İBB yenilerini ABD ve AB’den getiriyor: ‘Bizim coğrafyaya doğu çınarı uygun’
İmamoğlu’nun İstanbul’un Ağaçlı Yol’uyla derdi bitmedi. İstanbul’un simgesi çınarların kesilmesine ‘Katliam hareketi’ diyen Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan, bir yanlışa daha dikkat çekti: Kesim teniği de dikim planı da hatalı.
Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “kanserli” diye kestirdiği çınar ağaçlarına ilişkin bir açıklama daha yaptı. Oda Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, ”Beşiktaş Çırağan caddesinde kesilen çınar ağaçları hem teknik hem idari hem de bilimsel açıdan ele alındığında bu üç noktada da eksiklikler olduğu ve kamuoyuna yanıltıcı bilgiler verildiği görülmektedir” denildi ve özetle şu bilgiler paylaşıldı:
ERKEN MÜDAHALE KURTARIRDI
“Teknik olarak konu detaylı bir şekilde ilgili uzmanlar tarafından hakkıyla incelenmeden bir karar verilmiştir. Çınar ağaçlarında oluşan patojenin erken tespitinin yapılması ile birlikte, erken müdahaleler sonucunda, doğru iyileştirme teknikleri uygulanarak yaşamlarının uzatılması mümkün olabilirdi.
Söz konusu patojenin olası yayılma riskine karşı budamadan dahi kaçınılması gerektiği konusunda uyarı yapılır iken sözde kanser teşhisi konulan çınar ağaçlarının hiçbir önleyici tedbir alınmadan kesildiği görülmüştür.”
“Çırağan caddesindeki ağaçların bulunduğu güzergâh, SİT alanı içeresinde bulunmaktadır. Sit Kurulu, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yer alan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne bağlı Beşiktaş Dört Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonudur. Komisyon bu ağaçlarla ilgili karar verirken konunun tam da ortasında bulunması gereken mesleki uzman yani Orman Mühendisi Komisyon üyesinin bulunmadığı bir toplantıda ve onun görüşü ve imzası olmadan karar vermiştir. Büyükşehir Belediyesi tüm izinleri aldığını iddia etmiştir. Oysa çınar ağaçlarının kesim sürecini 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında ilgili orman idaresinden kesim izni alarak yapması gerekirken böyle bir izin müracaatının da yapılmadığı görülmüştür.”
AMERİKALI ÇINAR BİZE UYGUN DEĞİL
“İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 5 Mart 2022 tarihli duyurusunda kesilen Platanus aceriofolia (Londra Çınarı) ve Platanus orientalis (Doğu Çınarı) türünün yerine Çınar Kanserine bağışıklığı daha yüksek olması nedeniyle Platanus occidentalis (Batı Çınarı) dikiminin yapılacağı bildirilmiştir. Menşei ABD olan bu tür tamamen kendi yayılış alanın ekolojik şartlarına uyum sağlamıştır. Avrupa’da yapılan yayınlarda türün kendi doğal ortamında patojene karşı bağışıklık kazanarak daha dirençli hale geldiği söylenmektedir. Ancak bu ağacı doğal yayılış alanının dışına çıkararak, Avrupa ya da Türkiye’ye getirip buralarda da aynı bağışıklığın olacağını düşünüp istenilen faydanın alınmasını beklemek riskten başka bir sonuç getirmez. Oysaki, kesilen ağaçların yerine Ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren, coğrafi yayılış alanı Güneydoğu Avrupa, Türkiye ve Batı Asya’da Himalayalar’a kadar uzanan Platanus orientalis (Doğu Çınarı)’ nın dikilmesi son derece uygun olacaktır.”
BEKLEME SÜRESİNE NE OLDU
Türkyılmaz, açıklamasında, dikim için verilen sürelerdeki tutarsızlığa parmak bastı. Bir bilgilendirme panosunda, “Dikim ortamının 6 ay veya 3 ay dinlendirilip sterilize edildikten sonra dikim gerçekleştirilecek” denildiği halde, bir başka panoda, “hastalıklı 39 ağacın 18’i, 20 yaşında genç ağaçlarla değiştirildi” bilgisi veriliyor! Geriye kalan 21 hastalıklı ağacın değişimi ise 3-6 ay beklemeden, 5 ve 6 Mart günleri yapılıyor! Türkyılmaz, bu durum karşısında, “En az kesim tekniğindeki yanlışlar kadar dikim aşamasında da hata üzerine hata yapmamışlar mıdır? Kanserli ise neden hemen dikim yapılmıştır? Yoksa kesilen ağaçlar hem kesim uygulaması hem de dikim uygulaması şekline bakıldığında kanserli ağaçlar değil midir?” sorularını gündeme getirdi.