19 Eylül 2024 Perşembe
İstanbul 20°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

İçen doktor yüzü görmüyor! Kızılcık nedir? Kızılcık şerbeti nasıl yapılır?

Kızılcık, sadece lezzetiyle mutlu etmiyor, cüssesinden beklenmeyecek kadar çok fayda sağlıyor. Kızılcık, mutfağa renk, sofraya lezzet, vücuda sağlık katıyor. Kızılcık şerbeti içen ise doktor yüzü görmüyor. Peki kızılcık nedir? Kızılcık şerbeti nasıl yapılır?

İçen doktor yüzü görmüyor! Kızılcık nedir? Kızılcık şerbeti nasıl yapılır?
A+ A-

Diğer bir adı Kiren olan kızılcık meyvesinin insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Birçok şekilde tüketilen kızılcık, daha çok marmelat ve içecek olarak tüketilmektedir. Tam bir C vitamini deposu olarak kabul edilen kızılcık zengin mineral ve vitaminleri sayesinde bir çok hastalığa çare oluyor. İlaç formülleriyle asırlardır birçok hastalığa şifa olan Lokman Hekim’in binlerce yıl önce tavsiye ettiği kızılcık, adeta şifa dağıtıyor. Lokman Hekim’in ''Bunu yiyen doktor yüzü görmez'' diyerek önemini vurguladığı kızılcık meyvesi de şifa deposu besinler listesinde başı çekiyor.

İçen doktor yüzü görmüyor! Kızılcık nedir? Kızılcık şerbeti nasıl yapılır? - Resim : 1

Ortalama 100 gram kızılcık 46 kcal enerji içermektedir. Aynı şekilde 100 gramlık kızılcık sadece 12.2 gram karbonhidrat içerir. A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kızılcık, tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan maddeler içermektedir.

C vitamini: Güçlü doğal bir antioksidandır. Serbest radikallerin yol açtığı bazı hasarları engellemeye ve bulaşıcı ajanlara karşı vücut direncini arttırma yeteneğine sahiptir.

E vitamini: Yağda çözünen bir antioksidandır. Serbest radikallere bağlı oluşan kronik hastalıkların geciktirilmesi ya da önlenmesinde bağışıklık fonksiyonlarını destekler.

KANSERİ ÖNLÜYOR

Kızılcık, çeşitli kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen proantosiyanidinleri içerir. Çalışmalar, flavonoidler bakımından zengin besinlerin kanser ve kanserden kaynaklanan ölüm riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Özellikle kızılcık suyu tüketimi kolon ve mesane kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltabilir. Çünkü zengin miktarda anti kanserojen bileşenler içermektedir.

Aynı zamanda içerisinde bulunan flavonoidler sayesinde grip, nezle gibi hastalıklarla da savaşıyor. Bağışıklığı destekliyor.

İçen doktor yüzü görmüyor! Kızılcık nedir? Kızılcık şerbeti nasıl yapılır? - Resim : 2

KIZILCIK ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

İçene hastalığın uğramadığı kızılcık şerbetinin tarifi ise şöyle;

MALZEMELER

  • 1 kg kızılcık (İsteğinize göre miktarını arttırıp ya da azaltabilirsiniz.)
  • 2 çubuk tarçın
  • 1 kg şeker (İsteğinize göre miktarını arttırıp ya da azaltabilirsiniz.)
  • 2 litre su

KIZILCIK ŞERBETİ YAPILIŞI

  1. Kızılcıkları güzelce yıkayıp, çöplerini ve saplarını ayıklıyoruz. Sonrasında derin bir kaba alıyoruz.
  2. Üzerine 2 litre suyumuzu, 2 çubuk tarçınımızı ve 3 karanfilimizi ekliyoruz. (Mis gibi kokular yayması ve enfes bir aroma vermesi için)
  3. Kızılcıklar, rengini bırakana kadar ve yumuşayana kadar (yaklaşık 45 dk) kaynatıyoruz.
  4. 1 kg şekeri ilave edip (şeker oranını isteğinize göre arttırıp ya da azaltabilirsiniz.
  5. 10 dk kadar daha kaynatıyoruz ve altını kapatıyoruz.
  6. Kızılcıkları kevgirden geçirip, ezerek süzüyoruz.
  7. Taneli seviyorsanız, kevgirden geçirmeyebilirsiniz ya da tortulu sevmiyorsanız kızılcıkları direkt süzebilirsiniz.
  8. Sıcak sıcak kavanozlara boşaltıyoruz ve boşaltırken üstü köpüklenirse, köpüklerini kaşık yardımıyla üstünden alıyoruz.
  9. Kaynattığımız kapakları üstüne kapatıp; kavanozları çeviriyoruz. Ve bu şekilde soğumaya bırakıyoruz. (24 saat yerinden hiç kıpırdatmadan, ters bir biçimde bekletiyoruz.)
  10. Tüketirken, soğuk olarak tüketmeye özen gösteriniz. Şifa deposu kızılcık şerbetiniz hazır!
Kızılcık Şerbeti kızılcık şerbeti tarifi içecek tarifi şifa deposu