Hollandalı AP Milletvekili “Kimlik ve Demokrasi” grubundan istifa etti
Hollanda Temsilciler Meclisi’nde 5 sandalye sahibi ve ulusal egemenliğin güçlendirilmesinden yana olan Demokrasi Forumu Partisi (FvD) lideri Thierry Baudet son günlerde gündemden düşmüyor
21 Eylül 2022 tarihinde 2023 bütçesinin ve hükümetin önümüzdeki yıla ait planlarının görüşüldüğü Temsilciler Meclisindeki toplantıda söz alan Demokrasi Formu (FVD) lideri Thierry Baudet, Maliye Bakanı Sigrid Kaag'ı "Casusluk Okulu" olarak bilinen Oxford Üniversitesine bağlı St Antony's kolejinde (St Antony's College) okuduğunu dile getirince tepkilere neden olmuştu. Maliye Bakanı Sigrid Kaag, Başbakan Mark Rutte, diğer bakanlar ve kimi milletvekilleri Temsilciler Meclisini terk ederek Thierry Baudet'i protesto etmişlerdi.
21 Eylül 2022 tarihinde Temsilciler Meclisinde yaşanan olay, Hollanda siyasi tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçmişti.
Temsilciler Meclisindeki tutumundan ve sarf ettiği sözler "gerekçe" gösterilerek hakkında linç kampanyası başlatılan FvD lideri Thierry Baudet, 18 Ekim 2022 tarihinde hatırı sayılır Panorama dergisinde yayınlanan makalesinde Putin'e hayran olduğunu yansıtınca ortalık tamamen karıştı.
Atlantikçi Hollanda medyası, Baudet'i aşırı sağcılık ile suçladı ve Amsterdam'da bir konferanstan sonra Alexander Dugin ile ayakta çekilmiş fotoğrafını servis etti. Baudet'i karalama kampanyasına devam etti.
MİLLETVEKİLİ GRAAFF AYRILDI
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Hollandalı vekili Marcel de Graaff, Kimlik ve Demokrasi Grubundan Rusya karşıtı olduğu iddiasıyla ayrıldığını açıkladı.
De Graaf, "Kimlik ve Demokrasi Grubundan ayrılıyorum. NATO ve Ukrayna'ya karşı görüşlerimden dolayı beni susturmaları hazmedilemez. Rusya ile tansiyonu düşürmeliyiz. Bu bizim savaşımız değil ama bedelini biz ödüyoruz" diyerek istifa gerekçesini Twitter üzerinden duyurdu.
Hollanda’da Thierry Baudet’in liderliğindeki Demokrasi Forumu Partisi (FvD) üyesi olan De Graaf, paylaşımında FvD’nin açıklamasına da yer verdi. FvD’nin açıklamasında, De Graaf’ın Kimlik ve Demokrasi Grubu üyeliğinin, geçen hafta açıklanan kararla NATO ve Ukrayna’ya ilişkin görüşlerinden ötürü 3 aylığına askıya alındığı bilgisine yer verildi.
Kimlik ve Demokrasi Grubu’nda farklı fikirlere yer olmadığına değinilen açıklamada, AP vekillerinin, Rusya-Ukrayna meselesinde ülkelerinin pozisyonunu desteklemek zorunda bırakıldığı kaydedildi. De Graaf’ın, Rusya’ya yaptırımlara karşı çıkan, Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesini isteyen, AB üyesi ülkelerin otonomisine saygı duyan ve zorunlu aşı uygulamalarına “hayır” diyenlerle yeni bir grup kurmak istediği vurgulandı.
Yaklaşık 10 yıldır AP’de bulunan 60 yaşındaki De Graaf, uzun süre aşırı sağcı Geert Wilders’in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) üyesi olarak parlamentoda bulunurken 20 Ocak 2022’de FvD’ye geçmişti.