Hipertansiyon olanlar hangi besinleri tüketmeli?
Hipertansiyon hastaları için özel bir beslenme planı oluşturulması gereklidir. Hipertansiyon hastaları özel bir beslenme planıyla olası sağlık problemlerinin önüne geçerek yaşam kalitelerini arttırabilirler. Diyetisyen İdris Kurnaz hipertansiyon hastalarına beslenme tavsiyelerinde bulundu.
İstatistiksel verilere göre 35 yaşını aşmış her 10 kişiden birisi, yüksek tansiyon hastasıdır.Hipertansiyon hastalığı farkedilmen de seyredebilir, kalp-damar hastalıklarına, böbrek hastalıklarına,felce sebep olabilir.Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre 1,3 Milyar insan hipertansiyon hastasıdır.Ülkemizde ise 6-7 milyon hipertansiyon hastasıdır.Tansiyon tıbbi olarak şöyle tanımlanmaktadır.''Tansiyon, kanın arterlerde dolaşırken arter duvarlarına uyguladığı basınçtır. Bu basınç, kanın kalp tarafından pompalandığı arterlerin iç duvarlarına uyguladığı kuvvettir'' Hipertansiyon kan basıncının normalden yüksek olması olarak ifade edilebilir. Genetik, yaşlanma, stres, kötü beslenme, obezite gibi faktörler hibertansiyonun meydana gelmesine etki etmektedir.
HiPERTANSİYON HASTALARI NASIL BESLENMELİ?
Hipertansiyon hastaları için beslenme planı, bireysel ihtiyaçlara ve sağlık durumuna göre özelleştirilmelidir.Diyetisyen İdris Kurnaz hipertansiyonun önleyebilmek için kilo kontrolü sağlamanın ilk adım olduğunu,aile geçmişinin bu konudaki yatkınlığı etkiyebileceğini ifade ederken potasyumdan zengin nane, kekik gibi baharatların tüketimi de önemlidir. dedi. Doğmuş yağ tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Kurnaz, kuru baklagil ve sebzeye yönelimini önerdi. Diyetisyen İdris Kurnaz;Yiyecek porsiyonlarını kontrol altında tutun ve aşırı yemekten kaçının. Daha küçük porsiyonlar daha sağlıklı bir kilo yönetimine yardımcı olabilir,Tuz, kan basıncını yükseltebilecek sodyum içerir. Günlük tuz alımınızı 2,300 miligramdan yani yaklaşık 1 çay kaşığından daha azına düşürmeye çalışın. Ayrıca, potasyum içeren gıdaları beslenme rutininize dahil edin. Potasyum açısından zengin gıdalar arasında muz, portakal, patates, ıspanak ve fasulye bulunur. dedi. Diyetisyen İdris Kurnaz: ''Alkol tüketiminizi azaltın''diyerek uyarılarda bulundu.