Hindistan'dan uzayda dev adım!
Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO), 'Uzay Kenetlenme Deneyi' (SpaDeX) misyonu kapsamında iki uydu taşıyan ilk roketini başarıyla uzaya gönderdi.
Yerel basında çıkan haberlere göre, SpaDeX projesi, Hindistan’ın yörüngede uzay araçlarını kenetleme yeteneğini geliştirme hedefi doğrultusunda tasarlandı. Misyon kapsamında PSLV-C60 roketi, Andra Pradeş'teki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden yerel saatle 22.00’de fırlatıldı.
ISRO Başkanı Sreedhara Panicker Somanath, "PSLV-C60 roketimiz SpaDeX misyonu için başarıyla fırlatıldı ve uydular hedeflenen yörüngeye yerleştirildi," açıklamasında bulundu.
KENETLENME DENEYİ OCAK 2025’TE PLANLANIYOR
Misyonun ana amacı, alçak dünya yörüngesinde iki uzay aracını kenetlemek ve bu süreci başarıyla tamamlamak için gereken teknolojiyi geliştirmek. Kenetlenme testinin ise 7 Ocak 2025'te gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Uzmanlara göre bu teknoloji, gelecekteki insanlı uzay görevleri ve uydu bakım operasyonlarında büyük önem taşıyor.
HİNDİSTAN DÜNYADA SAYILI ÜLKELER ARASINA GİRMEK İSTİYOR
Hint yetkililer, SpaDeX misyonuyla Hindistan’ın, uzayda kenetlenme teknolojisine sahip olan Rusya, ABD ve Çin’den sonra bu alanda dördüncü ülke olma yolunda ilerlediğini belirtti.
Bu önemli adım, Hindistan'ın uzay çalışmalarındaki yetkinliğini bir üst seviyeye taşıyarak gelecekteki projeler için yeni kapılar aralayabilir.