Husiler: ABD gemilerini vururuz
Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, Washington ve müttefiklerinin Yemen'e karşı askeri saldırılar düzenlemesi halinde, Kızıldeniz'deki ABD savaş gemilerini hedef almaktan çekinmeyeceklerini söyledi.
Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, Washington ve müttefiklerinin Yemen'e karşı askeri saldırılar düzenlemesi halinde ülkenin silahlı kuvvetlerinin Kızıldeniz'deki ABD savaş gemilerini hedef almaktan çekinmeyeceğini söyledi. 44 yaşındaki Yemenli lider, Kızıldeniz'de yeni kurulan deniz görev gücünün düşmanca bir eylemde bulunması ya da Yemen'i vurması halinde Husi güçlerinin ABD askeri gemilerine seyir füzeleri atmaya başlayacağının altını çizdi.
'FÜZE YAĞMURUNA TUTACAĞIZ'
El-Husi, koalisyon üyesi ülkelere İsrail rejiminin çıkarları uğruna kendi güvenliklerini feda etmemeleri tavsiyesinde bulunarak, "Eğer ABD çıtayı yükseltmeyi tercih ederse, Yemen Silahlı Kuvvetleri boş durmayacak. Derhal Amerikan savaş gemilerini hedef alacak ve ABD askeri güçleri ile hassas noktalarını füze yağmuruna tutacaklar." ifadelerini kullandı.
İsrail'e ait ve ona bağlı gemileri hedef almaya devam edeceklerini kaydeden Yemenli lider, Kızıldeniz'de seyreden diğer ticari gemiler için hiçbir tehdit oluşturmayacaklarını da sözlerine ekledi.
'ABD VE İSRAİL SUÇ ORTAĞI'
Abdülmelik el-Husi, Washington'un İsrail'e verdiği desteği de eleştirerek "ABD, Gazze savaşının başından bu yana Siyonistlerin Filistinlilere karşı işlediği suçlara kesinlikle ortak olmuştur, zira İsrailli düşmana ölümcül silahlar ve onlarca askeri danışman sağlamaktadır." dedi.
Amerikalıların Filistin halkıyla dayanışma içinde olan her ülkeyi “tehdit ettiğini” vurgulayan el-Husi, Washington'ın “Siyonistlere Gazze'deki vahşetlerini hiçbir kısıtlama olmaksızın sürdürebilmeleri için koşulların olgunlaştığına dair güvence vermeyi amaçladığını” savundu.
Husilerin lideri, koalisyonun bölgedeki gerilimi artıracağına işaret ederek, "ABD, Siyonist düşmanın çıkarlarını korumak için Kızıldeniz'i askerileştirmeye çalışıyor. Washington'un Siyonistleri destekleyen önlemleri bölgedeki güvenlik ve istikrarı kesinlikle tehlikeye atacaktır" yorumunda bulundu.
'HENÜZ HUSİLERE KARŞI HİÇBİR ŞEY YAPILMADI'
Kızıldeniz koalisyon güçlerine katılan İtalya'nın Savunma Bakanı Guido Crossetto, Virgilio Fasan adlı İtalyan donanmasına ait fırkateynin 24 Aralık tarihinde Süveyş Kanalı'na ulaşmasının beklendiğini açıklamıştı. Konu, Çizme'de en çok konuşulan konular arasına girince İtalyan haber ajansı Adnkronos, Kızıldeniz'de neler olabileceğine ilişkin bir röportaja imza attı.
King's College London'da “Doğu Asya'da Savaş ve Strateji” dersleri veren Alessio Patalano, "Yemen'de Abdülmelik el-Husi liderliğindeki Şii milislere karşı henüz hedefli operasyonlar yapılmadı.” dedi ve “Kızıldeniz'deki durum karşısında atılan tüm adımlar, serbest seyrüseferin yeniden tesis edilmesi için gerekli koşulları sağlamaya yönelik asgari adımlardır.” ifadesini kullandı.
'YENİ EYLEMLER GELECEKTİR'
Venedik'teki Deniz Askeri Araştırmalar Enstitüsü'nde misafir profesör olarak da görev yapan Patalano, Husi liderinin son açıklamalarına atıfta bulunarak, “Yemenli grup mevcut pozisyonuyla tutarlı bir söylem sürdürmek istiyorsa yeni faaliyetlerde bulunmaya çalışacaktır.” uyarısını yaptı.
Patalano, Husilerin oluşturulan koalisyon gücü karşısında yeni bir “risk değerlendirmesi” yapacağını ve eylemlerini “az ya da çok düzenli bir şekilde sürdürmek isteyeceğini” kaydetti. İtalyan uzmana bakılırsa Yemenli grubun Kızıldeniz'deki ticarette “gerçek bir kesinti yaratmak için” eylemlerini hangi “sıklıkta ve derinlikte ortaya koyabileceğini” görmek gerekecek.
Profesör, yankıları olmasına ve birçok şirketin rotasını yeniden planlamasına rağmen şimdiye kadar “ticareti gerçek anlamda bozacak bir riskin oluşmadığını” ifade etti ve görev gücünün bir parçası olacak gemilerin teknolojik açıdan gelişmiş özelliklerinin altını çizdi.
İTALYAN UZMAN, ÇİN'İ KOALİSYONA DAVET ETTİ
Alessio Patalano, yeni görev gücüne “uluslararası ekonomide çıkarı olan tüm ülkelerin ve dolayısıyla Çin'in de dahil edilmesi önemli olacaktır.” ifadelerini kullandı. Çinli şirketler deniz taşımacılığının ön saflarında yer aldığını söyleyen İtalyan uzman, Pekin'in bölgede halihazırda korsanlıkla mücadele faaliyetlerine katılan birimlerinin bulunduğunu vurguladı. Profesör, İtalya gibi Asya devinin de “bölgedeki muharebe birimlerini oldukça hızlı bir şekilde hareket ettirmeyi düşünebileceği” sonucuna varıyor.
KRİZİN İLK ETKİLERİ
Süveyş Kanalı, yılda 19 bin geminin geçtiği kritik bir ticaret yolu. Özellikle Asya ile Avrupa arasındaki taşımacılık için son derece önemli. İngiliz The Guardian'da yer alan habere göre Husi operasyonları, enerji sektörünü de olumsuz etkiledi ve Brent petrol fiyatlarını bir hafta öncesine göre yüzde 1,2 artırarak varil başına 80 doların üzerine çıkmasına neden oldu.
Haberde yer verilen son verilere göre şu ana kadar 103 gemi, Süveyş Kanalı'nı atlayarak Ümit Burnu rotasını tercih etti. İngiliz gazetesi, bu değişikliğin tipik bir Asya-Avrupa seyahatini yaklaşık 6 bin deniz mili kadar uzattığını, bunun da ürün teslimat sürelerini üç ila dört hafta geciktireceğini duyurdu. Özellikle enerji ve gıda sektörlerinin Kızıldeniz'deki gelişmelerden ciddi şekilde etkilenebileceğine yer verilen haberde, bunun da “tüketici enerji fiyatlarındaki artışlara ve tedarik zinciri güvenilirliğinde sorunlara neden olacağını” vurgulandı.
YUNANİSTAN FIRKATEYN YOLLAYACAK
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan'ın Kızıldeniz'e fırkateyn göndereceğini duyurdu.
Dendias, yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde büyük bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirterek ticari gemilere yönelik saldırıların insan hayatını, uluslararası güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğini söyledi. Dendias, "Başbakan Kiryakos Miçotakis'in emri üzerine, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstandinos Floros ve Deniz Kuvvetleri Başkanı'ndan, ticari gemileri ve denizcilerin hayatlarını korumak amacıyla Yunan Donanmasına ait bir fırkateynin Refah Muhafızı Operasyonu'na katılmasını istedim." ifadelerini kullandı.