Herkes zararsız ve kilo yapmıyor sanıyor ama işin aslı öyle değil! Şekersiz kolanın içindeki...
Pek çok kişi yemeğin yanında kola içmeyi tercih ediyor. Sağlığına dikkat edenlerse kolayı şekersiz olarak tüketmeye özen gösteriyor. Ancak şekersiz olduğu için bu kola çeşidinin sağlığa zararının olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! İşte şekersiz kolanın zararları...
Kan şekerini oldukça hızlı biçimde yükselten kolanın şekersiz hâli birçok kişi tarafından sağlıklı bir içecek olarak biliniyor. Ancak işin aslına bakıldığında şekersiz kola da vücuda zarar verilebiliyor. Standart şeker yerine sıfır kalorili tatlandırıcı kullanılarak üretilen bu içecekler, tıpkı orijinali gibi böbreklerin fazla oranda çalışmasına neden oluyor. Gelin, şekersiz kolanın diğer zararlarını da inceleyelim.
ŞEKERSİZ KOLA GERÇEKTEN ZARARSIZ MI?
Midedeki asit oranını arttırır
Hâlihazırda asidik bir yapısı bulunan midenin içine şekersiz kola girdiğinde pH seviyesi bu durumdan olumsuz etkilenir. Midedeki asit oranı arttığında ülser ve gastrit gibi hastalıklara yakalanma ihtimaliniz artabilir.
Kandaki toksik madde miktarını yükselir
Formülünde aspartam bulunan şekersiz kolalar, kandaki toksik madde miktarını artırabilir. Dolaşım sisteminde bu maddelerin fazla miktarda yer alması kan sağlığını doğrudan etkiler.
Tip-2 diyabet riski ortaya çıkar
Kan şekerini çok hızlı biçimde yükselten şekersiz kola, karaciğerde fazla miktarda insülin birikmesine neden olur. Hızlı biçimde harcanmayan bu insülin, bir noktadan sonra yağa dönüşebilir. Gün içinde hızlı biçimde artıp azalan insülin seviyesi bir süre sonra Tip-2 diyabete davetiye çıkarabilir.
Yapay tatlandırıcılar vücudu olumsuz etkileyebilir
İçinde şeker yerine tatlandırıcı bulunduran bu içecekler, periyodik olarak tüketilirse yüksek tansiyon, obezite ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski artabilir.
Diş sağlığı hasar görür
Formülünde asit yer alan şekersiz kolalar bir süre sonra diş minesini inceltebilir. Bu durum diş sızlaması ve çürümesi gibi sıkıntılara neden olabilir. Asitli içecekler tüketildikten sonra mutlaka dişleri fırçalamak gerekir.
Kemik erimesi riski artabilir
Yapılan bir araştırmaya göre günlük olarak kola tüketenlerde kemik mineral yoğunluğunun azaldığı görüldü. Azalan mineraller osteoporoz hastalığının ortaya çıkma ihtimalini artırabilir.
Sindirim sisteminin işleyişini bozabilir
Şekersiz kola, bağırsak florasını bozarak sindirim sisteminin doğal ve sağlıklı işleyişine müdahale edebilir. Bunun sonucunda zaman içinde sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.