ve kültürel önlemler bizim için ilk başta olmazsa olmazlarımızdan birisi.”
ÜRETİCİYE 5 BİN TUZAK
“Ege İhracatçılar Birliği'nin bize temin ettiği, üreticilerimize dağıtılmak üzere temin etmiş olduğu 5 bin adet tuzağın yanına biz de bakanlığımızın katkılarıyla 10 bin adet toplama poşeti ilave ettik. Toplama poşeti kültürel önlemler için alındı. Bu iki önlemi biz aldığımız zaman mutlak suretle bir sonuç alacağız ve kalıntısız, kaliteli ürünlerimizi pazara inşallah nakletmiş olacağız.”
TOPYEKÛN MÜCADELE
EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, kalıntısız ve kaliteli üretimin vurgusunu yaparak şunları kaydetti:
“Bizim üretim ve ihracatta başarı için temel şartımız var kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Bunun için de biyoteknik mücadelenin kritik bir rolü var. Ege Bölgemizin birçok ilinde topyekün bir mücadele içindeyiz. Ve özellikle üreticilerimizin bilinçli bir şekilde bu mücadeleyi sürdürmesi bizim için çok önemlidir. Bu sene üreticilerimize Dağıtmış olduğumuz tuzakların hayırlı ve bereketli bir sezon getirmesini diliyorum. Malumunuz Türkiye'de 55 milyon ton üretim, sebze ve meyve üretiliyor. Bu 55 milyon tonun gerçekten pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Bu 55 milyon ton sebze ve meyve üretimindeki tarım üretiminin ciddi anlamda önemsiyoruz.”
NARENCİYEDE 8. SIRADAYIZ
Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin üretim kalitesini arttırdığını söyleyen Uçak, Türkiye’nin bu sezon narenciye rekoltesinin daha yüksek olacağına dair öngörüde bulundu. Uçak şunları anlattı:
“Dünyada narenciye üretiminde 8. sırada, ihracatında ise 4. sırada yer alıyoruz. Bu sezon bu bölge için narenciye rekolte tespit çalışmamızı yaptırdık ve verimin oldukça iyi olduğunu gördük. Bu verim artışını bu yıl fırsata çevirebileceğimizi umuyorum. Üretim kalitemizin de artmasıyla hem üretimde hem de ihracatta daha üst basamaklara yükselmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle biyoteknik mücadelemize verdikleri destek ve koordineli çalışmaları için Tarım ve Orman İl Müdürümüz Ahmet Ökdem’e, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza bölge vekillerimize, üreticilerimize teşekkür ediyorum.”
YAZLIKLAR DAVETİYE ÇIKARIYOR
Kuşadası İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gürsel Doğan da törende konuşma yapanlar arasındaydı. Doğan özellikle yazlıkçı bahçelerinde kalan ağaçların üzerinde Akdeniz meyve sineği üremesinin olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Kuşadası ilçemiz olarak karşılaştığımız en büyük sorunlardan bir tanesi burada yazlıkçılarımızın çok olması hemen hemen herkesin bahçesinde bu tür konukçu meyvelerin olması ve şu anda bir kısmı çekildi gitti. Dolayısıyla bahçede kalan ve ağaç üzerinde kalan meyveler toplanmıyor. Bu da Akdeniz meyve sineğinin kışlayacağı ve tekrar çıkacağı bir sürece girmiş oluyor. Yine özellikle yol kenarlarında peyzaj amaçlı yapılan turunç meyveler görsellik bakımından toplanmıyor. Bu da yine Akdeniz meyve sineğinin konukçusu olarak bizim bir problem olarak karşımıza çıkmakta. Ayrıca çiftçilerimiz tarafından sonbahar temizliklerinin yapılma alışkanlığı da az olduğu için yine bu da mücadelede bizi zorlamaktadır. Bu zararıyla mücadele kapsamında ilçe müdürlüğümüz, belediyemiz, çiftçilerimiz ve diğer tüm paydaşlarımıza büyük görevler düşmektedir.”