Hollanda'nın başı narkoz gazı ile dertte!
Hollanda'da narkoz gazının eğlence amaçlı kullanımı son yıllarda artarak, ülkede içinden çıkılmaz ve karmaşık bir uyuşturucu sorununa dönüştü.
Polis kayıtlarına geçen son üç yılda narkoz gazı (N2O) kaynaklı bin 800 trafik kazası meydana geldi ve bu kazalarda 63 kişi hayatını kaybederken, 363 kişi de ağır yaralandı.
Narkoz gazı kullanan sürücüler polis tarafından kolayca tespit edilemiyor. Sürücülerin narkoz gazı kullandığı bilinse de gaz uçucu bir madde olduğu için henüz bunu ölçebilecek bir cihaz veya metot bulunmuyor. Eğer bir kaza sonunda aracın içinde veya çevresinde sürücünün kullandığı narkoz gazının tüpü bulunduysa kazada muhtemelen bunun rol oynamış olabileceği tahmin edilmektedir.
Genellikle tıbbi alanda kullanılan narkoz gazı, trafiğe çıkan direksiyon başındaki sürücüler tarafından kullanıldığında kaza sayısının artmasında büyük bir etken olduğunu söyleyen yetkililer, sürücülerin narkoz gazı kullanımı sayısının artmasını "endişe verici" olarak değerlendirerek hükümetten söz konusu gazın "uyuşturucu" listesine alınması için mücadele ediyorlardı.
Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığı, halk sağlığını ve trafik güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini gerekçe gösterilerek narkoz gazının "uyuşturucu madde" kapsamına alınarak kullanımının yasaklanması için 30 Mayıs 2022 tarihinde Danıştay'a başvurmuştu.
Danıştay, narkoz gazının tıbbi alanda da kullanıldığına dikkat çekerek 18 Temmuz 2022 tarihinde, "yasağın uygulanmasında sorunlar yaşanacağı gerekçesiyle" Sağlık, Refah ve Spor Bakanlığının talebini reddetti.
Danıştay'ın ret kararı belediye başkanlarını ciddi ölçüde hayal kırıklığa uğratırken, narkoz gazı satışından büyük kazançlar elde eden satıcılar ise bayram etti.
Nüfusu 362 bin olan Utrecht kenti Belediye Başkanı Sharon Dijksma, "Danıştay'ın ret kararı beni çok üzdü. Danıştay, benim kentimde her gün yaşadığım sorunları görmezden geliyor" diyerek tepki gösterdi.
NARKOZ GAZI NEDİR?
Narkoz gazı (N2O) basınç altında sıvılaşan ve çok farklı isimle bilinen bir gazdır. Azot protoksit, nitrogen protoksit veya -güldürücü gaz- gülme gazı adıyla da bilinir. Bunun nedeni az miktarda solunduğunda sinir gevşetici ve rahatlatıcı etkisinin gülmeye sebep olmasıdır.
Sıvı ya da gaz formunda olan narkoz gazı kullanım alanı hayli geniş gazlardan biridir. Renksiz, hafif hoş kokulu olan narkoz gazı oksijensiz ortamda uzun süre solunduğunda öldürücü etki gösterebilir. Tehlikeyi ortadan kaldırmak için kişi hemen temiz havaya çıkarılmalıdır. Eğer solunum durmuşsa suni teneffüs yapılması gerekir.