Bilecikli çiftçilerden tepki konvoyu
Bilecik'te çiftçiler, TMO'nun açıkladığı hububat alım fiyatlarına tepki göstermek amacıyla traktör konvoyu düzenledi. Eyleme katılan üreticiler, açıklanan hububat fiyatların kabul edilemeyeceğini belirttiler
Bilecik'te çiftçiler, TMO'nun açıkladığı hububat alım fiyatlarına tepki göstermek amacıyla traktör konvoyu düzenledi. Şehir Mezarlığı ve 1. Organize Sanayi Bölgesi önünde toplanan çiftçiler, traktörleriyle kent merkezinde kornalar eşliğinde geçiş yaptı.
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve İl Başkanı Ali Özdemir'in de katıldığı konvoyun ardından, Atatürk Parkı önünde basın açıklaması düzenlendi. Eyleme katılan üreticiler, açıklanan hububat fiyatların kabul edilemeyeceğini belirttiler.
Milletvekili Yaşar Tüzün, yaptığı konuşmada, mazota bir yılda yüzde 105, gübreye yüzde 40 ve zirai ilaçlara ise yüzde 50 zam yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Bu zamlar gelirken Türk köylüsünün ve çiftçisinin ürettiği buğdaya maalesef yüzde 12 oranında zam yapıldı, arpaya da yüzde 3 zam yapıldı. Eğer buğdayı ve arpayı dolu vursaydı, doğal afet olsaydı inanın bu kadar zarar etmezdiniz. En azından tarım sigortasında bir kısmını karşılardınız. Şimdi ise külliyen bir zararla karşı karşıyasınız." dedi.
TMO, NEYE GÖRE AÇIKLAMA YAPTI
Bu arada Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın önceki gün yaptığı, “Buğday alım fiyatı, maliyetlerin oldukça üzerinde belirlendi” açıklamalarına ziraat odalarından ve üreticilerden tepki geldi. Ziraat Odası başkanları, TMO’dan belirlediği maliyeti açıklamasını istediler.
Aydınlık’a konuşan Bilecik Ziraat Odası Ahmet Sevilen, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı maliyetin kiloda 10 lira 80 kuruş olduğunu belirterek, “Bizim beklentimiz en az 13 lira artı pirim. Maliyet şu anda 300 kilonun üzerinde. Bunu neye göre açıkladılar anlamış değiliz. Bölgemizde 46 köy var. 10 köyde 400 kilonun üzerinde verim vardır. 36 köyde 300 kilonun altında verim vardır. Bunun Türkiye ortalaması 280 kilo. 300 kilonun üzerinde maliyet var. Nasıl maliyetin üzerinde fiyat açıklanmış onu anlamış değiliz.
“Üretici şu anda zarar ediyor. Bilecik’te 90 bin ton ile 110 bin ton arasında üretim var. Biz fiyatların yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Ziraat Bankası’nın faizi yüzde 57, buğdaya pirimle verilen zam 17-18. Özel bankalar neredeyse yüzde 100… Çiftçi kredi kullandıysa bu fiyatla bu krediyi nasıl ödeyecek?” diye konuştu.
TASARRUFU DEVLETTE YAPIN
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de “Bu enflasyona rağmen Türk çiftçisinin ürettiği ürünlere verilen fiyat komik ve yalnızca çiftçiyle “alay” etmek anlamına gelmektedir. ‘Şartlar, bu fiyatları vermeyi zorluyor’ diyenler tamamen haksızlar. Ekonomiyi bu hale Türk çiftçisi mi getirdi? Tasarruf ise böyle tasarruf olmaz. Tasarrufu adam akıllı devlette yapın. Bundan sonra aklımıza hep kötü senaryolar geliyor. Çay ve hububatın ardından fındık, çeltik, incir, üzüm, mısır, pamuk, şeker pancarı fiyatlarını bekleyen üretici sevinebilecek mi? İhracatçı döviz kuruna göre fiyat belirler. Maliye yönetimi ise döviz kuru, enflasyon oranı, bütçe açığı, faiz oranı dengesini kuramadı ve kurması da başka baharlara kalmış gözüküyor. Allah bu gariban çiftçiye acısın.” dedi.