Yandex
17 Nisan 2025 Perşembe
İstanbul 19°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Hürrem Sultan her Ramazan'da o yemeği dağıtıyordu: Dane-i pirinç yemeği

Osmanlı'nın en yardımsever sultanlarından olan Hürrem Sultan, imarethanesinde Ramazan boyunca farklı lezzetler hazırlatarak İstanbul halkına ikram ediyordu. Peki Hürrem Sultan'ın en çok yaptırdığı o yemek neydi?

Hürrem Sultan her Ramazan'da o yemeği dağıtıyordu: Dane-i pirinç yemeği

Osmanlı'da hanım sultanlar, yüzyıllar boyunca yaptırdıkları külliyeler ve aşevleriyle yardıma muhtaç olan insanlara destek oldu. Osmanlı'nın adı en çok bilinen sultanlarından olan Haseki Hürrem Sultan ise, en yardımsever sultanlar arasında yer alıyor. Peki Kanuni'nin eşi Hürrem Sultan, Ramazan ayında nasıl ikramlar yaptırıyordu?

HÜRREM SULTAN'IN EN ÖZEL İKRAMIYDI

Hürrem Sultan her Ramazan'da o yemeği dağıtıyordu: Dane-i pirinç yemeği - Resim : 1

Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi olan Hürrem Sultan, inşa ettirdiği imaretlerde, hem Ramazan aylarında hem de günlük olarak fukaralara yönelik ücretsiz yemek dağıtımı sağlıyordu. Peki Hürrem Sultan'ın imaretinde Ramazan ayında hangi yemek sıklıkla pişiyordu?

Hürrem Sultan'ın yaptırdığı İstanbul'da yer alan Haseki İmareti için düzenlettirdiği vakfiyesinde, Ramazan ve diğer özel günlerde 'dane-i pirinç' yemeği hazırlanması vurgulanıyordu.

DANE-İ PİRİNÇ YEMEĞİ NEDİR?

Hürrem Sultan her Ramazan'da o yemeği dağıtıyordu: Dane-i pirinç yemeği - Resim : 2

Bilinenlere göre dane-i pirinç, aslında dane-i kabû- niyye ve dane-i nergisiyye de dahil olmak üzere üç farklı çeşidi bulunan bir yemekti. Dane-i pirinç, kavrulmuş et, kuyruk yağı ve çeşitli baharatlarla yapılan bir tür pirinç pilavıydı. Ancak vakfiyede soğan, tereyağı, pirinç ve nohuttan oluştuğu yer alıyordu.

Dane-i kabûniyye ise, taze koyun eti, kimyon, tarçın, karabiber, soğan, pirinç, nohut ve kayısı ile hazırlanan bir tür pirinçli, baharatli et yemeğiydi. Dane-i nergisiyye de benzer olarak koyun eti, havuç, nohut ve soğan kavurmasının üzerine pirinç ilavesiyle yapılan bir yemekti.

Ramazan boyunca doyurucu ve besleyici yemekler, Hürrem Sultan'ın imaretinde İstanbul halkına sunulurdu. Hürrem Sultan'ın koyduğu şarta göre, 'Dane'nin yanında ise dönüşümlü olarak ekşili aş, zirbaç gibi yemekler servis edilirdi.

Kaynak: Haseki Vakfiyesi

Osmanlı Tarif
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız